·         En una entrevista al programa El Món a Rac1, el cap del Govern assegura que “la política catalana s’ha emancipat i pren decisions al marge de la política espanyola”
 
 
·        Puigdemont afirma que, amb la impugnació de tres noves lleis, “s’ha demostrat als ulls del món que qui nega la via del diàleg i del pacte i no té interès a parlar de política sinó a través dels tribunals és el Govern espanyol i no el català”
 
·        “Europa ha girat la cara als refugiats, no és la millor Europa”, diu el president
El president Puigdemont, en un moment de l'entrevista amb Jordi Basté (Autor: Jordi Bedmar)
El president Puigdemont, en un moment de l'entrevista amb Jordi Basté (Autor: Jordi Bedmar)

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha augurat aquest matí, en referència a la situació política espanyola, “una legislatura molt coixa i sense cap mena d’ambició per resoldre els desafiaments que té plantejats l’Estat espanyol” en el cas que finalment s’arribi “a una investidura per sortir del pas”. “Avui ja seria possible un govern PSOE i AhoraPodemos” ha dit des del punt de vista dels suports, “però és clar que el factor determinant és un altre”. I ha afegit “Jo no demanaria la investidura per a cap dels quatre, perquè cap d’ells té un projecte per a Espanya ni per a Catalunya”.   
 
El cap de l’Executiu, que ha estat entrevistat aquest matí al programa El Món a Rac1, ha criticat “les propostes buides” envers Catalunya que arriben des de la política espanyola, i ha posat com a exemple la reforma de la Constitució espanyola, que “és un enunciat que no va més enllà d’aquí, perquè quan demanes concreció no hi ha resposta”.
 
El president sí que ha valorat positivament el plantejament de referèndum que fa el líder de Podemos, que està fet, ha dit, amb convenciment real i no per tacticisme, però sobre el qual “no hi ha pensat gens”, com denota que no tingui en compte, per exemple, una possible independència o el paper de l’Estat en la gestió del resultat. “El referèndum és com l’Esperit Sant: tothom en parla, diuen que és bo, però ningú l’ha vist”, ha ironitzat. I ha afegit “l’absència de propostes els paralitza una mica i no van més enllà del primer titular”.
 
En aquesta línia, Puigdemont ha ressaltat que “després de 5 anys de mobilitzacions crec que tenen clar que el procés no és una moda ni un xarampió” i que “és un tema d’envergadura”, però “tenen prou problemes a casa i pensen que mirant cap a un altre costat es resoldrà, i això no passa”. I ha continuat “no només no s’arregla sol, sinó que va madurant i es va musculant i cada vegada contrasta més el projecte polític que som capaços de posar sobre la taula amb l’absència d’alternativa clamorosa que fa la política espanyola”. “No crec que les eleccions canviïn gaire res”, ha reblat.
 
“La política catalana s’ha emancipat de l’espanyola”
 
 
En un altre moment de l’entrevista, el president ha volgut remarcar la diferència entre la política catalana, on existeix la cultura del pacte, i la política espanyola, incapaç de “ prendre decisions d’Estat, i de pensar primer en les persones”. Per això, ha deixat clar que “la política catalana s’ha emancipat i pren decisions al marge de la política espanyola”.
 
Preguntat pel director del programa, Jordi Basté, pels incompliments del Govern espanyol i les amenaces envers Catalunya, el president ha assenyalat que amb aquestes actituds l’Estat està reconeixent de facto la possibilitat que Catalunya pugui ser independent. “Els qui reclamen el compliment de les lleis i no sortir del marc constitucional són els primers que tenen l’obligació de complir amb les seves regles del joc i les seves normes”, ha afirmat, i ha insistit “si ells són els primers a no complir-les, ens ensenyen clarament quin és el camí i potser les coses que avui pensem que duraran molt de temps potser en duren menys, perquè, si hi ha una asfíxia econòmica i un reconeixement de facto de la sobirania i la independència de Catalunya, jo crec que potser encara ens podem posar d’acord més aviat”.
 
“Vam entrar en un bucle en les relacions entre Catalunya i Espanya i ens hem cansat, i, perquè en volem sortir, fem el que estem fent”, ha remarcat Puigdemont.
 
Impugnació de les lleis
 
 
Sobre la decisió del Govern espanyol d’impugnar tres noves lleis catalanes divendres passat, dos dies després de la reunió amb Rajoy, el president Puigdemont ha dit no ”sentir-se sorprès”, però ha aclarit que pensava “que serien un pèl més intel·ligents, perquè el que han demostrat i han explicat als ulls del món amb aquest missatge és que qui està negant la via del diàleg i del pacte i no té interès a parlar de política és el Govern espanyol i no el català, al qual ells presenten com a intransigent”.
 
“No estic decebut però el poble espanyol, que té una maduresa democràtica superior que la seva classe política, es mereixeria que al seu govern hi hagués una gent que volgués resoldre les coses per via política i no per via judicial, ha manifestat.
 
Europa no està mostrant la seva millor cara
 
 
Preguntat sobre si Europa giraria la cara a unes eventuals Escòcia i Catalunya independents, el president ha posat en relleu com l’amenaça del Brèxit està fent que Europa s’estigui adaptant i fent un exercici de determinisme polític. Tot i això, s’ha mostrat crític amb el paper d’Europa davant alguns temes com el dels refugiats. “Europa ha girat la cara a molta gent, començant pels refugiats, i no és la millor Europa”, ha declarat.
 
Joc de Trons, un atractiu per al turisme
 
 
L’entrevista s’ha fet al Teatre Municipal de Girona, on El món a RAC1 ha fet avui un programa especial amb motiu de l’estrena a la ciutat del primer capítol de la sisena temporada de la sèrie de televisió Joc de Trons. El cap del Govern s’ha referit al rodatge d’algunes escenes d’aquesta sèrie a la capital gironina com “una gran operació de ciutat”, a la qual ha donat “un plus, perquè s’obri al món com un plató de qualitat”.
 
El president Puigdemont, que va apostar per aquest rodatge quan encara era alcalde de Girona, s’ha mostrat convençut que la sèrie servirà com a “element tractor” que incrementarà el turisme a la ciutat. Ha augurat que “la prova més evident la tindrem el mes de maig, amb el Temps de Flors, que segur que farà alguna referència a Joc de Trons. Pel president, “l’important no és que es noti de seguida, sinó de manera sostinguda i, quan passi una temporada i una altra, i un cop s’acabi la sèrie, quedi un sediment solidificat d’un nou turisme a la ciutat de Girona”. Carles Puigdemont també ha assenyalat que s’està treballant perquè torni a haver-hi rodatges a Girona en la setena temporada de Joc de Trons i que aquest fet “afavoreixi l’atracció de grans projectes audiovisuals”.
 
 
 
 

1  

Imatges

Entrevista

Entrevista 3344