El president Puigdemont ha visitat el Port de Gant en el seu viatge oficial a Bèlgica
El president Puigdemont atenent els mitjans al Port de Gant, acompanyat del conseller Romeva, (Autor: Jordi Bedmar)
  • El cap de l’Executiu denuncia “la incapacitat del sistema polític espanyol de trobar respostes polítiques” al que els ciutadans “han expressat de manera molt clara” a les urnes
 
  • Aventura que si hi ha un canvi de govern a Madrid “potser es descobrirà que no és un problema d’una persona ni d’un partit, sinó d’un sistema polític, que no té voluntat de trobar una resposta política a la situació de Catalunya”
 
  • Insisteix que Catalunya “continuarà aplicant la seva agenda política”, amb la “majoria sòlida” del Parlament i “l’estabilitat d’un Govern que funciona molt bé”
 
  • El president Puigdemont s’ha reunit aquest matí amb el president del Parlament Federal de Bèlgica i ha visitat el Port de Gant
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha manifestat avui des de Bèlgica, que a Catalunya “no som els únics a estar preocupats pel fracàs de la política espanyola”, sinó que “realment és una cosa que desconcerta Europa i ho hem pogut comprovar aquests dies”. El cap de l’Executiu ha fet aquest matí una reunió de treball amb el president del Parlament Federal de Bèlgica, Siegried Bracke, i posteriorment ha visitat el Port de Gant, en el marc del viatge oficial que realitza a Bèlgica, acompanyat del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i del Representant Permanent davant la UE, Amadeu Altafaj.
 
En declaracions als mitjans durant la visita al Port, el cap de l’Executiu ha lamentat “la incapacitat” de la política espanyola, que “està encallada” perquè “ha primat més els interessos personals i de partit”, en lloc de “prendre nota i exemple del que hem fet a Catalunya”. “Si la política espanyola no pot evitar unes eleccions no haurà estat per un error dels ciutadans, que han expressat de manera molt clara quines eren les seves opinions polítiques, sinó per la incapacitat del sistema polític espanyol de trobar respostes polítiques, com en el cas de Catalunya”, ha denunciat Carles Puigdemont. “La gent vol respostes dels polítics, no problemes”, ha sentenciat.
 
Preguntat pels efectes que pot tenir a Catalunya un eventual canvi de govern a Madrid, el president de la Generalitat ha avisat: “si finalment el president espanyol és una persona diferent a l’actual president en funcions, potser es descobrirà que no és un problema d’una persona ni d’un partit, sinó d’un sistema polític, que no té voluntat de trobar una resposta política a la situació de Catalunya, i que expressarà amb el cas català la mateixa incapacitat de gestionar complexitats que estan expressant pel fet de no haver pogut fins ara evitar eleccions”.
 
El cap de l’Executiu ha afirmat que “si finalment ve un govern més dialogant” en qüestions concretes del dia a dia del país o pel que fa a la resolució del procés polític català “amb eines democràtiques i no judicials, ho aprofitarem des del primer dia”. Però ha volgut deixar clar que independentment de la lògica que segueixi la política espanyola, a Catalunya “hem de continuar aplicant la nostra agenda, que és la que ens va demanar el poble de Catalunya i el Parlament de Catalunya”. I en aquest context s’ha mostrat “absolutament convençut” que “no hi haurà cap risc per a l’estabilitat d’un Govern que funciona molt bé i d’un Parlament que té una majoria sòlida”, com la que molts ciutadans espanyols “voldrien per al seu parlament i per al seu govern en aquests moments”.
 
Finalment, el cap de Govern ha assegurat que des de les institucions polítiques catalanes “sempre respectarem” els resultats de les urnes, “com volem que se’ns respecti quan una majoria de catalans decideix que hi hagi un Govern independentista”. “Exigim per nosaltres el mateix respecte”, ha reblat.
 
 
Reunió amb el president del Parlament Federal belga

L’agenda del president a Bèlgica ha començat aquest matí amb una reunió de treball amb el president del Parlament Federal de Bèlgica, Siegried Bracke, una trobada “molt interessant i llarga” en la qual els dos mandataris han intercanviat opinions sobre els processos polítics que viuen Catalunya i Flandes, sobre la situació de la UE i del Brexit i sobre la col·laboració entre els dos territoris. “Hi ha una comprensió fàcil, ens costa poc explicar-nos quan anem a Flandes, i a ells tampoc els costa explicar-se quan parlen amb un català, malgrat les moltes diferències” que hi ha entre els dos projectes polítics.
 
Posteriorment el cap de Govern ha visitat el Port de Gant, el tercer més important del país i des d’on ha remarcat la importància de disposar de bones infraestructures per garantir el desenvolupament econòmic del país.
 
 
Comunitat catalana a Bèlgica
 
Demà el president de la Generalitat serà a Brussel·les, on es trobarà amb els treballadors i responsables de la Delegació del Govern davant la UE, així com amb treballadors de les institucions europees, del sector privat i del Casal Català de Brussel·les. “Han fet molt bona feina”, ha destacat Puigdemont, i malgrat “haver-ho passat molt malament i haver patit molt” amb els atemptats de Brussel·les “van donar el bo i millor i ens van deixar molt bé com a país”. “Encara que estiguin treballant fora del país, els vull traslladar que se sentin recolzats pel Govern i molt estimats pels catalans”, perquè “fan una feina molt excepcional, i de vegades en condicions molt difícils”, ha remarcat.

1  

Imatges

Foto de la visita al Port de Gant

Foto de la visita al Port de Gant 2682