• El Govern manté ferms els objectius de les tres lleis que el Consell de Ministres ha recorregut davant el TC per “continuar defensant els drets socials dels ciutadans”
Govern
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha valorat la decisió del Consell de Ministres de recórrer al Tribunal Constitucional tres lleis aprovades pel Parlament de Catalunya, i de demanar-ne la seva suspensió cautelar. Munté ha lamentat que aquest tres recursos arriben “48 hores després que el president Puigdemont s’entrevistés amb Rajoy i demanés més política i menys tribunal i la resposta de l’Estat és més tribunals i menys política”.
 
Si amb això volien fer-nos arribar un missatge, està perfectament rebut”, ha insistit Munté que ha recordat que aquest gest serveix per “augmentar el nostre escepticisme que el president ja va manifestar a la roda de premsa posterior” a la reunió de Madrid. Malgrat això, la portaveu ha incidit que el Govern “augmenta el ferm compromís de tirar endavant el mandat democràtic sorgit del 27-S”.
 
Per Munté, l’executiu de Rajoy ataca novament “qüestions que són essencials en el dia a dia de les persones” ja que “la pobresa i els refugiats no estan en funcions”, un concepte que ha definit de “molt elàstic” perquè el Govern espanyol “està en funcions per no haver de comparèixer davant el Congrés dels diputats però en canvi no està en funcions per impugnar aquestes tres lleis”.
 
La portaveu ha explicat que el Govern “continuarà defensant els drets socials dels ciutadans i ciutadanes” tot i que aquest recurs suposa “més interferències” a que el Govern de Catalunya pugui desenvolupar “accions que van en la línia de contribuir i agilitzar la vida municipal, a millorar els aspectes d'igualtat entre home i dona en el camp del treball i a poder recaptar uns ingressos que són indispensables i que estan destinats de manera finalista a la política d'habitatge”.
 
En detall, la portaveu defensa que “hi ha tot un seguit de mesures que si hi ha voluntat política es poden desbloquejar i en sortiran beneficiats els ciutadans”. Amb la decisió del Consell de Ministres, s’ataca l’autonomia municipal i la igualtat, ja que la impugnació afecta a “que es disposi d'instruments per tal de defensar més i millor la igualtat home-dona en el món laboral”.
 
En tercer lloc, l’Estat també ha recorregut l’impost sobre habitatges buits, una “qüestió especialment sensible”, segons Neus Munté, que fa una reflexió sobre “qui creu la ciutadania que defensa millor els interessos de les persones, especialment les més vulnerables: si un Govern que defensa els grans tenidors que són els que han de fer efectiu aquest impost, o un que està al costat de les persones més vulnerables que són les que es veuen afectades i no disposen d’habitatge o estan en risc de perdre-la”. Malgrat això, ha insistit que “el Govern de la Generalitat està defensant aquelles persones que com a conseqüència de la crisi econòmica no tenen pis”.
 
Munté s’ha mostrat convençuda que el marc de l’Estatut d’autonomia permet al Govern treballar i legislar en aquests camps per aconseguir la simplificació administrativa, la defensa de la igualtat entre homes i homes en el camp del treball i en matèria d’habitatge i ha manifestat que el Govern manté “intactes” els objectius que perseguia amb aquestes tres lleis.

1  

Imatges

Imatge de la portaveu del Govern en un moment de la compareixença de premsa

Imatge de la portaveu del Govern en un moment de la compareixença de premsa 1289