El president Puigdemont, amb el director general de Biocat i la directora executiva de TO Health! (Autor: Jordi Bedmar)
El president Puigdemont, amb el director general de Biocat i la directora executiva de TO Health! (Autor: Jordi Bedmar)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquesta tarda durant la presentació de l’Informe Biocat 2015 que les dades que es desprenen d’aquest estudi demostren que “l’aposta que vam fer i que fem per la recerca i la innovació tenia i té tot el sentit del món, perquè ara sabem que podem créixer, on podem arribar i que  algunes de les condicions ambientals que expliquen casos d’èxit aquí les tenim”.
 
Durant la presentació de l’informe que elabora Biocat, entitat que coordina i promou el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, el president ha posat en valor que “si amb els recursos de què disposem, és a dir, amb els que no disposem amb la  incompareixença del Govern central, som capaços de presentar un estat de la salut del que és la BioRegió com el que es desprèn d’aquest estudi ens podem sentir molt orgullosos”. El sector de les ciències de la vida i de la salut factura a Catalunya 14.360 milions d’euros, un  7% del PIB català, i dóna feina a 42.133 persones, segons es desprèn  de l’informe.
 
Carles Puigdemont ha destacat també que Catalunya rep el 53% de tots els ajuts atorgats per l’European Research Council a l’Estat espanyol i que disposa d’infraestructures tecnològiques i de coneixement com el Supercomputing Center, el sincrotró o el Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica.
 
El cap de l’Executiu ha conclòs la seva intervenció assenyalant que “tenim camí per recórrer i el volem recórrer, tenim talent i actius perquè a mesura que anem recorrent aquest camí ens puguem comparar i puguem participar del concert de les nacions que també aposten per la recerca i la innovació” i ha afegit que “en allò que depengui del Govern del país, avui comunitat autònoma, demà estat propi, farem tot el possible per situar aquest àmbit en una de les prioritats del Govern”.
 
En l’acte, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, també hi han intervingut el director general de Biocat, Albert Barberà, i la directora executiva de TO Health!, clúster de ciències de la vida de la regió de Toronto, Ella Korets-Smith.
 
Informe Biocat 2015
L’informe, que repassa la situació del sector entre el 2013 i setembre de 2015, mostra l’evolució positiva dels indicadors clau de la BioRegió de Catalunya, entre els quals destaca la creació de 75 noves empreses. Amb aquest increment, el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya compta amb 734 empreses, de les quals 221 són biotecnològiques, 46 farmacèutiques, 94 de tecnologies mèdiques innovadores, 208 proveïdores i enginyeries, 139 de serveis professionals i consultoria i 26 entitats d’inversió actives. Amb aquestes dades, Catalunya se situa entre els quatre països europeus amb més empreses del sector de la salut per habitant i el segon en empreses farmacèutiques per càpita.
 
Així mateix, la BioRegió de Catalunya compta amb 89 entitats de recerca: 41 centres de recerca, 15 hospitals universitaris, 11 universitats que ofereixen estudis de ciències de la vida, 2 grans infraestructures científiques, 7 centres tecnològics i 13 parcs científics i tecnològics amb activitats en ciències de la vida.