El president, en un moment del ple (Autor: Rubén Moreno)
El president, en un moment del ple (Autor: Rubén Moreno)
  • El cap de l’Executiu ha anunciat que aquesta legislatura les llistes d’espera per intervencions quirúrgiques es reduiran de 180 a 90 dies de mitjana
  • El president ha defensat que “els parlaments han de poder ser lliures a l’hora de discutir de tot i amb tothom”
  • Carles Puigdemont ha posat en relleu les dades d’inversió estrangera a Catalunya que demostren que “val la pena fer confiança a un país que confia en sí mateix”
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest migdia que el Govern té “el compromís de garantir a tots els parlants d’aquesta país els seus drets lingüístics”. I ha posat  en relleu “l’esforç” de l’actual Executiu i “dels anteriors Governs de tots els colors” per fer del català “una llengua de cohesió, un vehicle d’ascensor social i de normalització de tota la diversitat que hi ha en aquest país”.
 
Aquest matí, en la sessió de control al Parlament, el president ha afirmat que això  “continuarà sent així” i, en resposta al líder de Catalunya Sí que és Pot, s’ha mostrat convençut que “en el dia a dia d'aquest Govern no trobarà ni un sol element que no només no posi en risc això, sinó que no posi en valor l'esforç que està fent tanta gent que generosament i voluntàriament contribueix a mantenir el català".
El president s’ha referit amb aquestes paraules al manifest lingüístic aprovat pel Grup Koiné, i ha afegit que el Govern ha de "respondre de les seves polítiques i compromisos”, però no li correspon “estar posicionant-se cada vegada en relació al que opina una part de la població sobre una qüestió", perquè de  "manifestos se’n fan molts i de totes les tendències".
 
“El nostre posicionament està en el programa de Govern i és explícit sobre aquesta matèria", ha respost Carles Puigdemont al president d’aquest grup parlamentari. I li ha retret que és “poc responsable que qualifiqui de racistes” algunes de les tesis del manifest i que "faci dir coses que no diu”.
En aquest context, el president ha defensat que hi pugui haver un debat sociolingüístic entre sociolingüistes sobre les tesis sobre el bilingüisme, les llengües passives o actives, però s’ha mostrat convençut que “el Parlament  no hi ha d’entrar”, perquè el seu posicionament “està perfectament definit”.
 
En un altre moment de la seva intervenció al ple i en resposta al grup parlamentari de  Junts pel Sí, el cap de l’Executiu ha volgut destacar que les darreres dades de l’atur o de la inversió estrangera a Catalunya desmenteixen les veus que consideren que el procés perjudica l’economia del país.  Catalunya “va en la direcció correcta” i  “molt millor que territoris que no estan immersos en cap procés d’independència”, ha afirmat el president.  Per això, ha posat en valor que des de fora es considera que “val la pena fer confiança a un país que confia en sí mateix” i que “té una autoestima que el porta a fer el que sigui per garantir llocs de treball i inversions estrangeres, encara que “el Govern espanyol ens ho impedeixi”.   
 
Durant el ple, a preguntes del grup parlamentari popular, el president s’ha referit a les llistes d’espera per a intervencions quirúrgiques i ha afirmat que “un dels objectius del Govern és que al final d’aquesta legislatura, que serà curta, s’hagin de 180 dies de mitjana a 90 dies”. Carles Puigdemont, que ha ironitzat que el líder del PP després de tres mesos parlant del procés pregunti ara per sanitat, ha subratllat que “reduir les llistes a la meitat és anar pel bon camí”. “Aquesta és una prioritat del Govern, com es veurà en el projecte de llei dels pressupostos”, ha afegit el president, que, ha dit respon a “uns compromisos clars del programa de Govern i del pla de xoc social”. En aquest sentit, ha demanat que “el Govern espanyol faci, d’una vegada per totes, honor a la seva paraula de pagar allò que ha de pagar”.
 
Respecte a la moció sobre la vigència i el contingut de la declaració del Parlament de Catalunya del passat 9 de novembre, el president ha respost al grup parlamentari del PSC que “no es poden posar fronteres als parlaments, perquè han de poder ser lliures a l’hora de discutir de tot i amb tothom”. I ha respost als que qüestionen que es debati aquesta moció  que seria una manera de “començar molt malament qualsevol projecte de canvi o de regeneració política que es pugui tenir per aquest país o pel veí”.
 
En aquesta mateixa línia, el cap del Govern ha contestat al grup de Ciutadans que “el sentit del vot de Junts pel Sí ha estat, òbviament, debatut en el conjunt del grup i és perfectament respectuós amb el seu programa de Govern”, que va presentar en aquesta cambra i del qual donarà comptes quan acabi aquest mandat.
 
El president ha retret a la cap de l’oposició que “intenta fer dir coses que no ha dit ningú”, en relació a un suposat suport a què els Mossos incompleixen la llei. El president ha preguntat a la líder de Ciutadans “on ha vist que demanem als Mossos d’Esquadra que no compleixin la llei? Pot dir-me una sola mesura que hem encarregat als Mossos com a Govern que vagi en aquesta línia”.

Jocs del Mediterrani
 
D’altra banda, a preguntes de la CUP sobre les inversions en infraestructures per als Jocs del Mediterrani, que tindran lloc l’any vinent a Tarragona, el cap de l’Executiu ha assenyalat que el Govern “sent com a propis els Jocs i acompanyarà Tarragona en un projecte que és estratègic per a aquella part del país”. El president ha afegit que els jocs gaudeixen d’un “amplíssim consens i de l’acceptació de les institucions i bona part de la població” i ha fet palès el compromís de la Generalitat per tal que siguin “un èxit”, el país “es pugui sentir orgullós”, i tinguin “un efecte multiplicador, que reverteixi en beneficis per a tothom”.
 
En aquesta mateixa línia, Carles Puigdemont ha defensat les inversions necessàries en infraestructures esportives a Tarragona, que permetin que el país “pugui participar en les competicions internacionals en igualtat de condicions que tots els estats”.
 

1  

Imatges

El president al ple

El president al ple 677