El president Puigdemont ha intervingut al 15è congrés nacional de la UGT de Catalunya
El president Puigdemont al 15è congrés nacional de la UGT de Catalunya (Autor: Jordi Bedmar)

 

  • El cap de l’Executiu anuncia que ha trucat els presidents de les Balears, País Valencià, Aragó, Extremadura i Andalusia per fer front comú a l’asfixia a què els Govern central sotmet a les autonomies
  • Carles Puigdemont ha participat en la cloenda del 15è Congrés de la UGT de Catalunya , on  ha agraït el “paper actiu i compromès en favor de l’autogovern i el dret a decidir”
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest migdia que en les darreres hores s’ha posat en contacte telefònic amb els presidents de les Illes Balears, País Valencia, Aragó, Extremadura i  Andalusia per fer-los saber que “Catalunya estarà al costat dels ciutadans d’aquestes comunitats autònomes que patiran les retallades amb què ens amenaça el senyor Montoro”. Perquè “el conflicte que té Catalunya no el és amb els ciutadans espanyols, ni amb cap persona, sinó amb el govern”.
 
Davant centenars de sindicalistes que participaven en el 15è Congrés de la UGT, el cap de l’Executiu ha acusat el ministre d’Hisenda i el Govern central de “posar en risc les potencialitats i el creixement de les empreses i l’assoliment dels drets dels treballadors” amb una “mesura injusta” que fa que “les comunitats autònomes que tenen la responsabilitat de prestar serveis bàsics del nostre estat del benestar estiguin avui més asfixiades, i potser irremeiablement asfixiades” i ha titllat “d’inacceptable l’actitud del representant d’un Govern i d’un sistema que o canvia radicalment o no podrà donar resposta” a les seves necessitats.
 
En aquest context, el president s’ha mostrat convençut que si Catalunya disposés de les eines legislatives i econòmiques necessàries “la lluita contra l’atur seria molt més real”, ja que estaria en condicions de poder tirar endavant “polítiques actives adequades al nostre mercat de treball i a la nostra realitat” i així poder fer realitat “unes polítiques estructurals de país per crear més llocs de treball”.
 
El president ha aprofitat la seva intervenció  per agrair el “paper actiu i compromès” del sindicat “en favor de l’autogovern i del procés cap al dret a decidir avalat per les urnes” i s’ha mostrat convençut que  “aquest camí ens farà albirar un futur de millors condicions de vida i, per tant de treball”.
En aquest context, ha elogiat el paper de la UGT en la defensa dels drets dels treballadors i “la lluita per millorar les condicions de vida”. “Catalunya ha de ser de drets i de lluita”, ha dit, i ha afegit “un país que no lluita és un país rendit”.
 
El president ha posat en relleu les darreres dades de l’atur que han trencat la barrera dels 500.000 aturats, però tot i així ha reconegut que aquestes xifres “no permeten ser triomfalistes”, perquè no suposen que s’hagi acabat amb les condicions de precarietat de les noves incorporacions al mercat de treball ni amb els contractes inestables.
 
En aquest sentit, ha reivindicat un nou model de relacions laborals que tingui com a eixos “l’impuls de la sostenibilitat del teixit productiu i industrial, la qualitat de l’ocupació  i la responsabilitat social”. Ha assegurat fer seves les demandes de la UGT respecte algunes qüestions com la necessitat d’acabar amb la precarietat laboral, posar fre als desnonaments de persones vulnerables, o a l’establiment d’un model productiu  de futur.  I, en aquesta mateixa línia ha situat la necessitat d’incrementar el salari mínim  per tal que s’acosti al que tenen economies com ara França o Alemanya.
 
El president ha assistit a la cloenda del 15è Congrés de la UGT, acompanyat del vicepresident del Govern el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; les conselleres de la Presidència, Neus Munté, i de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

1  

Fitxers adjunts

El president Puigdemont amb Josep Maria Álvarez i Camil Ros

El president Puigdemont amb Josep Maria Álvarez i Camil Ros
JPG | 3258