El president lliura un guardó
El president lliura un guardó a la Nit de l'Empresa (Foto: Jordi Bedmar)
  • En la 25a edició de la Nit de l’Empresa de l’ADEPG, el cap de l’Executiu ha tornat a denunciar “els incompliments de l’Estat”
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reiterat aquest vespre des de Sitges la necessitat que “el país disposi d’elements d’estat per tirar endavant” i ha tornat a denunciar els “incompliments de l’Estat” que pateix Catalunya.
 
En el decurs de la 25a Nit de l’Empresa, que organitza l’Associació d’Empresaris del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès (ADEPG), el president ha subratllat els esforços que està fent el país per progressar, i s'ha mostrat convençut que davant una situació que ha qualificat de “complexa”, tant des del punt de vista institucional, com econòmic i social, “no tenim més alternativa que ser amos de les nostres eines i això vol dir tenir un estat propi”.
 
En una intervenció davant els més de 500 empresaris que han assistit a aquest sopar, el cap de l’Executiu ha explicat que “l’incompliment d'una llei vigent” com la Disposició addicional tercera, suposa que la Generalitat no pugui disposar dels recursos suficients per fer front, per exemple, a la problemàtica que suposen els peatges per als empresaris. Ha recordat que aquesta llei “tenia com a objectiu equiparar la inversió de l’Estat a Catalunya en infraestructures al pes del PIB català durant un període de 7 anys” i ha quantificat en 3.800 euros el deute corresponent al període 2008-2013.
 
En el mateixos termes, el president de la Generalitat s’ha referit a les 46 mesures que va exposar al president  espanyol en funcions, Mariano Rajoy, en la reunió que ambdós van mantenir fa uns dies. Ha explicat que aquestes mesures, a més d’afectar a les empreses del país, també tenen conseqüències directes sobre els ciutadans, que en molts casos, a més, es troben en situacions de vulnerabilitat. Per això, s’ha compromès lluitar perquè “aquestes demandes es puguin veure realitzades”, tot i que ha augurat que “tant la interinitat de l’actual govern com el recorregut que en el seu moment van tenir les 23 mesures presentades dos anys abans al president Rajoy no fan presagiar el millor”.
  
El president també ha denunciat que el percentatge d’inversió territorialitzada dels Pressupostos Generals de l’Estat a Catalunya està molt lluny del pes que a Catalunya representa en el PIB estatal. Ha assegurat que no només cau la inversió, sinó que també ho fa l’execució. I, en el mateix sentit, ha recriminat al Govern central que entre el 2004 i el 2014 la inversió del Grup Foment a Catalunya s’hagi reduït en un 50%, o que la inversió executada pel mateix grup hagi estat inferior a la compromesa durant 11 anys consecutius.
 
Davant aquestes dades, el cap del Govern ha volgut aprofitar la seva intervenció per agrair als empresaris els seu esforç i contribució a la bona marxa de l’economia catalana i ha desmentit  “alguns tòpics i difamacions” que considera que s’han estès des de fora de Catalunya sobre la seva situació real. Així, ha situat el creixement econòmic de Catalunya el 2015 en el 3,4%, i ha recordat que s’han acumulat 11 trimestres consecutius de creixement intertrimestral i 9 de creixement interanual . “Catalunya va créixer per sobre d’Espanya un 3,2% i de la mitjana de la UE-28 un 1,6%”, ha afegit.
 
En aquest context, el cap de l’Executiu ha recordat que mentre a Catalunya la població ocupada ha pujat en 25.700 persones a l’Estat espanyol s’ha reduït en 64.600 persones. Després de molt de temps, ha apuntat, “hi ha hagut simultàniament un augment de la població activa i de l’ocupació i una disminució de l’atur”. “Catalunya ha estat capaç de liderar la creació d’ocupació aquest primer trimestre de l’any”  i “això no és anecdòtic i és molt rellevant”, ha afegit.  I, en la  mateixa línia, ha situat la reducció de l’atur durant el primer trimestre del 2016 en 8.600 persones, davant un repunt d’11.900 persones a nivell de l’Estat.
 
Finalment, el president ha posat en relleu l’esforç que han fet les empreses pel que fa a l’exportació, que han aconseguit situar el creixement per sobre de la mitjana del conjunt de l’Estat, la zona euro i la UE.
 
A l’acte que s’ha celebrat aquesta nit  a l’Hotel Melià Sitges s’hi han lliurat els Premis ADEPG 2016en les seves diverses categories. També hi han intervingut el president de l’entitat, Jordi Solé Tuyà, i l’alcalde de Sitges Miquel Forns.
 
L’ADEPG  aplega 850 empreses, industrials, comercials, de la construcció, de serveis i també d’activitats primàries. Va néixer fa 28 anys i té per objectiu fonamental el foment de l’activitat econòmica i el desenvolupament del teixit empresarial de l’entorn.

1  

Imatges

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte 1301