• La de Barcelona és la 16ena edició de la conferència, que en els darrers anys s’ha celebrat a Berlín, Brussel·les i Edimburg
  • Durant els tres dies que dura l’esdeveniment es presentaran 150 pòsters i 450 ponents explicaran les seves experiències
 
Un dels reptes més importants als que s’enfronten les societats del segle XXI és el canvi que s’està produint a nivell demogràfic a tot el món, que comporta un envelliment de la població global. A la majoria de països europeus, durant els darrers 30 anys, l’esperança de vida s’ha instal·lat en una tendència creixent, mentre que la fecunditat s’ha estancat molt per sota del llindar de reemplaçament. Aquesta nova realitat tindrà un impacte directe sobre la nostra societat, sobretot pel que fa a la demanda de serveis públics: una població més envellida necessita un sistema de serveis socials i de salut eficaç, que pugui suplir aquest increment de la demanda. L’atenció integrada, entesa com un moviment de canvi que aposta per la convergència entre els serveis sanitaris i socials per donar suport a una millor gestió dels recursos, una millor experiència de les persones usuàries dels serveis socials i sanitaris i una atenció de major qualitat, és la resposta a aquestes noves necessitats.
 
Per tal de compartir experiències a nivell internacional en aquest sentit, l’organització europea International Foundation for Integrated Care (IFIC) organitza des de fa 16 anys la Conferència Internacional d’Atenció Integrada (ICIC, en les sigles en anglès).
 
Aquest any, Catalunya acull l’esdeveniment, que se celebrarà els dies 23, 24 i 25 de maig al Palau de Congressos i que coorganitzen la Generalitat de Catalunya (a través del PIAISS), l’Hospital Clínic de Barcelona, el Forum ITESSS, ESADECREAPOLIS i la Fundació TicSalut.   “Catalunya és capdavantera en models d’atenció integrada i té molt a dir en aquest àmbit, ja que en els darrers anys s’han dut a terme moltes experiències d’èxit en integració social i sanitària”, assenyala Albert Alonso, vicepresident d’IFIC i investigador de la Direcció d’Innovació de l’Hospital Clínic.
 
L’edició amb més nombre de participants

La de Barcelona superarà en nombre de participants qualsevol de les edicions passades de la conferència, que els darrers anys s’ha celebrat a Berlín, Brussel·les i Edimburg. Un miler de professionals de la salut i de serveis socials, de representants d’organitzacions de pacients, de gestors i d’agents implicats en l’atenció a les persones, provinents de 50 països d’arreu del món, es congregaran a Barcelona en motiu de l’esdeveniment.
A més a més, aquesta 16ena edició també ha batut rècords en la fase de presentació d’experiències: se’n van presentar més de 500. Les seleccionades entre aquestes es presentaran en format pòster (150 experiències) i a través de workshops, xerrades i sessions plenàries, de la mà de 450 ponents.
 
Presència de personalitats internacionals en salut, serveis socials i atenció integrada

L’ICIC16 comptarà amb la presència d’alguns dels representants més importants del moviment internacional d’atenció integrada com Alonzo Plough, Nick Mays, Deirdre Heenan, Chris Naylor, April Kyle, Don Redding, Angela Coulter, Randy Petzel i Kathleen Frisbee.
 
Tot i que la conferència comença dilluns 23 amb les primeres ponències, la cerimònia de benvinguda es realitzarà dimarts 24, amb la presència de Nick Goodwin, director executiu de l’IFIC, Dolors Bassa, Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Gemma Tarafa, Comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona i Josep Maria Campistol, director general de l’Hospital Clínic de Barcelona.
 
La Consellera de Presidència, Neus Munté, representarà al Govern en el sopar de gala i el Conseller de Salut, Antoni Comín, serà l’encarregat de cloure la Conferència, el dimecres 25. 
 
La proposta de valor catalana

La Generalitat de Catalunya, a través del Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS), lidera des de fa quatre anys el desenvolupament d’una atenció integrada a Catalunya, a través de projectes com el Forum ITESSS (que promou juntament amb ESADECREAPOLIS i GESAPH).
 
La missió del PIAISS és promoure i participar en transformar el model d’atenció social i sanitària per garantir una atenció integrada i centrada en la persona. Així, té la finalitat de catalitzar les actuacions necessàries per fer realitat un sistema que garanteixi l’atenció social i sanitària a les persones que tenen necessitats d’atenció dels dos serveis.
 
En concret, el model català d’atenció integrada proposa atendre les persones, comptant amb elles, tenint en compte les seves preferències, necessitats, percepcions i expectatives, oferint-los un servei integral i multidimensional que garanteixi la continuïtat assistencial, des del compromís amb els seus drets i deures, mitjançant un pla d’atenció pensat i fet conjuntament entre tots els professionals que participen del procés i prestat de manera que les mateixes persones, els seus cuidadors o la família el percebin com un servei únic, que dóna resposta a les necessitats sanitàries o socials que no puguin assumir elles mateixes o el seu entorn més proper.
 
Albert Ledesma ha format part d’ITESSS i del PIAISS durant aquests temps i explica que el fet que  “Catalunya sigui amfitriona de la Conferència aquest 2016 ha suposat un canvi en l’abordatge que feia fins ara IFIC, perquè nosaltres som pioners en abraçar la perspectiva social en la integració social i sanitària i és gràcies a això que l’edició de Barcelona incorporarà aquesta visió”.
 
Aquells que no puguin assistir a la Conferència de manera presencial podran fer-ho a través d’streaming (VEURE ENLLAÇ) i a les xarxes socials a través d’ #ICIC16 #integratedcare o els comptes @IFICInfo i @ForumITESSS.
 
 
 
Sobre el PIAISS

El PIAISS (Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària), és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya que té com a objectiu impulsar un canvi en les polítiques sanitàries i socials garantint un model d’atenció integrada centrada en la persona. Sota aquesta premissa, el PIAISS promou Forum ITESSS com un dels entorns de generació de coneixement que permet sustentar i adequar la presa de decisions en aquest àmbit governamental.
 
CONTACTE
Oficina de comunicació Departament de Salut
premsa.salut@gencat.cat
 
Sobre l’HOSPITAL CLÍNIC

L’Hospital Clínic de Barcelona és un hospital públic universitari amb una història centenària. Amb una plantilla de 4.500 professionals, és un dels principals centres d’assistència mèdica d’Espanya i el primer en producció científica. Ofereix una assistència de qualitat, una investigació biomèdica del màxim nivell competitiu i una gran dedicació docent per formar professionals. Tot plegat s’emmarca en l’excel·lència d’una gestió equilibrada, amb l’objectiu d’oferir a la societat una medicina humanitzada d’avantguarda.
 
CONTACTE
Àrea de Comunicació i RSC
premsa@clinic.cat
932275700
 
Sobre FORUM ITESSS

ITESSS és un Fòrum d’innovació i excel·lència en serveis socials i salut, que ha de facilitar el debat conceptual necessari per a la transformació dels models d’atenció social i sanitària actual en favor d’un nou model d’atenció integrada. El projecte, promogut principalment des del 2014 pel PIAISS, va néixer l’any 2011 amb l’objectiu de constituir-se com un espai de referència en innovació per a la salut, treballant sobre les necessitats del sector i transformant les oportunitats detectades en projectes. L’associació de professionals GESAPH, experta en Gestió de Serveis de Salut, i el centre d’innovació ESADECREAPOLIS, promogut per ESADE, foren els impulsors del projecte en els seus inicis. Actualment, el projecte ha pres un nou impuls i ha ampliat les àrees de coneixement d’interès, abraçant a més a més del sistema sanitari, l’àmbit dels serveis socials i assumint com a objectiu central la missió del PIAISS: contribuir a la transformació del model d’atenció social i sanitària per tal de garantir una atenció integrada centrada en les persones i crear a la vegada, coneixement de referència internacional.
 
CONTACTE
Anna Moyà
anna.moya@esadecreapolis.com
 
Sobre ESADEREAPOLIS

ESADECREAPOLIS és el centre d’innovació promogut per l’escola de negocis ESADE. Es tracta d’una comunitat oberta d’innovació, centrada en un ecosistema que té com a objectiu inspirar, facilitar i accelerar els processos d’innovació de les empreses que participen en ell. Aquest ecosistema està format per grans empreses i pimes amb la innovació com a guia de la seva activitat, startups en procés de creixement, emprenedors experimentats, acadèmics i estudiants internacionals. Per mantenir viu aquest ecosistema s’organitzen activitats de networking i esdeveniments, tallers, continguts i suport especialitzat. ESADECREAPOLIS combina les instal·lacions de Sant Cugat amb el seu ecosistema obert per a oferir els seus serveis, ampliant el seu abast geogràfic i adaptant-se a les necessitats de les empreses.
 
CONTACTE

Esteve Nadal
Esteve.nadal@esadecreapolis.com