El conseller Carles Mundó adverteix que el Govern espanyol ha volgut “aplicar l’article 155 de la Constitució i suspendre l’autonomia per la porta del darrere”. “El que han fet els 135 diputats del Parlament, ho han desfet sistemàticament els 12 jutges del Constitucional”, afegeix. En aquest sentit, afirma que, a més d’anul·lar l’autonomia política de Catalunya, el Govern de Rajoy i Montoro ha “asfixiat econòmicament” la Generalitat.
 
“Un àrbitre que porta la samarreta de l’altre equip”
 
El conseller considera que aquestes suspensions encadenades revelen que “l’Executiu ha traslladat als tribunals la seva incapacitat per donar respostes polítiques” a la voluntat que els ciutadans han expressat democràticament. Segons Mundó, el Constitucional és un tribunal “polititzat i desprestigiat, al servei del Govern del PP”. És per això que el titular de Justícia s’hi ha referit com a “un àrbitre que porta la samarreta de l’altre equip”.
 
No obstant això, el conseller Mundó ha subratllat que “cap tribunal podrà anul·lar la voluntat que els ciutadans han expressat a les urnes amb el seu vot”. El titular de Justícia defensa que, “per més que hagin tombat 30 lleis i que en tombin 30 més”, el Govern està determinat a “donar resposta als problemes de la gent”. El conseller ha recordat que “quan la majoria ho vulgui”, podrà deixar enrere un Estat que “dedica més esforços a anul·lar lleis que a resoldre les emergències socials”.
 
Interpel·lació sobre la judicialització de la política
 
El titular de Justícia ho ha assegurat aquest dijous en resposta a una interpel·lació del grup parlamentari de Junts pel Sí sobre la judicialització de la política. La interpel·lació ha coincidit aquesta setmana amb les últimes suspensions del Constitucional: La Llei d’igualtat, la Llei de simplificació administrativa i l’impost als pisos buits. Aquests últims tres casos se sumen a la trentena d’iniciatives del Parlament de Catalunya que han acabat suspeses pel Tribunal Constitucional.