• El conseller Santi Vila anuncia que el Departament de Cultura harmonitzarà els ajuts a autors, llibreters i editors per afavorir encara més els hàbits de lectura
Presentació
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit aquest migdia l’acte de presentació de les principals conclusions de l’estudi sobre els Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya 2015 amb què el Departament de Cultura ha reprès la tasca de seguiment del sector del llibre, que fins l’any 2013 van venir desenvolupant els gremis de Llibreters i d’Editors de Catalunya.
 
En aquest sentit, el conseller Santi Vila ha volgut “destacar la bona entesa entre les institucions i els gremis professionals per tal de poder disposar d’un dels principals instruments d’estudi de sobre la situació del llibre i de la lectura a Catalunya”.
 
Entre les principals conclusions de l’estudi , en destaca que el 66,3% dels catalans és lector de llibres, indicador que creix progressivament des de fa cinc anys i que ja s’aproxima a la mitjana europea (que és d’un 68%). Per la seva part, es redueix la població que es declara no lectora -no llegeix mai o quasi mai- que és el 33,7%, un  percentatge que s’ha reduït en quatre punts des del 2011 (37,7%).
 
El 61% dels catalans llegeix per oci una mitjana de 10,6 llibres l’any i el 22,4% llegeix per feina o estudis. Pel que fa a la freqüència de lectura, el 52,5% de la població és lectora freqüent i, per tant, llegeix almenys un cop a la setmana.
 
Per sexes, les dones tenen una activitat de lectura més alta que els homes, ja que el 69% de les dones es declaren lectores, mentre que el cas dels homes aquest activitat la fa el 59% del col·lectiu.
 
Per franges d’edat, el 89,6% de la població de 14 a 24 anys és lectora de llibres, ja sigui per oci o a causa de la feina o els estudis, mentre que a partir dels 25 anys baixa el percentatge de lectors fins el 67,8%. El conseller Vila ha assenyalat que “la constatació que l’inici de la vida laboral pot suposar l’abandonament dels hàbits de lectura ens obliga a emprendre iniciatives per canviar aquesta tendència”. En aquest sentit, ha expressat la voluntat “d’harmonitzar” les set línies d’ajuts que té actualment el Departament de Cultura amb l’objectiu d’afavorir els hàbits de lectura.
 
L’estudi presentat avui també constata que l’activitat lectora esta fortament relacionada amb els nivells de formació acadèmica de la població. El 85,5% dels que han fet estudis universitaris es declaren lectors, pel 44,7% dels que han fet estudis primaris.
 
Pel que fa a la llengua, el 26,4% dels lectors té el català com a llengua de lectura habitual de llibres d’oci i el 71%, el castellà. En cinc anys, el català ha guanyat 5,2 punts percentuals com a llengua de lectura habitual entre els lectors.
 
A la presentació d’aquestes dades també hi ha participat el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, i el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, que han coincidit a assenyalar que la possibilitat de disposar de dades sobre el sector afavoreix l’anàlisi i la presa de decisions, més enllà de la percepció subjectiva sobre els comportaments del mercat.   
 
 
En aquest enllaç podeu descarregar el document de l’estudi al complert :
 
 
 
  
 
 
 
 

1  

Imatges

Imatge d'un moment de la presentació de l'estudi

Imatge d'un moment de la presentació de l'estudi 4552

1  

Fitxers adjunts

DOSSIER de Premsa amb les principals conclusions de l'estudi

DOSSIER de Premsa amb les principals conclusions de l'estudi
PDF | 10313