El conseller de Cultura, Santi Vila, ha afirmat avui que “acabarem la primavera amb el 95% dels Papers de Salamanca lliurats als seus propietaris”. Per al conseller, “la manera com s’està gestionant el retorn dels documents està sent exemplar” atès que s’està fent “amb la màxima col·laboració institucional amb l’Estat”. “Qualsevol altra consideració sobre el procés és soroll”, ha afegit. 
 
El conseller Vila ha apuntat que “de tota la documentació retornada a Catalunya, uns 951.000 documents, el 85%, ja ha estat restituïda i retornada a les institucions catalanes o famílies” i que “hi ha un 10% més que serà restituït en poques setmanes". "Per tant, de la documentació retornada, només resta un 5% pendent encara de classificar i restituir per part de l’Arxiu Nacional de Catalunya”, ha subratllat.
 
Vila ha explicat que Catalunya encara té pendent de rebre, des de Salamanca, una sèrie de fons que sumen uns 45.000 documents més, entre els quals hi ha els fons de 43 ajuntaments catalans.
 
El conseller Vila ha recordat que tot el procediment del retorn dels Papers de Salamanca, des de l’any 2006, està avalat, supervisat i controlat per una comissió mixta formada per representants i tècnics del Ministeri de Cultura i de la Generalitat de Catalunya.