Fira Llibre de Varsš°via
Aquest matí s'ha inaugurat l’estand Barcelona com a convidada especial de la Fira del Llibre de Varsòvia en un acte que ha comptat amb la presència del director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Manuel Forcano; el vicepresident internacional i institucional del Futbol Club Barcelona, Carles Vilarrubí; l’ambaixador espanyol a Polònia, Agustín Núñez Martínez; la coordinadora del projecte Barcelona, ciutat de la literatura de la UNESCO, Marina Espasa; els autors Jordi Puntí i Jordi Sierra i Fabra, i diversos representants d’editorials catalanes i agents del sector editorial polonès.
 
Prèviament, la inauguració de la Fira, a les 12 del matí, ha estat encapçalada pel ministre de Cultura polonès, Piotr Glišœski; el ministre de Treball hongarès, Zoltán Balog; l’alcaldessa de Varsòvia, Hanna Gronkiewicz Waltz; l’ambaixador de l’Estat Espanyol a Polònia, Agustín Núñez Martínez; i el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano.
 
La participació catalana a la Fira, que se celebra des d’avui i fins el 22 de maig, consistirà en un estand, un programa professional i una sèrie d’activitats literàries a càrrec d’una delegació de deu escriptors catalans. Aquesta tarda s’han celebrarat les activitats culturals emmarcades en el programa ‘Sport Meets Culture’, un punt de trobada entre la cultura i l’esport organitzat conjuntament entre l’IRL i el FC Barcelona. Com a activitats principals, s’ha emès el documental Josep Suñol: Un crit valent, un homenatge al president del FCB afusellat per l’exèrcit franquista l’any 1936. Acte seguit, ha començat un debat literari amb el futbol com a protagonista, amb una taula rodona formada per l’escriptor Jordi Puntí i el vicepresident internacional i institucional del FC Barcelona Carles Vilarrubí, moderada pel periodista polonès Tomasz Wisniowsky, i que ha comptat amb la presentació del director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano.
 
Per demà divendres s’ha programat, com a actes més destacats, una sèrie de taules rodones sobre literatura que comptaran amb la participació d’escriptors catalans i polonesos. Entre d’altres, se celebraran els debats ‘Barcelona: les escenes de la imaginació literària’, on Jordi Puntí i Care Santos parlaran sobre les dimensions literàries de la ciutat, i ‘Els problemes de créixer: joventut, llibres i conflictes’, on Care Santos, Jordi Sierra i Fabra, i l’escriptora polonesa Izabela Sowa analitzaran de quina manera la literatura ha tractat el pas de convertir-se d’adolescent en adult. A més, s’organitzaran trobades dels escriptors catalans amb els lectors i signatures de llibres.
 
Barcelona i la literatura catalana, Special Guest  
Barcelona i la literatura catalana són la convidada especial a l’edició d’aquest any de la Fira del Llibre de Varsòvia, que s’ha anat consolidant des del 2010 com a punt de trobada de referència entre autors, editors, agències literàries i públic cultural a escala europea. La fira, que té lloc a l’Estadi Nacional de Varsòvia, és un marc idoni per propiciar el diàleg entre escriptors catalans i polonesos, contribuir al posicionament de Barcelona com a ciutat literària, i servir de plataforma per a noves oportunitats de negoci al sector editorial català
 
La delegació catalana està formada per Sebastià Alzamora, Blanca Busquets, Jaume Cabré, Jenn Díaz, Rafel Nadal, Marc Pastor, Jordi Puntí, Care Santos, Màrius Serra, i Jordi Sierra i Fabra. La tria, que es complementa amb autors i moderadors locals, pretén reflectir la creació catalana literària contemporània i ha estat pensada posant particular atenció a les demandes i l’interès de les editorials poloneses. Els autors convidats han estat traduïts al polonès en els darrers anys o ho seran en ocasió de la Fira, de manera que tots ells seran accessibles al públic polonès.

2  

Imatges

Fotografia: Estand de Barcelona i la literatura catalana a la Fira del Llibre de Varsovia

Fotografia: Estand de Barcelona i la literatura catalana a la Fira del Llibre de Varsovia 158

Fotografia: Manuel Forcano, Marina Espasa i Josep Anton Fernandez a l'estand de Barcelona

Fotografia: Manuel Forcano, Marina Espasa i Josep Anton Fernandez a l'estand de Barcelona 175