El president conversa amb un nét de Joan Miró, acompanyats de la resta d'autoritats. (Autor: Jordi Bedmar)
El president conversa amb un nét de Joan Miró, acompanyats de la resta d'autoritats. (Autor: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha inaugurat aquest matí Joan Miró. Colecció, la nova presentació de l’exposició permanent de la Fundació Joan Miró, amb motiu del 40è aniversari d’aquesta institució. Durant la seva intervenció en l’acte, el cap de l’Executiu ha definit Miró com “un artista glocal, és a dir, que agafava l’arrel a la terra, al país, d’una manera insubornable, evident i compromesa, i el feia esdevenir internacional, global, en la globalització ben entesa”. I ha afegit que la globalització ben entesa “és aquella que no adotzena les identitats, que no les elimina, sinó que les sap revisitar amb ulls de modernitat i posar-les al servei del món”. “Això va fer-ho i ho fa Miró”, ha reblat. 
 
Carles Puigdemont ha afirmat sentir-se “commogut i emocionat” en visitar la col·lecció, perquè s’ha mostrat convençut que, “tal dia com avui, a l’agenda d’esdeveniments culturals del món segurament aquest deu ser dels més importants, sinó el que més”. En aquest sentit, ha assenyalat que “el maridatge de Barcelona, ciutat potentíssima amb una vocació de capitalitat cultural internacional, amb Miró, artista gran entre els grans, referència indispensable, és un esdeveniment cultural d’enorme potència internacional”.
 
El cap del Govern ha destacat la “magnífica” instal·lació i el “diàleg entre la col·lecció i l’edifici, i, per tant, també el joc amb l’arquitectura i els temps creatius i històrics que repassa el conjunt d’aquesta exposició”. I ha subratllat que “un país que es vulgui lliure, que es vulgui fidel i creatiu, innovador i imaginatiu, ha de poder alçar temples dignes en els seus millors homes”.
 
La col·lecció permanent de la Fundació Joan Miró es presenta ara enriquida amb la incorporació de nous dipòsits d’obra procedents principalment de la família Miró, la integració de la col·lecció Kazumasa Katsuta, allotjada fins ara en una sala específica, i la recuperació d’algunes peces clau del fons de la Fundació, com ara els tríptics Pintura sobre fons blanc per a la cel·la d’un solitari (1968) i L’esperança del condemnat a mort (1974), o la Sèrie Barcelona, entre d’altres. El president ha agraït la donació “generosa” de la família i del col·leccionista japonès, que “ens han fet un dels millors regals que es poden fer en temps de crisi i de reptes de futur”.
 
En total, la mostra inclou 150 obres i es desplega en vuit àmbits que recullen els aspectes que van marcar la recerca creativa de l’artista al llarg de tota la seva trajectòria. Tanca la mostra una sala multimèdia que aprofundeix en l’univers mironià mitjançant un mural en forma de constel·lació conceptuals i un nou espai audiovisual.
 
A l’acte també han assistit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el conseller de Cultura, Santi Vila; la directora de la Fundació Joan Miró, Rosa Maria Malet; el president del patronat, Jaume Freixa, i familiars de l’artista, entre els quals el seu nét Joan Punyet i Miró.

1  

Imatges

Inauguració de l'exposició permanent de la Fundació Joan Miró

Inauguració de l'exposició permanent de la Fundació Joan Miró 1043