• El cap de l’Executiu ha presidit aquest migdia la celebració del Dia de les Esquadres, la festivitat del cos de la policia catalana
  • Puigdemont referma que “el Govern està al costat dels Mossos” perquè “continuï sent un cos estimat, valorat i eficaç”
  • El president de la Generalitat defensa el concepte de seguretat com “un dret de llibertat”
El president dirigint-se als Mossos d'Esquadra durant l'acte (Autor: Jordi Bedmar)
El president dirigint-se als Mossos d'Esquadra durant l'acte (Autor: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reclamat aquest migdia, en el decurs de la celebració del Dia de les Esquadres, que “els Mossos d’Esquadra formin part de ple dret dels organismes estatals d’avaluació de l’amenaça terrorista”. I en aquest sentit ha manifestat “el meu compromís de lluitar perquè tinguin la presència als estaments estatals i internacionals que la seguretat dels nostres conciutadans exigeix”.
 
Pel cap del Govern l’absència de la policia catalana en aquests organismes fa “que ens falti una petita baula que pot ser definitiva en la lluita i el combat contra una amenaça global que se centra especialment en aquesta part d’Europa”. Una amenaça que, ha dit, “intenta minar uns valors als quals com a europeus no podem renunciar mai”. “A la integració, a l’acollida, a la pau i a la democràcia no hi podem renunciar, per petita que sigui la baula de la cadena de seguretat que ens toqui defensar”, ha reblat.
 
Carles Puigdemont ha fet aquestes manifestacions en el transcurs de la celebració del Dia de les Esquadres, la festivitat del cos dels Mossos d’Esquadra, que ha tingut lloc a l’Auditori Fòrum, a Barcelona. L’acte ha comptat amb la participació també del conseller d’Interior, Jordi Jané, i del comissari en cap del Cos de Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero.
 
“El Govern que jo presideixo està al costat del Mossos”
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president Puigdemont ha volgut agrair al comissari Trapero les seves paraules prèvies, en el decurs de les quals ha expressat en nom del cos la lleialtat envers la Generalitat. El cap de l’Executiu ha assegurat que “aquesta lleialtat és recíproca” i ha volgut deixar clar que “el Govern que jo presideixo està al costat dels Mossos”. “Estem al vostre costat, perquè continueu sent un cos com sou: estimat, valorat, proper i eficaç, que es guanya dia a dia, carrer a carrer, la consideració d’una de les policies més eficaces que hi ha a Europa. Per mèrits propis i, a vegades, fins i tot, superant dificultats, les conegudes i les no tan conegudes”, ha afegit.
 
“La seguretat és un dret de llibertat”
 
El president de la Generalitat ha encoratjat el cos de la policia catalana que “continueu ajudant-nos a construir una societat basada en els drets i les llibertats”, una tasca, ha explicat,  que “no la podríem fer sense les màximes dosis de col·laboració entre tots els cossos i forces de seguretat, als quals vull agrair el seu compromís en l’ajuda a les persones i els drets fonamentals, per fer del nostre un país més segur”.
 
El cap del Govern ha defensat la seguretat “com un dret de llibertat, com un dret fundacional del nostre sistema de llibertats, i com un dret bàsic en la construcció d’un nou país”. El president ha afirmat que “els homes que no som i no se senten segurs no poden ser lliures”; per això, ha insistit als Mossos d’Esquadra que “sou una baula fonamental per donar a aquest país allò a què aspira i que a través de la seguretat esdevingui cada dia un país més lliure”.
 
Prèviament a la intervenció del president, ha parlat el conseller d’Interior, que ha destacat que “la seguretat és un pilar de l’Estat del Benestar. Hem de tenir molt present que sense seguretat el benestar de les persones no queda garantit i hem de ser conscients que un bon sistema de seguretat pública és un factor essencial per a una societat més justa i equitativa”. “El nostre model té vocació d’arribar a tothom: des del barri de Catalunya més necessitat fins a la darrera actuació policial per investigar fets delictius que ens preocupen a tots” ha dit.
 
Jané s’ha referit també als esdeveniments del darrer any, marcat per l’increment de l’amenaça terrorista. “El gihadisme és un terrorisme globalitzat, que no coneix fronteres, i els darrers atemptats viscuts han situat la lluita contra el terrorisme com una de les principals fites de les policies d’arreu del món, i molt en especial a l’Europa occidental. Existeix una amenaça global amb la que hem de conviure i hem d’estar tots preparats per afrontar-la i vull recordar que els Mossos d’Esquadra tenen atribuïdes competències específiques en aquest àmbit, unes competències reconegudes a l’Estatut i que es volen exercir sempre col·laborant amb tothom i, de manera especial, amb totes les forces i cossos de seguretat”.  I en aquest sentit, ha fet seva la reivindicació feta pel president Puigdemont d’una major implicació del cos de policia en els organismes d’avaluació antiterrorista.
 
Per la seva part, el comissari en cap, Josep Lluis Trapero, ha fet referència a l'amenaça global del terrorisme gihadista i ha explicat que exigeix “més seguretat col·lectivament tant de la policia com de la ciutadania”. En aquest sentit, ha destacat que "tot i l'exigència d’una actitud més intensa d’autoprotecció per part dels mossos d'esquadra, això no és incompatible amb el model de proximitat al ciutadà"
  
Reconeixement a actuacions meritòries
 
En el decurs d’aquesta cerimònia, s’han lliurat 235 medalles i 5 plaques commemoratives a membres de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, així com a membres d’altres cossos policials, de la judicatura i de la societat civil en reconeixement a actuacions meritòries. (S’adjunta nota informativa sobre els reconeixements atorgats).
 
 

2  

Imatges

Dia de les Esquadres

Dia de les Esquadres 942

El president i el conseller passen revista a la formació de Mossos

El president i el conseller passen revista a la formació de Mossos 825

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 140