• La celebració ha comptat, com és tradició, amb una missa a la capella de Sant Jordi i la benedicció de les parades de roses de les entitats d’iniciativa social instal·lades al Palau
  • També ha participat a la campanya Roses contra l'oblit, de l'associació Amics de la Gent Gran, i al brindis per la República catalana que ha organitzat l'ANC
  • A la tarda, assistirà a la 15a marató de lectura de Cerdanyola de Vallès i a la ballada de sardanes de la Plaça Sant Jaume
El president amb la Pubilla de Catalunya 2015. Autor: Jordi Bedmar
El president amb la Pubilla de Catalunya 2015. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha encapçalat durant la jornada d'avui diversos actes commemoratiu de la Diada de Sant Jordi.
 
El cap de l'Executiu ha començat el dia dirigint un missatge institucional a tots els catalans des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, en el qual els ha convidat a gaudir i participar activament de la festa de Sant Jordi, patró de Catalunya.
 
Seguidament, a la capella Sant Jordi del Palau s’ha celebrat la tradicional missa, enguany oficiada pel nou arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, acompanyat del cardenal arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i del bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull.
 
En acabar, s’ha procedit a la benedicció de les parades de roses de les entitats d’iniciativa social que, com cada any, s’instal·len al Pati de carruatges. L’espai cedit per aquest dia per la Generalitat serveix a aquestes entitats per recaptar fons per la venda de roses que destinen posteriorment a finançar les seves activitats solidàries. El president Puigdemont ha saludat els responsables de les parades.
 
La benedicció de roses ha tingut com a cloenda la interpretació dels Goig de Sant Jordi, a càrrec del Cor de Cambra Francesc Valls.
 
 
Audiències a Palau
Com és tradició en aquest dia, el president ha rebut en audiència els gremis de pastissers i flequers que, cada any, ofereixen com a obsequi a la Generalitat una creació única elaborada per professionals del sector i vinculada amb la festivitat del patró de Catalunya.
 
El president ha rebut en primer lloc una delegació del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província. En aquesta ocasió, el gremi ha ofert al cap de l’Executiu una elaboració de la pastisseria Viñallonga, de Montornès del Vallès, que ha preparat un bodegó composat per diferents elaboracions dolces que evocaven un mosaic de Catalunya amb els colors groc i vermell com a protagonistes. 
 
Seguidament, ha estat el torn de la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers, que també ha preparat una creació especial per a l’ocasió. L’obsequi ha estat una cistella amb una mostra d’una varietat de pans que s’elaboren arreu del territori català, entre els quals es trobava el pa de pagès català, amb indicació geogràfica protegida, o el pa de Sant Jordi. Enguany, els responsables d’elaborar el cistell han estat els forns Carné, Aribau i Torres, de Terrassa, i el forn Turull, de Rubí.
 
Entre les audiències a Palau, el president també ha rebut a la Pubilla i l'Hereu de Catalunya 2015, acompanyats de les Pubilles i els Hereus de les quatre demarcacions catalanes. Marta Serran, de Sant Vicenç de Castellet, i Josep Van-Gorkom, de Sitges, són els màxims representants d’aquesta figura.
 
 
El president ha saludat també algunes de les nombroses persones que visiten avui el Palau de la Generalitat, aprofitant la jornada de portes obertes que durant tot el dia hi ha a la seu del Govern.
 
A la una del migdia, Puigdemont s’ha desplaçat a la Plaça Catalunya per participar al brindis per la República catalana que ha organitzat l’Assemblea Nacional Catalana.
 
 
Campanya “Roses contra l’oblit”
L’associació Amics de la Gent Gran du a terme cada Diada de Sant Jordi, des de l’any 1998, la campanya “Roses contra l’oblit” amb l’objectiu de sensibilitzar i mobilitzar la societat contra la soledat que pateixen més de 150.000 persones grans a Catalunya.
 
El president Puigdemont, acompanyat de la seva esposa, Marcela Tupor, també s’ha volgut sumar a la iniciativa apropant-se a casa d’una usuària per a regalar-li una rosa, com a gest simbòlic per fer saber a la societat que no s’oblida de la gent gran. En concret, s’han desplaçat a casa de la Inocencia Romera, de 88 anys, resident a la Ronda Sant Antoni. Nascuda en un petit poble de la província de Múrcia, fa 56 anys que viu a Barcelona.
 
El programa del president continuarà aquesta tarda amb la participació a la 15a marató de lectura organitzada per l’Ajuntament de Cerdanyola, que enguany està dedicada a Ramon Llull, coincidint amb els 700 anys de la seva mort. I acabarà amb la ballada de sardanes a la Plaça Sant Jaume.

13  

Imatges

Benedicció de roses

Benedicció de roses 1514

Entrega de la rosa a l'esposa

Entrega de la rosa a l'esposa 656

Audiència amb el Gremi de Flequers

Audiència amb el Gremi de Flequers 1197

Audiència amb el Gremi de Pastissers

Audiència amb el Gremi de Pastissers 716

Fotografia amb la Pubilla de Catalunya 2015

Fotografia amb la Pubilla de Catalunya 2015 1110

Audiència Pubilla i Hereu 2015

Audiència Pubilla i Hereu 2015 1682

Declaració institucional

Declaració institucional 972

Campanya "Roses de l'oblit"

Campanya "Roses de l'oblit" 1218

El pesident saluda la gent del carrer

El pesident saluda la gent del carrer 1478

El president amb la seva família

El president amb la seva família 1385

El president amb les seves filles

El president amb les seves filles 5640

El president saluda la gent pel centre de Barcelona

El president saluda la gent pel centre de Barcelona 1380

Visita a una família de refugiats siriana

Visita a una família de refugiats siriana 2425