• El cap de l’Executiu ha dit davant del ple del Parlament que “el pal i la pastanaga de la reforma constitucional s’ha acabat i qui ho ha decidit ha estat el poble de Catalunya”
  • Carles Puigdemont ha instat els grups parlamentaris a trobar punts de coincidència en els pressupostos pel que fa a les polítiques relacionades amb l’atenció a les persones
  • Ha contraposat els “100 dies d’endreça” del Govern de la Generalitat amb els “100 dies de fressa” del de l’Estat
El president Puigdemont, en un moment de la seva intervenció en el ple (Autor: Rubén Moreno)
El president Puigdemont, en un moment de la seva intervenció en el ple (Autor: Rubén Moreno)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest matí davant del ple del Parlament que “sóc un president escollit per un Parlament que té majoria absoluta independentista, i això ho ha de saber el president del Govern espanyol en funcions, qui ha d’entendre que judicialitzar la política no és el millor camí per resoldre les qüestions i introduir la serenitat i el seny”.
 
El cap de l’Executiu s’ha referit, durant la sessió de control celebrada avui al Parlament, a la reunió que tindrà aquesta tarda amb el president Rajoy, a la qual, ha dit, hi va “amb un raonable escepticisme, un prudent optimisme i amb la correcció institucional que aquest Govern sempre ha tingut”, malgrat que ha fet notar que també hi va “amb tot l’ànim que hi ha d’anar un president que pertany a una institució que ha estat objecte de bloqueig institucional permanent”.
 
En aquest sentit, i en resposta al grup parlamentari del PP, Carles Puigdemont ha denunciat les “amenaces i els recursos davant del Tribunal Constitucional de lleis aprovades per amplíssima majoria al Parlament”. També ha advertit que la capacitat d’assumpció del president del Govern espanyol en funcions respecte a les reivindicacions de millora de recursos per part de Catalunya “ha estat fins ara perfectament descriptible” i “no fa justícia a les urgències i necessitats que té plantejades aquest país”.
 
El president ha celebrat que la Moncloa “aquesta vegada no hagi posat cap veto respecte als temes a parlar”, que, ha afegit, seran més que els 23 punts que li va plantejar el president Mas en la darrera reunió que van mantenir, el 30 de juliol del 2014. El cap del Govern ha reiterat la seva voluntat de diàleg i d’arribar a acords, en temes com el finançament i les infraestructures, però ha subratllat que “ja no és suficient arribar a acords, sinó que el que cal és complir-los i depèn de l’Estat espanyol complir-los”.
 
“S’ha acabat el pal i la pastanaga de la reforma constitucional”
En un altre moment de la sessió de control, a preguntes del grup de CSQP, Carles Puigdemont ha donat un missatge als partidaris d’una reforma de la Constitució per millorar les relacions entre Catalunya i l’Estat. “El pal i la pastanaga s’ha acabat”, ha advertit, “i ho ha decidit el poble de Catalunya”. 
 
En aquesta línia, el president de la Generalitat ha recordat l’aposta reiterada del seu grup per fer una consulta pactada a Catalunya. “Som els del referèndum i les setze vegades que ho hem plantejat no impediran que ho fem una dissetena”, ha afirmat, i ha preguntat als diputats que, “si aleshores veiem que no és possible, què farem?” “Estem en temps de fets, en temps de decisions, ja ha passat el moment del joc tàctic”, ha afegit Puigdemont, que ha fet notar que “mentre no es pacta la consulta, aquest Govern continuarà impulsant el seu full de ruta”.
 
“100 dies d’endreça”
A preguntes del grup de Junts pel Sí, el cap de l’Executiu ha fet balanç dels primers mesos del seu Govern i ha contraposat “els 100 dies d’endreça” que han caracteritzat al Govern de la Generalitat en aquest període - amb exemples com la implementació dels acords del Ple de pobresa, la presentació ahir del Pla de Govern o la resposta “d’orgull nacional” al tema dels refugiats -, amb “els 100 dies de fressa” de l’Executiu espanyol, protagonitzats “per una manca d’acord, pels vetos d’uns contra els altres, i amb una primera mesura del Congrés que no va ser sobre la pobresa sinó sobre la unitat d’Espanya”. Per tot això, el president ha reclamat “que ens deixin fer, perquè el Govern del no fer i no deixar fer és un Govern que no convé als ciutadans, no només als catalans sinó tampoc als espanyols”.
 
En aquesta mateixa línia, el cap del Govern ha recomanat a la política espanyola que “prengui nota de com a la política catalana hem estat capaços de gestionar i resoldre la complexitat enorme de la situació a Catalunya, i de pensar primer en els ciutadans i després en les majories parlamentàries i començar a caminar i prendre decisions”.  El president ha afegit que “aquests tres mesos no han estat bons per a ningú, tampoc per als ciutadans de Catalunya, que pateixen les conseqüències d’un Govern espanyol sumit en la més absoluta paràlisi”.
 
En diferents moments de la sessió de control, el president Puigdemont ha instat els grups parlamentaris a buscar punts de coincidència i donar suport als pressupostos en les polítiques que tenen més relació amb l’atenció a les persones. “Estem disposats a negociar amb tots els grups les coincidències pressupostàries”, ha assegurat el president i, adreçant-se al PSC, ha assenyalat que “per nosaltres no quedarà, però em temo que faran servir l’excusa o la cortina de fum del full de ruta cap a la independència per no votar qüestions pressupostàries, que al seu grup els encaixen i saben que són les que ha d’adoptar aquest Govern”.
 

1  

Imatges

El president al ple

El president al ple 401