Dia Internacional del Poble Gitano
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha rebut aquest matí una delegació de representants de les principals entitats gitanes de Catalunya amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano. L’han acompanyat el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglésies, i el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls.
 
Durant la seva intervenció, la consellera Bassa ha recordat que “enguany aquesta celebració pren un caire molt especial a casa nostra, ja que s’emmarca en la commemoració dels 600 anys de l’arribada del poble gitano a Catalunya”. Dolors Bassa ha destacat que “cadascun dels actes que tindran lloc avui arreu del territori, i del conjunt d’actuacions previstes durant aquest any amb motiu del 600 aniversari, són un cant a la identitat, a la cultura, a la història i a la llengua que us són pròpies i són també un agraïment a les aportacions dels gitanos i les gitanes”.
 
La consellera ha insistit davant les entitats gitanes que “és important que ningú us faci les polítiques, les hem de fer cooperativament. Hem de caminar junts”. Bassa també ha volgut destacar el paper de les dones gitanes i ha afirmat que “heu trencat els estereotips, heu fet una gran feina i em tindreu al vostre costat”.
 
 
8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano
 
Aquesta diada commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es van consensuar, entre altres, la bandera del poble gitano, el seu himne i el dia internacional. Un altre dels aspectes que es va parlar en aquell congrés fou l’Holocaust gitano durant el període nazi; de fet, l’himne gitano, el Gelem Gelem, parla sobre aquest funest episodi de la història.
 
Actualment aquesta diada és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials gitanos. A ciutats de tot el món, les persones gitanes s’organitzen i realitzen diferents actes; el més conegut l’ofrena florals als rius, on les dones llencen pètals de rosa, que representen simbòlicament el poble gitano i la seva transnacionalitat; i els homes dipositen espelmes en record dels avantpassats, principalment els perseguits i assassinats durant el nazisme.
 
Dins el programa d’activitats de la jornada, el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, participarà aquest matí a l’acte institucional que organitza el Parlament de Catalunya per commemorar aquesta diada.
 

2  

Imatges

La consellera Bassa amb representants d'entitats gitanes

La consellera Bassa amb representants d'entitats gitanes 1957

La consellera Bassa amb algunes assistents a la recepció amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano.

La consellera Bassa amb algunes assistents a la recepció amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano. 1676