• El secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda ha presidit la primera reunió
  • La creació d’aquest grup de treball dóna compliment a la resolució aprovada pel Parlament en el Ple sobre l’emergència social
La Generalitat i els grups polítics representats al Parlament de Catalunya s’han reunit aquest matí a la seu del Departament de la Vicepresidència per constituir el grup de treball sobre la sostenibilitat del deute. La creació d’aquest grup de treball respon a la voluntat del Govern d’impulsar i donar compliment a la proposta de resolució aprovada pel Parlament al Ple del passat 9 i 10 de març sobre l’emergència social. El text insta l’Executiu català a estudiar la sostenibilitat del deute de la Generalitat per poder alliberar recursos públics que es puguin destinar a polítiques socials, en especial “per dotar financerament un pla de xoc social”.
 
En definitiva, i tal com ha explicat en reiterades ocasions el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, la voluntat del Govern és incorporar l’endeutament com a element de debat polític per dotar-lo de la màxima transparència. Amb aquesta finalitat, el grup ha fixat una línia de treball que gira entorn de quatre grans eixos:
 
  1. Facilitar l’accés a la informació. L’objectiu és posar a disposició dels membres del grup de treball i del conjunt de la ciutadania tota la informació disponible per facilitar la interpretació de les dades sobre l’endeutament de la Generalitat.
  2. Estudiar els finançaments estructurats. L’objectiu és analitzar aquest mètode de finançament a partir de l’estudi de la situació actual i valorar com fer més sostenible la seva càrrega financera en els comptes públics.
  3. Adoptar criteris d’organismes internacionals. La finalitat és estudiar la implementació de criteris establerts per organismes supratestatals sobre la sostenibilitat i la redefinició del deute públic.
  4. Analitzar la despesa efectuada i compromesa derivada d’aquest endeutament.
 
 
Calendari d’actuacions
 
Durant la reunió del grup de treball, que presideix el secretari general del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat Josep Maria Jové i a la que també ha assistit el secretari d’Economia Pere Aragonès, s’ha acordat establir durant els propers dies el calendari de reunions i la seva periodicitat. A les sessions de treball també es podran incorporar alts càrrecs del Govern o experts independents.
 
A la reunió d’aquest matí també hi ha participat: Roger Torrent, i Carmina Castellví de Junts pel Sí; Antonio Espinosa de C’s; Òscar Ordeig i Núria Pérez del PSC; Joan Coscubiela i Marc Bartomeu de Catalunya Sí que es Pot; Enric Millo i Miquel Folgueroles  del PP; i Eulàlia Reguant, Pilar Castillejo i Joan Manel Busqueta de la CUP.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 46