• “Quin sentit té que la mateixa Unió Europea faci esforços desesperats per mantenir el Regne Unit i no en faci cap per mantenir una economia com la de Catalunya?”, es pregunta el president en l’entrevista a aquest rotatiu britànic
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, afirma en una entrevista que publica avui el diari britànic The Telegraph que les campanyes de la por es basen en la premissa que “l’electorat és estúpid i els ciutadans no poden decidir per ells mateixos”. El cap de l’Executiu compara les campanyes de la por dels contraris que el Regne Unit marxi d’Europa amb les del Govern espanyol, que va invocar “totes les plagues bíbliques” arran de les eleccions del passat 27 de setembre. “És una greu ofensa a tots els ciutadans, que tenen el mateix dret a decidir si volen marxar o quedar-se a la Unió Europea”, denuncia el president, que afegeix que significa “tractar aquells que volen marxar de la UE com a menors d’edat que es poden espantar amb qualsevol exageració, o alguna mentida”.
 
En l’entrevista, que li va fer la periodista Hannah Strange durant el seu viatge oficial a Londres, el president Puigdemont assenyala que la idea que la Unió Europea pugui donar l’esquena al Regne Unit en cas de Brexit o que el Regne Unit pugui donar l’esquena al món és “gairebé infantil”. “La gent ha de ser tractada amb maduresa, pot entendre els arguments d’una part i de l’altra, de manera racional”, conclou.
 
Carles Puigdemont insisteix en la capacitat de la Unió Europea “d’adaptar-se a circumstàncies que no els agraden en absolut i, òbviament, no els agrada que hi hagi xocs de cap mena, ni un referèndum al Regne Unit, ni un referèndum a Catalunya, però s’adapten i a una velocitat admirable”. El president posa l’exemple de la independència d’Eslovènia respecte a Iugoslàvia i recorda que la UE va dir fins al 1991 que no seria reconeguda com a estat, però ara n’és un membre apreciat.
 
El cap del Govern també remarca que el moviment independentista català és proeuropeu i constata la “paradoxa” de les diferents posicions que té la Comissió Europea respecte al Brexit i al procés independentista català. “Quin sentit té que la mateixa Unió Europea faci esforços desesperats per mantenir el Regne Unit i no en faci cap per mantenir una economia com la de Catalunya?”, es pregunta el president, que assenyala que “això explica per què encara no s’han pronunciat oficialment”. La periodista que signa l’entrevista també fa notar que la resposta de Brussel·les no ha estat positiva degut, en part, a “l’obstinada oposició d’un estat membre”.