• La consellera de la Presidència ha participat a Madrid en l'obertura l’exposició Actrius catalanes del segle XX, organitzada per la Generalitat, amb la col·laboració de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona
Govern
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha participat en l'acte d'obertura de l'exposició Actrius catalanes del segle XX, ​que es podrà visitar fins el 25 de juliol al Centre Cultural - Llibreria Blanquerna de Madrid. La consellera ha estat acompanyada del delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell, del secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, del director general de Difusió, Ignasi Genovès, i dels comissaris Joan Casas i Joaquim Noguero.
 
L'exposició posa en relleu el protagonisme d’aquest col·lectiu a l’escena catalana durant el segle XX, i representa, en paraules de la consellera, "un homenatge merescut perquè ha contribuït a vèncer tabús i estereotips i a situar el teatre a nivell internacional".
 
Munté ha destacat el paper d'aquestes dones pioneres. "Aquesta exposició és un homenatge a tota una generació de dones que en un moment en què el paper de la dona estava molt situat a l'àmbit privat i domèstic va entrar amb força a les arts escèniques i fins al dia d'avui ha demostrat un elevadíssim nivell tant en l'àmbit nacional com en l'internacional", ha assegurat.
 
Precisament, avui que s'ha conegut que l'actriu catalana Núria Espert ha estat guardonada amb el Premi Princesa d'Astúries de les arts escèniques, la consellera i portaveu ho ha celebrat i ha afirmat que, amb aquesta notícia, "què millor que reivindicar el paper d'aquestes dones amb tant talent i coratge". A més, ha destacat que premis com aquest demostren "la bona salut del teatre català, malgrat les dificultats que són evidents al sector com a tantes expressions artístiques". Per Munté, "és un premi molt merescut a la trajectòria de la Núria Espert i de tantes i tantes dones que han sabut vèncer les dificultats que existeixen des d'una perspectiva econòmica, amb unes polítiques culturals per part de l'estat que no han afavorit i que han observat la cultura com un luxe i no com el que és: un element cohesionador importantíssim".
 
La mostra està organitzada per la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, i en són els comissaris Joan Casas i Joaquim Noguero.
 
 
Un llarg camí recorregut
 
El protagonisme assolit per les dones al segle XX, tant en el teatre com en altres àmbits, reflecteix un fenomen contemporani, una situació de canvi que és el resultat de les profundes transformacions culturals que van tenir lloc al món occidental. A Catalunya, coincideix també amb un moment esplendorós per a la dramatúrgia i el teatre del país.
 
Com bé assenyalen els comissaris de l’exposició, s’ha recorregut un llarg camí: de la condició gairebé de maniquí o d’atractiu de cartell, les actrius catalanes han acabat per representar tots els papers de l’auca (empresàries, directores, estrelles, etc.). El teatre català actual no seria el mateix sense un segle XX protagonitzat per dones amb veu pròpia.
 
El relat expositiu ens mostra aquest protagonisme i ens acosta a les actrius des de diferents òptiques: a través de les idees, els personatges, les imatges i les paraules que han bastit durant el convuls i vibrant segle XX. Una visió calidoscòpica que exemplifica, sobretot, que no hi una manera millor que una altra de ser actriu, més enllà de la passió per l’ofici.
La mostra que es presenta al Centre Cultural - Llibreria Blanquerna és, per raons d’espai, una versió adaptada en format reduït  de l’exposició que es va presentar al Palau Robert de Barcelona de l’octubre de 2015 al març de 2016. L’adaptació conserva el nucli essencial del relat expositiu, com també l’exhibició íntegra dels audiovisuals realitzats per a l’exposició original. 
 
Àmbits
 
Amb veu d’actriu ens ofereix el testimoni directe de les actrius reflexionant sobre el seu ofici. En aquest àmbit, les actrius ens parlen en primera persona del que representa ser actiu a través de frases extretes de declaracions d’entrevistes històriques, i, molt especialment, en la gravació audiovisual, realitzada expressament per a l’exposició, en què dotze actrius responen què és per a elles ser actriu i ens regalen la lectura dramatitzada de fragments escollits per elles i amb què se senten identificades.
 
Personatges, el valor de la màscara detalla els rols que parlen de la dona i han esdevingut grans icones del teatre de tots els temps en diversos registres. S’hi mostren alguns dels grans papers interpretats per les dames catalanes del teatre: personatges tràgics grecollatins, grans rols  shakespearians, personatges de la dramatúrgia catalana del segle XX –de Víctor Català i Josep Maria de Sagarra a Joan Brossa–, la tensió sexual de les grans protagonistes d’Àngel Guimerà, el crit de les grans protagonistes de Lorca, la ironia que evidencien les Doña Inés de Mary Santpere o de Lloll Bertran, i les sentides dramatúrgies de la mare coratge de Brecht, de les criades de Genet o de la Winnie de Beckett.
 
Un segle en deu imatges. Un resum del segle XX en deu imatges representatives de deu estadis teatrals. Les imatges de fotògrafs com Amadeu Mariné, Antoni Esplugas, Pérez de Rozas, Andreu Basté, Colita, Pilar Aymerich, Pau Ros i fotos del fons del MAE (Museu Arts Escèniques)  reflecteixen el poder de la foto, l’expressivitat en escena de grans moments del segle xx.
 
Flash back. L’exposició es tanca amb el muntatge audiovisual Final de Festa que, a mode de ball antològic d’imatges d’arxiu cedides per Televisió de Catalunya i Radio Televisión Española, ens mostra un compendi accelerat del segle XX.

1  

Imatges

La consellera Munté en un moment de la visita a l'exposició

La consellera Munté en un moment de la visita a l'exposició 622