• El cap de l'Executiu ho ha afirmat des de Londres, on avui ha començat un viatge oficial que s'allargarà fins divendres
  • Puigdemont ha agraït a la comunitat catalana a l'estranger la feina contínua que fan per explicar Catalunya al món i ha assegurat que, gràcies a ells, “en el terreny de la diplomàcia civil som imbatibles”
El president conversa amb alguns dels catalans residents a Londres. Autor: Jordi Bedmar
El president conversa amb alguns dels catalans residents a Londres. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquesta tarda des de Londres, on és de viatge oficial, que els catalans que resideixen a l'exterior podran votar electrònicament en les properes eleccions que se celebrin a Catalunya.
 
D'aquesta manera el Govern vol evitar que es repeteixin episodis com el de les eleccions del 27 de setembre passat, quan més de 7.000 catalans a l'exterior no van poder exercir el seu dret a vot per incidències en la tramesa de les paperetes i la negativa de la Junta Electoral Central a allargar el termini per votar. Davant la vulneració d'aquest dret fonamental, el Govern de la Generalitat va interposar un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Suprem contra els acords de la JEC que van denegar l’ampliació del termini per formular el vot per correu.
 
Amb aquest anunci el cap de l'Executiu ha començat avui el viatge oficial a la capital britànica, on s'ha entrevistat amb l'exprimer ministre d'Escòcia Alex Salmond i ha mantingut una trobada amb la comunitat catalana a Londres.
 
Aquest viatge, així com els nombrosos contactes internacionals que el president ja ha fet des de Catalunya, demostren, com ha subratllat Puigdemont en la trobada amb residents catalans, que s'ha passat de la “indiferència” respecte a Catalunya, a una “demanda curiosa per saber què estem fent”, i ha dit que ara el que cal és donar-nos a conèixer. “Si volem ser reconeguts com a país independent el dia que el Parlament de Catalunya proclami la independència, ens caldrà prèviament haver fet una feina de coneixement molt gran”, ha assegurat.
 
En aquest sentit, Puigdemont ha destacat que des del Govern es treballa per explicar la realitat catalana tant de portes cap enfora, amb viatges arreu del món, com de portes cap endins, fent nombroses trobades amb ambaixadors i cònsols. “Encara que oficialment tothom ens diu que no ens ho reconeixeran i que és un afer domèstic espanyol, alguns dels països més importants del món ja han passat pel meu despatx a demanar que els expliquem bé què està passant a Catalunya”, ha afirmat.
 
Una tasca intensa i constant que ha subratllat que es fa “amb la carència d'un aparell diplomàtic a l'ús, com tenen els estats” i, a més, amb una diplomàcia espanyola a qui “no li fa gens de gràcia això que fem” i que, tot i pagar com a catalans, “ens sentim més a la contra que a favor”.
 
Davant la falta d'aquestes eines pròpies d'un estat, el president ha destacat que el principal recurs que té Catalunya per donar-se a conèixer és “la diplomàcia civil, la que es fa a través de la gent”. “En aquest terreny som imbatibles i no ens pot guanyar ningú”, ha dit als presents en la trobada amb la comunitat catalana, “i és gràcies a tots vosaltres que som on som i que el món sent a parlar de Catalunya”.
 
D'aquesta manera, el cap de l'Executiu ha volgut agrair l'enorme feina que fan dia a dia pel país i que ha assenyalat que, tot i semblar “silenciosa i anònima, té conseqüències molt útils per al procés que vivim”, aquell que ha de derivar en la constitució d'un estat propi.
 

1  

Imatges

Trobada amb Alex Salmond

Trobada amb Alex Salmond 1451