El conseller de Cultura lliura els VI Premis Pompeu Fabra, que tenen com a objectiu reconèixer les aportacions al foment de l’ús de la llengua catalana de persones, entitats, empreses i organitzacions
Govern
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha afirmat avui que “el català és i serà llengua pròpia de Catalunya, però que el castellà no és llengua impròpia del país”. El conseller Santi Vila ha assenyalat: “La llengua catalana de nou ens ocupa i ens preocupa i els debats d'aquestes setmanes formen part dels debats de la vida. Pel Govern, el català és i serà la llengua pròpia de Catalunya, però no considera el castellà com a llengua impròpia de país.  Així ho hem fet sempre i ho seguirem fent, tenint en compte sempre que és important que les administracions actuem i discriminem positivament”.
 
El conseller ha fet aquestes reflexions en el marc de l’acte de lliurament dels VI Premis Pompeu Fabra, que enguany s’han concedit a l’Anglo-Catalan Society, Jordi Carbonell i de Ballester, Casa Ametller, Softcatalà, Liz Castro i Punt de Referència - Projecte d’extutelats.
 
El conseller de Cultura ha apuntat que “els premis Pompeu Fabra tenen una voluntat triple, que és la de reconèixer trajectòries cíviques i compromeses en favor de la llengua, estimular a seguir en la mateixa direcció i ser exemple pel conjunt de la ciutadania i les empreses”.
 
Els Premis Pompeu Fabra estan impulsats per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. Es van instituir l’any 2008 amb l’objectiu de reconèixer les aportacions al foment de l’ús de la llengua catalana de persones, entitats, empreses o organitzacions.
 
El periodista Xavier Coral ha conduit l’acte d’entrega dels guardons, que ha comptat amb una petita actuació dedicada a l’Any Llull, a càrrec de l’actriu Àngels Bassas, i de la violoncel·lista Anna Comellas.
 
Els guardonats amb el Premi Pompeu Fabra d’enguany són:
 
Anglo-Catalan Society
Ha obtingut el premi Pompeu Fabra a la projecció i difusió de la llengua, a persones o entitats que, pels seus estudis o per les seves activitats, han contribuït de manera destacada a la promoció i difusió de la llengua catalana, al seu reconeixement públic, o bé a activitats que tenen aquest objectiu.  L’Anglo-Catalan Society, constituïda el 1954 a Oxford, té per finalitat promoure  el coneixement de la cultura catalana a la Gran Bretanya i a Irlanda, i fomentar les relacions culturals amb les comunitats catalanoparlants. És una de les organitzacions de catalanística amb més trajectòria i ressò i ha treballat de manera ininterrompuda des de la seva creació.
 
Jordi Carbonell i de Ballester
Ha obtingut el Premi Pompeu Fabra a la trajectòria professional, científica o cívica a persones o entitats. Jordi Carbonell (Barcelona, 1924), polític i filòleg, es va llicenciar en Filologia Romànica. Lector de català a la Universitat de Liverpool (1950-1952), va ser secretari-redactor de l’Institut d’Estudis Catalans, de la Secció Filològica, en va ser nomenat membre adjunt (1972), numerari (1982) i emèrit (1994). Del 1989 al 1995 en va ser secretari i, entre el 1991 i el 1996, director de l’Oficina Onomàstica. Ha tingut una llarga trajectòria de servei a la llengua, a més d’un compromís polític.
 
Casa Ametller
Ha obtingut el Premi Pompeu Fabra de l'àmbit socioeconòmic a persones, entitats o empreses, per la seva contribució a fer de la llengua catalana una llengua d'ús habitual en l'àmbit socioeconòmic. Casa Ametller comercialitza en català els productes de la seva explotació agrícola directament a través d’una xarxa de botigues pròpia implantada a diversos punts del territori. Els seus productes i eines de comunicació són en català. És un exemple de negoci que fa del català la seva llengua d’ús normal.
 
Softcatalà
Ha obtingut el Premi Pompeu Fabra de comunicació i noves tecnologies a persones, entitats o empreses, per la seva contribució a fer de la llengua catalana una llengua d'ús habitual en aquests sectors. Softcatalà és una associació sense ànim de lucre, l'objectiu bàsic de la qual és fomentar la presència i l'ús del català a la informàtica, Internet i les noves tecnologies, a fi de satisfer les necessitats comunes de les persones que volen viure les noves tecnologies plenament en català. Des del 1998, ha impulsat la traducció al català de centenars de programes que s’utilitzen àmpliament. El col·lectiu ha fet una de les contribucions clau perquè el català sigui, avui, una llengua ben posicionada al món digital i també ha contribuït notablement a fixar el model del llenguatge d’especialitat informàtic en aquesta llengua.
 
Liz Castro
Ha obtingut el Premi Pompeu Fabra a la incorporació a la comunitat lingüística a una persona que s'ha incorporat a la comunitat lingüística de parla catalana que destaca pel seu compromís amb la llengua. Elizabeth Castro, més coneguda com a Liz Castro, és escriptora, editora i traductora. Nascuda als EUA, és coneguda per la seva obra sobre i pel seu activisme cultural i polític.
 
Punt de Referència - Projecte d’extutelats
Ha obtingut el Premi Pompeu Fabra al voluntariat lingüístic a una iniciativa de voluntariat que hagi afavorit l'extensió de l'ús de la llengua catalana o hagi destacat per la seva participació i implicació en el programa Voluntariat per la llengua. Punt de Referència és una entitat catalana sense ànim de lucre creada l’any 1997. Ofereix acompanyament i suport al col·lectiu de joves que han d’emprendre la seva vida adulta un cop surten dels centres on han viscut sota la tutela de la Generalitat de Catalunya. La llengua vehicular ha estat principalment el català, i ha permès que els joves no tan sols millorin la seva comprensió de la llengua, sinó que hagin fet el pas de començar a utilitzar-la i parlar-la amb més fluïdesa.

1  

Imatges

El conseller de Cultura lliura els VI Premis Pompeu Fabra, que tenen com a objectiu reconèixer les aportacions al foment de l'ús de la llengua catalana de persones, entitats, empreses i organitzacions

El conseller de Cultura lliura els VI Premis Pompeu Fabra, que tenen com a objectiu reconèixer les aportacions al foment de l'ús de la llengua catalana de persones, entitats, empreses i organitzacions 1526