• Assegura que presentarà els millors pressupostos possibles “mereixedors del suport i la confiança de la majoria de la Cambra”
  • Critica que un govern en funcions decideixi el sostre de dèficit que han de tenir les comunitats autònomes en els propers quatre anys
Oriol Junqueras, durant l'entrevista
El vicepresident del govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha anunciat avui que el Govern augmentarà les partides destinades als àmbits socials del pressupost, d’acord amb el pla de xoc i les mesures sorgides del ple del Parlament sobre emergència social: “Hi haurà un increment en els àmbits socials, sens dubte”. També ha puntualitzat que els ajustaments que demana el Ministeri, que s’han inclòs al pla d’ajust, s’aplicaran sobre una reducció dels interessos del deute. “Hem concentrat l’esforç en la reducció de la despesa dels interessos per no afectar la política social de l’Estat del benestar”, ha dit.
 
Junqueras ha fet aquestes declaracions en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, on ha especificat que la direcció general de Pressupostos de la Generalitat ha arribat a un acord amb l’equip tècnic del Ministeri. Segons ha explicat, la decisió de reduir els interessos s’emmarca en els treballs que està duent a terme l’administració per reestructurar el deute i ha fet notar que la mesura és coherent amb la voluntat del govern català: “Vam dir que no permetríem que l’ordre del Ministeri impliqués cap retallada en l’àmbit social, i així ho hem fet”.
 
El responsable econòmic del govern català, també ha assenyalat que això s’ha pogut dur a terme perquè “el context és favorable”, en el sentit que “cada vegada que renegociem renovacions de crèdits ho fem a tipus d’interès més baixos i això ha permès concentrar l’esforç en la reducció del pagament d’interessos perquè no tingui implicació en la reducció de la despesa social”.
 
Junqueras ha volgut deixar clar que aquesta mesura no té res a veure amb la carta que va enviar el Ministeri sobre la contenció de la disponibilitat de crèdit. Al seu parer, “és inaplicable. Si hi ha un acord en la reducció del pagament d’interessos en el pla d’ajust, quin sentit té que, a més, ens demanin contenció sobre la disponibilitat de crèdit?”, ha reblat.
 
Pel que fa als Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2016, el vicepresident ha explicat que el govern està treballant per presentar-los a finals del mes de maig, i que la previsió és que el Parlament els aprovi el mes de juliol. “Nosaltres fem uns pressupostos, els millors possibles”, ha destacat. I s’ha mostrat esperançat “que siguin mereixedors del suport i la confiança de la majoria de la Cambra”.
 
Durant l’entrevista, Junqueras també s’ha referit al sostre de dèficit que el Govern central vol imposar a les autonomies fins a l’any 2019. Ha destacat que el mateix govern que diu que no pot posar els tipus d’interès del FLA a zero perquè al·lega estar en funcions, “no té cap escrúpol a l’hora de marcar els propers 4 anys”. “Un govern en funcions, que no té majoria parlamentària, ha de decidir per nosaltres el sostre de dèficit dels propers quatre anys?”, s’ha qüestionat.
 
Finalment, ha volgut destacar que en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera d’ahir, “Catalunya ja no està sola contra les decisions del Ministeri”. Catalunya, Balears i la comunitat valenciana van votar en contra del sostre de dèficit fixat per a l’any 2016 en el 0,7%. I altres comunitats governades pel partit socialista, com Andalusia i Extremadura, es van abstenir. El vicepresident del govern ha destacat, una vegada més que institucions com l’Airef, creada pel mateix Ministeri d’Hisenda, donen la raó a la Generalitat en qualificar els objectius de dèficit marcats per l’Estat d’irrealitzables i inassolibles.
 

1  

Imatges

Fotografia de l'entrevista

Fotografia de l'entrevista 510

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 76