Reunió IV centenari de la mort de Miguel de Cervantes
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha participat avui, per delegació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la reunió extraordinària del Ple de la Comisión Nacional per a la commemoració del IV centenari de la mort de Miguel de Cervantes, que s’ha fet al Palau de la Zarzuela, a Madrid.
 
En la seva intervenció, en un acte presidit pels reis d’Espanya, Vila ha glossat la figura de l’autor castellà, però també ha recordat que “va experimentar la persecució, la misèria i el presidi, que exemplifica, un cop més com Espanya ha arribat a patir en la lluita entre liberals i intransigents”. En aquest sentit, ha afegit que “en temps de grans dificultats per al diàleg i l’acord, és bo recordar valors com els de la tolerància, l’heterodòxia i l’enginy que encarna tan bé Cervantes”.
 
El conseller de Cultura ha assenyalat que “és una gran satisfacció per al Govern de Catalunya participar en la commemoració d'un autor universal que també ens sentim nostre” i ha recordat que Miguel de Cervantes “va visitar Barcelona almenys una vegada i va quedar meravellat per la seva societat, liberal i acollidora”.
 
Vila ha remarcat en el seu discurs que “aquesta commemoració és una magnífica oportunitat per revisitar un clàssic de tots com és Cervantes en el mateix any, per cert, que la llengua catalana celebra l'Any Llull, un altre autor universal, o l'any Granados en el terreny musical”.
 
El conseller també ha recordat “l'admiració professada per Cervantes cap al Tirant lo Blanc, una altra gran aportació de la llengua catalana a la cultura universal”, la qual constata com l'escriptor espanyol “ja va demostrar en el seu temps que només des de la tradició és possible la innovació”.
El conseller ha explicat que les institucions catalanes, amb la Generalitat al capdavant, participen activament d'aquesta commemoració amb actes acadèmics que organitza la Institució de les Lletres Catalanes, lectures i un acte commemoratiu que s’està preparant per la tardor vinent i que girarà al voltant del fet que va ser a Catalunya on els personatges de Quixot i Sancho van veure per primera vegada el mar.

2  

Fitxers adjunts

Fotografia: Comissió per a la commemoració IV centenari de la mort de Miguel de Cervantes (1) © Casa de S.M. el Rey

Fotografia: Comissió per a la commemoració IV centenari de la mort de Miguel de Cervantes (1) © Casa de S.M. el Rey
JPG | 5047

Fotografia: Comissió per a la commemoració IV centenari de la mort de Miguel de Cervantes (2) © Casa de S.M. el Rey

Fotografia: Comissió per a la commemoració IV centenari de la mort de Miguel de Cervantes (2) © Casa de S.M. el Rey
JPG | 4542