• El Museu presenta, per primera vegada, una selecció d’obres, pintures, fotografies i textos que testimonien la vinculació de Rusiñol amb el territori gironí i amb la ciutat de Girona
  • L’exposició mostra 26 pintures i una vintena de dibuixos i fotografies, a més de documents i escrits de Rusiñol
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha inaugurat avui la mostra “Santiago Rusiñol en terres gironines”, que es pot visitar al Museu d’Art de Girona. L’exposició ofereix una selecció de les obres més representatives de les estades de l’artista a les terres gironines, que es mostren juntes per primera vegada, provinents en gran part de col·leccions particulars i institucions públiques museus, arxius i biblioteques.
 
“Santiago Rusiñol en terres gironines” compta amb 340m2 d’exposició, amb 26 olis i 12 dibuixos, a més de correspondència i fotografies d’època, algunes d’elles de caràcter inèdit, que mostren els escenaris que van inspirar moltes de les obres de l’artista, com també diversos moments quotidians de les seves estades al territori gironí.
 
L’exposició del Museu d’Art, la més gran dedicada a l’obra de l’artista a Girona, mostra l’estreta simbiosi entre l’art de pintar i d’escriure que tan bé va saber alternar Rusiñol i presenta els dibuixos i pintures acompanyats d’una selecció de textos del mateix artista, a més de testimonis gràfics i documentals de la relació de Rusiñol amb els artistes i intel·lectuals locals. Ripoll, Olot, Puigcerdà, i sobretot Girona i Arbúcies van ser els indrets gironins més freqüentats per l’artista, si bé no els únics. Els seus paisatges i racons van ser pintats en un bon nombre de quadres i descrits en diferents articles i relats publicats en la premsa del moment. En tots aquestes indrets, on hi va fer estades, Rusiñol hi va deixar la petja del seu tarannà afable i hi va saber travar amistats que perduren en la memòria i en l’anecdotari popular.
 
El recorregut per les sales s’intercala amb un recull de premsa i hemeroteca original amb títols com La Vanguardia, o l’Esquetlla de la Torratxa, on Rusiñol publicava periòdicament les seves cròniques, entre elles els relats de les seves anades i vingudes a indrets gironins. Així mateix, es presenten una selecció dels textos més destacats de l’escriptor que fan referència als paisatges gironins, entre ells i com a exemple la Girona de pedra, un detallat itinerari per la ciutat, des de l’estació fins al cim de la Girona monumental, en què defensa la conservació de la ciutat històrica enfront del perill de transformació que l’incipient progrés estava provocant.
 
També s’hi exposen exemplars de la premsa de l’època com La Il·lustració Catalana o La lustración Artística entre d’altres, que testimonien l’interès de la critica i de la premsa artística per l’obra de Rusiñol, reproduint molts dels seus jardins, especialment els pintats a Girona, que són l’exemple de la fama de l’artista ja en vida. Una mostra rellevant d’aquesta fama i reconeixement cap a la figura de Rusiñol n’és l’homenatge que la ciutat de Girona li va retre l’any 1926 i que es pot veure sols entrar a l’exposició: quatre minuts de pel·lícula que posen de manifest la importància del personatge i la significació que va tenir per la ciutat. No en va, les seves visites a Girona deixaren una petja en l’imaginari cultural i popular. Des de els cercles intel·lectuals: Bertana, Oller, Miquel de Palol, Carles Rahola li dedicaran escrits i records, fins a les anècdotes vinculades als tipus més populars com l’entranyable Pepet Gitano.
 
Una part a destacar de l’exposició, més enllà de les pintures i escrits de Rusiñol, és la mostra d’imatges, algunes inèdites, del pintor en diferents indrets gironins. Des d’unes fotografies datades de 1890, en què es veu un jove Rusiñol a Girona, a Banyoles o a Puigcerdà, recollides en l’Àlbum recordatori, també present en la mostra, fins a unes imatges inèdites de Girona, que segurament van sevir per inspirar els quadres que hi va pintar.
 
La mostra, produïda pel Departament de Cultura, ha estat comissariada per Margarida Casacuberta i Vinyet Panyella, i ha comptat amb l’assessorament de Mercedes Palau-Ribes i amb més de 40 prestadors, entre particulars, museus, arxius i biblioteques.
 
El catàleg de l’exposició, que es presentarà el proper dissabte 11 de juny, ha estat coordinat per Margarida Casacuberta, i compta amb textos de: J.M. Puigvert, Narcís Figueras, Ma Lluïsa Faxedas, Vinyet Panyella, Jordi Falgàs, Mercedes Palau-Ribes, Ma Àngela Vilallonga, Eva Vàzquez, Glòria Granell i Iolanda Vila. La publicació que ressegueix les estades de Rusiñol i l’obra literària i artística de l’autor present a la mostra.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Santiago Rusiñol en terres gironines

Dossier de premsa: Santiago Rusiñol en terres gironines
PDF | 3301