•    La portaveu del Govern destaca “el molt bon to” de la reunió entre el president Puigdemont i Albert Rivera

•    Munté recorda que la reforma constitucional és “un tren que no està posat ni a la via” i “clarament insuficient” per Catalunya

•    La consellera assegura que s’està treballant per fixar la data de la trobada Puigdemont-Rajoy i recorda que “el més important és el contingut de la reunió” que és “tractar la relació entre Catalunya i Espanya
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha reunit aquest matí al Palau de la Generalitat amb el president de C’s, Albert Rivera, en una trobada marcada per un clima de “molt bon to”, segons ha explicat la portaveu del Govern, Neus Munté. En una compareixença posterior a la reunió, la consellera de la Presidència ha explicat que, en el transcurs de la trobada, s’han detectat “trams i aspectes clarament compartits i en els quals s'hi pot treballar” com qüestions relacionades en l’àmbit econòmic, polítiques socials o polítiques actives contra la pobresa. La portaveu, però, ha assenyalat dues discrepàncies que pel Govern són “cabdals, nuclears i irrenunciables” i que “no hi ha cap punt a priori de coincidència amb Ciutadans”.

Aquestes dues qüestions són, segons Munté, la defensa del sistema educatiu que “és un aspecte que pel Govern és molt rellevant i no hi ha aquí coincidència en cap cas amb els postulats de Ciutadans”; i en segon lloc, “tot allò que emana  del 27 de setembre, de les eleccions a Catalunya i del mandat democràtic i del full de ruta”. En aquest aspecte, la consellera ha afirmat que és “molt important” i “una posició molt majoritària a Catalunya la necessitat de poder realitzar una consulta amb els termes que permetin a la ciutadania decidir sobre el seu futur polític”.  

La portaveu del Govern ha explicat que, durant la trobada, també s’han abordat qüestions relacionades amb els problemes del dia a dia, que tenen a veure amb la crisi econòmica com l’accés a una feina digna o a l’habitatge. Munté també ha destacat la coincidència del president Puigdemont i Rivera sobre la petició del govern espanyol en relació el sostre de dèficit que l’executiu considera “clarament injust”.

La consellera de la Presidència ha volgut destacar “la predisposició de diàleg” del líder de C’s ja que amb el president Puigdemont han acordat que “quan finalitzi aquest període a nivell d’estat” hi haurà una nova trobada entre el president Puigdemont i el senyor Rivera, de la mateixa manera que el president català va acordar fa uns dies amb el líder de Podem, Pablo Iglesias.

La reforma constitucional: “aquest tren no està posat ni a la via”

Sobre l’emplaçament de Rivera a Puigdemont a participar en una hipotètica reforma constitucional, Munté ha afirmat que “aquest tren no està posat ni a la via”. Segons la portaveu, aquesta reforma es “clarament insuficient” ja que a Catalunya “hi ha un mandat democràtic que sorgeix del 27S i, per tant, el mandat és molt clar i és molt explícit i és aquell amb el que està compromès aquest Govern i amb el què hi estem treballant de manera activa”. Munté ha recordat que “el catalanisme polític porta 30 anys fent propostes de canvi a nivell de Govern de l'estat amb diferents colors polítics i cap d'elles ha estat ni molt menys tinguda en compte, ni escoltada”. En el mateix sentit, Munté s’ha expressat sobre una futura reforma del finançament, “si és que s'aborda, entrarem a discutir i entrarem a treballar-la” i ha afegit que “en cap cas des del Govern de Catalunya liderarem una reforma d'aquestes característiques”.

“El més important de la reunió amb Rajoy és el contingut”

Durant la compareixença, Munté ha explicat que el Govern treballa per poder tancar la data de la trobada entre el president Puigdemont i el president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy. Segons Munté, “la voluntat de tancar-la el més aviat possible” i ha recordat que “el més important és el contingut de la reunió” que és “tractar la relació entre Catalunya i Espanya”. La portaveu ha explicat que els 23 punts plantejats pel president Mas a Mariano Rajoy “han quedat obsolets per superació i inacció del govern espanyol”.

1  

Fitxers adjunts

Foto de la trobada del president Puigdemont amb Albert Rivera

Foto de la trobada del president Puigdemont amb Albert Rivera
JPG | 825