• Com cada any, el Palau de la Generalitat mantindrà obertes les portes a tota la ciutadania, i les delegacions del Govern se sumaran a la celebració amb actes a tot Catalunya, a Madrid i a l’exterior
  • El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, iniciarà la jornada de Sant Jordi amb una declaració institucional, que realitzarà des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat i que serà retransmesa en directe per TV3
  • Per quart any consecutiu se celebra la Revetlla de Sant Jordi a les biblioteques públiques de Catalunya i diversos museus i jaciments faran jornada de portes obertes
  • Una quarantena de països d'arreu del món celebren la diada de Sant Jordi amb llibres, roses i una Viquimarató sobre Ramon Llull
  • Els ciutadans ja poden consultar les activitats programades al  web Sant Jordi (http://santjordi.gencat.cat). A més, la Generalitat animarà els ciutadans a celebrar la diada a les xarxes socials amb el hashtag #santjordi i estrenarà compte a Instagram

 

El Govern celebra aquest any la Diada de Sant Jordi amb el tradicional acte institucional al Palau de la Generalitat, que constarà principalment d’una missa i la benedicció de roses d’entitats d’iniciativa social. Aquesta celebració se suma als actes festius i commemoratius de Sant Jordi que el Govern organitza arreu del territori català i a l’exterior.
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, farà una declaració institucional amb motiu de la celebració d’aquesta Diada des del Palau de la Generalitat, que es podrà seguir a través de Televisió de Catalunya.
 
Els ciutadans ja poden consultar un web que s’ha habilitat especialment per a la diada de Sant Jordi (http://santjordi.gencat.cat), on es poden veure les activitats que s’han organitzat arreu del món amb motiu d’aquesta festivitat, actes per a nens i joves, les fotografies dels actes institucionals i una explicació de la llegenda de Sant Jordi, entre altres. A més, la Generalitat animarà els ciutadans a celebrar la diada a les xarxes socials amb el hashtag #santjordi i estrenarà compte a Instagram.
 
Amb motiu de la festivitat de Sant Jordi, aquest any la Generalitat de Catalunya també presentarà la nova plataforma de blogs corporatius al núvol (WordPress), una eina que comptarà amb la mateixa línia gràfica del web gencat.cat, renovat aquest any passat, amb una imatge més senzilla, moderna i intuïtiva. El nou disseny és responsiu. Això significa que s’han adaptat perquè es puguin veure correctament des de diferents dispositius, com ara ordinadors de taula, telèfons mòbils o tauletes, perquè els continguts s’adapten a les característiques de qualsevol pantalla.
 
La celebració al Palau de la Generalitat
 
La celebració de Sant Jordi al Palau de la Generalitat començarà aproximadament a les 08.30 hores quan el president Puigdemont farà una declaració institucional des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, que serà retransmesa en directe per TV3.
 
Posteriorment, a les 09.00 hores, se celebrarà una missa a la capella Sant Jordi oficiada per l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, acompanyat del cardenal arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i del bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, que comptarà amb l’assistència del president de la Generalitat  així com d’altres membres del Govern i autoritats de Catalunya.
 
A continuació, el president assistirà a la tradicional benedicció de les parades de roses que diverses entitats socials muntaran al Pati de Carruatges del Palau, amb l’objectiu de recaptar fons per finançar les activitats solidàries que porten a terme.
 
A les 11.00 hores, el president Puigdemont rebrà en audiència el Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província, que, com és tradicional, oferirà com a obsequi a la Generalitat una creació única elaborada per professionals del sector i vinculada amb la festivitat del patró de Catalunya.
 
Posteriorment, a les 11.30 hores, Puigdemont rebrà la Pubilla i l’Hereu de Catalunya 2015, així com les Dames i Fadrins de les diferents demarcacions catalanes. Finalment, a les 12.30 hores, el president rebrà en audiència la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, que també entregarà al cap de l’Executiu una creació especial amb motiu de Sant Jordi.
 
Des de les 11.30 del matí fins a les 19.00 hores de la tarda, el Palau de la Generalitat, seu del Govern de Catalunya, s’obrirà un any més als ciutadans amb motiu de la celebració de Sant Jordi. Totes aquelles persones que ho vulguin podran visitar-lo i gaudir de la jornada de portes obertes.

La carillonista Anna Maria Reverté farà dos concerts, a les 12.00 i a les 18.00 hores, de 45 minuts de durada cadascun, des del carilló del Palau.
L’audició està destinada a les persones que passegen pel barri i als visitants del Palau en la jornada de portes obertes. Instal·lat al Palau de la Generalitat des de fa 38 anys, aquest carilló és l’únic que funciona diàriament, tant a Catalunya com a l’Estat.
 
Sant Jordi al Palau Robert
 
El Palau Robert viurà un any més la festa de Sant Jordi el dissabte 23 d’abril,  amb la ràdio en directe (RAC1), llibres, llibres electrònics i la Confraria del Cava.
 
La festa començarà el divendres 22, a les 20.30 hores, al Jardí, amb la primera lectura digital en vertical de la història de Sant Jordi. Autors com Lluís Foix, Albert Pla, Olivia Ardey, Elisabet Benavent, Empar Moliner, Toni Hill, Armando Rodera, Myriam Millán, Víctor del Arbol i Coia Valls llegiran un fragment del seu últim llibre des del balcó, a 7 metres d’altura i il·luminats només per la llum de la pantalla del seu Kindle a ritme de jazz, al mateix temps que sobre la façana de l’edifici neoclàssic es projecten les firmes que l’endemà dedicaran als seus lectors amb motiu del dia de Sant Jordi. Es tracta de la primera vegada en els 20 anys de la història d’Amazon que la companyia organitza un acte d’aquestes característiques. Hi participarà la directora de Kindle per España, Mèxic i els EUA, Koro Castellano
 
L’endemà, 23 d’abril, RAC1 començarà el dia amb l’emissió de la programació en directe des del Jardí a les 10 hores amb el programa Via lliure, que condueix Xavi Bundó fins a les 12 hores. A continuació, arribarà l’hora de la Primera pedra, amb Jordi Margarit, de les 12 a les 14 hores. La programació continuarà a la tarda amb RAC1,que oferirà els concerts de The Big Jamboree, a partir  de les 17 hores, i del grup ROCK.CAT, a les 18.30 hores.
 
La Confraria del Cava també participarà en la festa amb la col·laboració del Gremi de Llibreters de Catalunya. Totes les persones que comprin algun llibre a la parada de l’Editorial Claret del Jardí o en alguna de les llibreries properes al Palau Robert seran obsequiades amb un punt del llibre de la Confraria que també servirà com a val per a una copa de cava. La novetat de la campanya d’enguany és que el disseny del punt del llibre s’inspirarà en el dibuix que la penedesenca Anna Montgay ha creat per fer la difusió de la campanya.
 
Els ciutadans que s’acostin al Palau Robert també tindran l’oportunitat de visitar les exposicions següents: “Tots som súpers! L’exposició dels 25 anys de Super3”; “Comediants. Inventors d’un nou llenguatge”; "Rafael Patxot. Mecenes, científic..., l’home" i “"Peralada, 30 anys en imatges".
 
Sant Jordi a les institucions culturals
 
El Departament de Cultura participarà en la celebració de la diada de Sant Jordi amb més de mig miler d’activitats, entre les quals destaquen conferències, presentacions de llibres, jornades de portes obertes a diversos museus, lectures dramatitzades, recitals de música i poesia, brindis i concursos literaris, trobades amb escriptors, tallers de lectura, etc.
 
La Revetlla de Sant Jordi, que enguany celebra la seva 4a edició, tindrà lloc el 22 d’abril com a preludi de la diada. Oferirà activitats culturals per a tothom a l’entorn de la lectura i les biblioteques i arribarà arreu del territori a través de les 400 biblioteques públiques i bibliobusos de Catalunya. La proposta inclou lectures dramatitzades, hores del conte, presentacions de llibres, recitals de música, brindis literaris, aparadors de recomanacions de llibres, etc. La Revetlla de Sant Jordi és un projecte impulsat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 
Amb el lema “Entra i coneix”, la Biblioteca de Catalunya (BC) obrirà les portes als visitants. S’oferiran visites guiades de grup i lliures. A la Sala d’exposicions, es trobarà disponible l’exposició Ramon Llull: “Ha mester paraules e llibres”, que ha organitzat la Biblioteca amb motiu de l’Any Llull. A l’Espai Zero, es podrà visitar l’exposició Shakespeare entre nosaltres, que la BC ha preparat conjuntament amb l’Institut d’Estudis Medievals de la Universitat Autònoma de Barcelona per sumar-se a la commemoració del 4rt centenari de la mort de Shakespeare.
 
D’altra banda, diversos museus i jaciments de Catalunya fan jornada de portes obertes. Entre les institucions col·laboradores hi ha el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Art de Girona, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i  el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
 
El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) participarà, un any més, en la campanya #ReciclaCultura, impulsada per la Fundació Servei Solidari. Durant la setmana de Sant Jordi hi haurà una parada al vestíbul de la Sala Petita, on es posaran a la venda, a preu solidari, llibres portats i dedicats per membres de diferents companyies artístiques de la temporada 2015/2016. Es tracta d’una venda solidaria amb la finalitat de recaptar diners per la Fundació Servei Solidari, dedicada a fer possible l’alfabetització de persones nouvingudes o amb pocs recursos. 
 
Sant Jordi i la llengua

L’Optimot ha llançat a Twitter, fins al 19 d’abril, el concurs “Per Sant Jordi, clava-la amb l'Optimot!”, amb el qual desafia els usuaris a unir creativitat i llengua en un tuit. El concurs proposa als seguidors de l’@optimotcat que enviïn una història breu, com a màxim en 140 caràcters, i que inclogui l’etiqueta #StJordiÒptim. La història ha de tenir relació amb la diada de Sant Jordi i ha de contenir una expressió viva en la variant dialectal que triï l’usuari (locucions, dites, frases fetes o refranys) i que no es trobi fent una cerca a l’Optimot. D’altra banda, el Termcat porta a terme l’acció TERMJORDI de difusió terminològica a les xarxes centrada en la festa de Sant Jordi.
 
A més, des de començaments d'abril, els centres de normalització lingüística (CNL) organitzen i participen en diverses activitats, a tot Catalunya, relacionades amb la lectura o la literatura: concursos literaris, activitats a les aules de català, jocs florals, dictats populars, trobades amb escriptors, gimcanes lingüístiques, tallers de lectura, intercanvi de llibres, recitals de poesia, clubs de lectura, intervencions en programes de ràdio, etc. La majoria d'activitats compten amb la col·laboració d'ajuntaments, consells comarcals, biblioteques, ràdios, museus, escoles i entitats culturals del territori. Fins al moment s’han comptabilitzat més d’una norantena d’activitat amb motiu de Sant Jordi. Els actes i activitats que es fan durant el mes d'abril i l'agenda específica d'actes del dia de Sant Jordi al web del CPNL.


La festivitat fora de Catalunya: llibres, roses i una Viquimarató sobre Ramon Llull
 
A Madrid, el Centre Cultural Blanquerna celebra la Setmana de la Cultura Catalana del 16 al 23 d’abril, amb la finalitat de promocionar la cultura catalana i la Diada de Sant Jordi a la capital d'Espanya. Entre d’altres activitats, destaquen l’homenatge a la periodista i escriptora Montserrat Roig; el concert d’havaneres del grup Mariners de Riera i el de pop del grup Roig!, guanyadors del premi Joventut del concurs de maquetes Sona9; el concert del grup Els catarres a la sala Joy Eslava de Madrid i l’espectacle El verger de l’amat, un recital de l’obra de  Ramon Llull, de qui enguany es commemora el 7è centenari de la seva mort.
 
Les delegacions del Govern a Brussel·les, Washington, Londres, Berlín, Viena, Roma i París organitzen un seguit d’activitats per celebrar la Diada de Sant Jordi a l’exterior. Així mateix, una quarantena de països se sumaran, un any més, a la celebració de la diada de Sant Jordi, que es viurà de formes molt diverses. Per mitjà de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, coordinada per l’Institut Ramon Llull, i en col·laboració amb les delegacions del Govern de la Generalitat de Catalunya, s’han programat actes culturals al llarg de tota la setmana a ciutats com Chicago, Berlín, Londres, Moscou, Nova York, Santiago de Xile, Venècia o Washington, entre d’altres. Gairebé totes les universitats que ofereixen docència d’estudis catalans i els casals catalans organitzaran parades amb llibres i roses per la diada. Gran part d’aquestes activitats es pot consultar al portal BooksandRoses.cat,impulsat per Diplocat.
 
A més, l’Institut Ramon Llull organitza, en col·laboració amb Amical Wikipedia, la Viquimarató Qui té por de Ramon LLull?, un projecte que vol reunir el màxim nombre d’estudiants de català de tot el món amb l'objectiu d'actualitzar, ampliar i crear articles sobre Ramon Llull a la Viquipèdia en diversos idiomes. L’activitat, que s’emmarca dins els actes de l’Any Llull, tindrà lloc la mateixa setmana del 25 al 29 d'abril simultàniament a les universitats que formen part de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior d’Alemanya, Estats Units, Hongria, Japó, Romania, Rússia, Sèrbia i Xile.
 
A l’Alguer, la Generalitat de Catalunya i la llibreria “Il Laberinto” publicaran un manga en alguerès sobre la llegenda de Sant Jordi.
 
Sant Jordi a la Xarxa
 
Per aquesta edició 2016 de Sant Jordi, segueix operatiu el portal web www.catalanday.cat, un espai pensat per recollir i compartir tota l'activitat al voltant de Sant Jordi arreu del món que es va inaugurar l'any 2014 amb motiu de la celebració del Tricentenari.
Les accions que es poden trobar al web són:
  • Regala versos: des de www.catalanday.cat es podran regalar fins a 25 postals que contenen frases d'autors i autores catalans. L'eina permet enviar la postal, via correu electrònic, en diferents formats i idiomes: alemany, anglès, castellà, euskera, gallec, francès, italià i occità. És una àmplia selecció de frases de Anglada, Campany, Carner, Espriu, Ferrater, Foix, Jaume, Marçal, Raspall, Riera, Rodoreda, Rosselló-Pòrcel, Salvat-Papasseit, Verdaguer, Villangómez, Vinyoli, Oliver, entre altres.
  • Llibres digitals: hi ha dos llibres digitals disponibles, un per a infants i un altre per a adults, que es poden enviar com a detall de Sant Jordi. El llibre per a adults és What's up with Catalonia, de Liz Castro. El llibre per a infants és el conte 1714 Trons, canons i un estel, promogut des de la Direcció General de Recerca amb motiu de la celebració del Tricentenari.
  • 300 anys de literatura catalana: descobreix i assaboreix els millors poemes i fragments de la literatura catalana en aquesta selecció de textos. 300 anys de lletres catalanes a un sol clic.
  • APPS Culturals: un recull de les principals apps culturals en català, tant per a plataformes Android com iOs, dividides en diferents categories.
  • Des de les xarxes socials de la ILC (Facebook i Twitter) es difondran durant tot el dia de Sant Jordi les postals literàries. Actualment hi ha més de 100 postals amb citacions literàries editades per la ILC. Enguany, es difondran per la xarxa durant tota la Diada de Sant Jordi.


S'adjunta dossier amb programa detallat de les activitats previstes per Sant Jordi

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 536