El president, aquest matí, durant la seva intervenció
El president, aquest matí, durant la seva intervenció
 
  • El cap de l’Executiu assegura en la sessió de control del Parlament que “als pressupostos que aprovarà el Govern no hi haurà cap modificació tributària”
 
  • Afirma que “el poble de Catalunya està al costat dels que volen la pau i la convivència al País Basc”
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha denunciat avui des del Parlament que “els intents de la diplomàcia espanyola que paguem entre tots per intentar interferir en la feina absolutament legítima que fa el Govern d’aquest país per millorar les relacions comercials entre dos països que són socis són absolutament inacceptables i denunciables”, després que l’ambaixador espanyol a Suècia hagi reconegut públicament haver intentat boicotejar la conferència del conseller Raül Romeva a l’Institut de Política Exterior suec. Aquesta maniobra, ha dit el president, i el fet que el govern espanyol en funcions hagi enviat dos ambaixadors especials per contrarestar el procés polític català “demostra que és rotundament fals allò que diuen que no ens rep ningú i que no interessem a ningú”.
 
A preguntes dels grups parlamentaris, el president de la Generalitat ha insistit que, tal com ja va manifestar després que el TC suspengués la Conselleria d’Afers Exteriors, “el Govern continuarà fent acció exterior i impulsant la seva política internacional”. “Continuarem impulsant, i si cal redoblant, els esforços per projectar Catalunya al món, perquè això dóna resultats”, ha explicat Carles Puigdemont, i ha recordat la bona evolució de la inversió estrangera a Catalunya, la implantació d’empreses de fora o el creixement de les firmes que exporten regularment a l’exterior. “Això no és per casualitat ni per generació espontània”, ha continuat, sinó que “aquí hi ha molta gent que cada dia treballa des de totes les oficines que tenim escampades arreu del món per intentar captar oportunitats de negoci i ho continuarem fent, perquè, a més, a Catalunya interessa”. I en aquest sentit ha recordat “l’interès a rebre’ns i a escoltar-nos” que han mostrat als viatges que tant el president com els consellers Romeva, Baiget o Rull han fet recentment a l’exterior.
 
 
Pressupostos
 
En un altre moment de la seva intervenció i amb relació als nous pressupostos que presentarà el Govern, el president ha assegurat que “no hi haurà cap modificació tributària”, perquè “no és just carregar sempre sobre les espatlles de tots els contribuents les injustícies d’un sistema de finançament caducat”, que “ja en el seu origen era injust, perquè no reconeixia la càrrega  de responsabilitat i de competències que té aquest Govern”. Així, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que el dèficit estructural que pateix Catalunya, “per culpa d’un mal finançament”, no es pot resoldre “ni apujant tots els impostos del món” i que “no se li pot fer pagar al pressupost coses que sabem que amb  aquest sistema de finançament no podem finançar de cap de les maneres”.
 
 
‘El neguitòmetre a Espanya ha trencat tots els sostres’
 
A preguntes de la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, el cap de l’Executiu ha contraposat “la inestabilitat” del govern espanyol en funcions, al Govern de la Generalitat. “Les coses a Catalunya funcionen; hi ha un Govern que pren decisions i un Parlament amb majoria absoluta a favor del principal projecte polític d’aquest país”, mentre que “el neguitòmetre a Espanya ha trencat tots els sostres”.
 
 
Compromís ètic de Catalunya amb el País Basc
 
En el decurs de la sessió de control, i en ser interpel·lat  sobre la posició del Govern català respecte al procés de pau al País Basc, el president de la Generalitat  ha refermat “el compromís ètic del Govern, del Parlament i de la societat catalana” en la tasca “encomiable” del Govern basc per “consolidar el pla de pau i convivència” .  “El poble de Catalunya està al costat dels que volen la pau i la convivència al País basc”, ha reiterat.
 
En aquest context, el president Puigdemont ha apuntat al líder popular que tots els governs espanyols, inclosos els del PP i del PSOE, han negociat en algun moment amb ETA.  Fins i tot, el mateix president Aznar s’hi va reunir “per intentar dialogar”, li ha recordat,  i va dir que “en absència de violència es pot parlar de tot”. I li ha preguntat, després de de recordar-li que ara que es dóna aquesta condició, “es pot parlar de tot, senyor Albiol?”
 
Per tot plegat, ha recriminat al líder popular, Xavier Garcia Albiol, que “es vulgui apropiar de forma indeguda del dolor de les víctimes  del terrorisme” , quan amb motiu de la visita avui al Parlament del líder abertzale, Arnaldo Otegui, ha convocat una reunió amb les associacions de víctimes de terrorisme. I li ha recordat que “al Parlament, al Govern i als partits que n’han format part, tots sense excepció, hi ha una traçabilitat impecablement democràtica des de la seva fundació”.