• El cap de l’Executiu denuncia que els recursos de l’Estat al Constitucional “fan mal a la gent que pateix més” i insisteix que, “si hi ha més del mateix des de Madrid, hem entès el missatge, anirem tirant”
  • Carles Puigdemont agraeix a tots els grups parlamentaris la seva participació en la cimera per defensar la llei d’emergència social davant el recurs de l’Estat i aposta per una “resposta col·lectiva i de país”
Sessió de control del Parlament
El president Puigdemont en un moment de la sessió de control al Parlament. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha acusat el Govern espanyol de “fer el ridícul” quan “fa uns dies presumia davant de la Unió Europea per l’impost dels pisos buits i resulta que el seu Govern l’ha portat al Tribunal Constitucional i els impedeix que l’aprovin”. “Això és fer el ridícul i la UE d’aquestes coses n’ha pres bona nota”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha adreçat aquestes paraules al president del grup parlamentari popular durant la sessió de control que ha tingut lloc aquest matí al Parlament de Catalunya. En la mateixa resposta, el president Puigdemont ha fet notar que la Comissió Europea “està molt preocupada per Espanya i els seus incompliments i es planteja una cosa que no es va plantejar ni amb Grècia: multar l’Estat per la seva incompetència a complir els objectius de dèficit”. “Això és fer el ridícul davant del món”, ha afegit.
 
En un altre moment del ple, i a preguntes del grup de Junts pel Sí, el cap del Govern ha recordat que fa 15 dies que es va reunir amb el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i una setmana de la trobada entre els vicepresidents dels dos Governs. Carles Puigdemont ha contraposat l’intent “de practicar el diàleg i fer propostes” per part de la Generalitat amb “el fracàs rotund, la incomprensió, l’absència i la dimissió” del Govern central, quan respon amb recursos al Tribunal Constitucional (TC).
 
En aquest sentit, ha denunciat que els recursos de l’Estat davant del TC “fan mal, sobretot, a la gent que pateix més”. Davant d’aquesta resposta del Govern espanyol, el president ha fet notar que “si hi ha més del mateix des de Madrid, hem entès el missatge, anirem tirant”.
 
“Resposta col·lectiva i de país” davant l’emergència social
Un dels temes que ha ocupat bona part de les intervencions en la sessió de control ha estat, precisament, la resposta al recurs del Govern espanyol en funcions contra la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. El president ha aprofitat la seva intervenció en el ple per “agrair la participació activa de tots els grups de la cambra sense excepció” en la cimera que va convocar ahir al Palau de la Generalitat i la “disposició a trobar respostes, cadascú des de la seva sensibilitat i prioritats”. “Cal donar una resposta col·lectiva i de país”, ha subratllat.
 
En aquesta mateixa línia, el president s’ha mostrat convençut que en els propers dies “el compromís polític explicitat de manera coral” en la cimera d’ahir “es transformarà en nous instruments que només tindran un objectiu, que no és confrontar-se a cap institució ni fer un joc de partits, sinó servir la gent, principal damnificada d’aquesta decisió del Govern espanyol”.
 
“Incapacitat de la política espanyola a donar respostes”
En un altre moment de la sessió de control, el president de la Generalitat s’ha referit a la nova convocatòria electoral a les Corts espanyoles, que ha atribuït a “l’absoluta incapacitat del Govern central i la política espanyola per donar respostes”. “Els capricis i les joguines del sistema polític espanyol costaran 160 milions d’euros a l’erari públic”, ha denunciat.
 
En aquesta mateixa línia, el cap de l’Executiu ha recordat que “portem molts mesos sense Govern a l’Estat” i ha augurat que “em temo que fins al setembre no n’hi haurà”. “Això ens preocupa especialment perquè afecta les persones que estan esperant resposta dels seus responsables polítics”, ha dit, i ha afegit que “per això ens escullen, no per fer tripijocs parlamentaris a veure qui surt més afavorit a la fotografia de la ingovernabilitat espanyola”.
 

1  

Imatges

Foto sessió de control

Foto sessió de control 317