• El conseller Romeva, ha presidit aquesta tarda l'acte commemoratiu del 95è aniversari de la Conferència Internacional sobre Comunicacions i Trànsit de la Societat de Nacions
  • Aquest esdeveniment, celebrat el 1921, va reunir prop de 50 delegacions internacionals i en van sorgir un conjunt de tractats internacionals coneguts com a “Convencions de Barcelona”
Conseller acte DGAME
 
El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, a través de la Direcció General d’Afers Multilaterals i Europeus, ha organitzat aquesta tarda un acte per commemorar la celebració de la primera Conferència Internacional sobre Comunicacions i Trànsit, celebrada a Barcelona i organitzada per la Societat de Nacions.
 
L’acte, que ha tingut lloc a l’Auditori del Palau de la Generalitat, ha estat presidit pel conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i ha comptat també amb les intervencions del director general d’Afers Multilaterals i Europeus, Manuel Manonelles; del director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, i del professor de dret internacional públic de la Universitat Rovira i Virgili Alfonso González Bondia.
 
L’any 1921, aquesta cimera va reunir a la ciutat comtal prop de 50 delegacions internacionals i en van sorgir un conjunt de tractats internacionals coneguts com a “Convencions de Barcelona” -alguns dels quals encara estan vigents-. També va promoure la creació de l’Organització Internacional de Comunicacions i Trànsit, que posteriorment es va encarregar d’harmonitzar les senyals de trànsit a tot el món. Aquesta cita té caràcter únic, atès que Barcelona va esdevenir centre de decisió a escala mundial, i mostra com a constant històrica la voluntat de Catalunya per participar com a actor en les relacions internacionals i aportar en els debats globals. 
 
El conseller Raül Romeva ha destacat que el 95è aniversari d’aquesta conferència internacional “ens serveix com a recordatori de la nostra capacitat d’estar al món, de ser-ne part i de la nostra voluntat de fer-ho realitat. En aquest sentit, ha remarcat que els catalans “no volem ser espectadors ni ens conformem amb el paper d’hostes”, sinó que Catalunya “vol ser part activa i tenir veu pròpia en els debats internacionals”.
 
Romeva també ha insistit que Catalunya està preparada per fer aportacions a la resolució dels grans reptes globals i que “el Govern continuarà apostant per una acció exterior que es basi en estrènyer llaços, intensificar fòrums de diàleg i establir aliances amb col·laboradors i socis arreu”.
 
Per la seva banda, el director general Manonelles ha explicat el moment històric que vivia el país quan es va celebrar aquesta conferència. Aleshores, Catalunya es trobava en ple Noucentisme i amb el desenvolupament del projecte polític de la Mancomunitat. També ha esmentat la participació a la conferència de personalitats catalanes com Josep Puig i Cadafalch, Eugeni Xammar o Josep Maria de Sagarra, al costat de noms destacats de l’àmbit internacional, com Jean Monnet, Salvador de Madariaga, Bernardo Attolico o Cecil Hurst.
 
El director general d’Afers Multilaterals i Europeus ha remarcat que la celebració d’aquesta conferència demostra la intensa relació entre Catalunya i la Societat de Nacions. Segons Manonelles, la Mancomunitat i la Societat de Nacions “eren dos projectes de progrés i modernitat, que malauradament van acabar sent víctimes d’un mateix mal: el totalitarisme que va assetjar Europa durant el segle XX”.
 
Finalment, el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, ha parlat de la importància que va tenir la conferència a Catalunya en l’harmonització de les senyals de trànsit a tot el món.

1  

Imatges

95 aniv Conferència Com i Trànsit

95 aniv Conferència Com i Trànsit 2074