• El cap de l’Executiu ha fet notar “la paradoxa que la UE fa grans esforços perquè el Regne Unit no marxi, mentre amenaça Catalunya de sortir si es declara independent”
  • Carles Puigdemont ha estat entrevistat per aquesta cadena nord-americana en el marc del seu viatge oficial a Londres
El president Puigdemont amb la peridosita Julia Chatterley, en un moment de l'entrevista (Autor: Jordi Bedmar)
El president Puigdemont amb la peridosita Julia Chatterley, en un moment de l'entrevista (Autor: Jordi Bedmar)
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha manifestat, en una entrevista que ha emès avui la cadena de televisió CNBC, la seva “preocupació per la possibilitat que el Regne Unit pugui marxar de la UE”, però ha subratllat que, “com en el cas de Catalunya, respectaré enormement el dret a decidir dels britànics davant una relació que una part de la població britànica considera que no és bona”.
 
Durant l’entrevista, que ha conduït la periodista de la cadena Julia Chatterley, el cap de l’Executiu ha insistit en “la voluntat de Catalunya de ser part de la Unió Europea” i ha fet notar la “paradoxa que la UE fa grans esforços perquè el Regne Unit no marxi, mentre amenaça Catalunya de sortir si es declara independent”. Carles Puigdemont també ha assenyalat que els britànics decidiran sobre el seu futur a la Unió tres dies abans de les eleccions espanyoles. “Veurem quina influència pot tenir en el resultat final”, ha afegit.
 
En qualsevol cas, el cap del Govern, que ha fet aquesta entrevista en el marc del seu viatge oficial a Londres, ha insistit que si els britànics decideixin marxar de la UE, totes dues parts “estaran interessades a arribar a acords que a la pràctica posin en marxa el millor de la relació entre la Unió Europea i el Regne Unit”. “A efectes pràctics tinc l'esperança que sabrem recompondre la posició, sigui quina sigui la decisió”, ha conclòs.
 
En relació amb la política espanyola i al fet que s’hagin de repetir les eleccions per la manca d’acord entre les formacions polítiques, el cap del Govern ha lamentat la “incapacitat de governar la complexitat i trobar solucions intel·ligents” per part del Govern central i els partits espanyols, perquè “està generant moltes preocupacions i no és bona notícia ni per a l’economia ni per a la política europea”.
 
Carles Puigdemont ha augurat que la situació després de les eleccions del 26 de juny “seguirà igual”. També pel que fa a Catalunya, que, ha dit, “quedarà exactament igual i hi haurà un Govern que no oferirà cap proposta de solució”. “He parlat amb els líders polítics espanyols i cap d’ells m’ha transmès la intenció de moure’s”, ha afegit.
 
En aquest sentit, el president de la Generalitat ha insistit que “en aquests moments la política catalana ja pren les seves decisions de forma sobirana, independentment del que passi al Govern i als partits espanyols”. També ha assenyalat, a preguntes de la periodista, que, “evidentment,  Mariano Rajoy ha estat un problema, però veurem què decideixen els electors a Espanya, i quin serà el seu paper, si ha de continuar, o apartar-se per formar una coalició”. “Però no veig els partits polítics gaire disposats a fer grans sacrificis per tirar endavant la legislatura”, ha reblat.
 
 

1  

Imatges

El president Puigdemont ha estat entrevistat per la CNBC

El president Puigdemont ha estat entrevistat per la CNBC 1711