• Carles Puigdemont i Francina Armengol s’han reunit avui a Palma, i, a més del finançament, també han parlat del corredor mediterrani i de la reincorporació del Govern de les Illes Balears a l’Institut Ramon Llull
El president Puigdemont amb la presidenta Armengol (Autor: Rubén Moreno)
El president Puigdemont amb la presidenta Armengol (Autor: Rubén Moreno)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, han acordat avui crear “una taula de treball conjunta des del punt de vista tècnic” sobre finançament, que presidirà l’economista menorquí Guillem López Casasnovas, qui col·laborarà amb altres experts escollits pels dos governs.
 
Els caps dels executius balear i català han fet públic aquest acord en una compareixença informativa conjunta posterior a la reunió que han mantingut aquest matí a la seu del Govern de les Illes Balears, a Palma. Carles Puigdemont ha subratllat que “el nostre sistema de finançament futur es diu estat independent”, però ha explicat que “tècnicament ens interessa ser en el debat de la revisió del sistema de finançament, malgrat que no ens pertoca liderar-ho, perquè en aquest mentrestant, en aquest estadi entre la postautonomia i la preindependència, tenim vocació d’exhaurir al màxim les competències de què disposem i, per tant, d’exigir fins al darrer cèntim que ens pertoca”. I ha afegit que, “com que partim d'un sistema de finançament injust, el que volem és que, com a mínim, sigui al menys injust possible”.
 
El president Puigdemont ha fet notar la “situació de greuge que patim les Illes Balears i Catalunya” en matèria de finançament, que, ha dit, “té conseqüències directes en la qualitat de vida, en la qualitat dels serveis públics i en l’expectativa de futur dels projectes personals o professionals dels nostres territoris”. “Per tant, com més sumem, més multiplicarem”, ha reblat.
 
En aquest sentit, el president de la Generalitat ha volgut traslladar també un missatge al conjunt de les comunitats autònomes que es troben en una situació similar i els ha dit que “per allò que calgui poden comptar amb Catalunya i que, per tant, estem al costat dels ciutadans de qualsevol territori, que pateixen injustament un sistema de finançament caducat, obsolet i no just”.
 
A més del finançament, els dos presidents també han parlat en la reunió de la reincorporació de les Illes Balears a l’Institut Ramon Llull i del corredor mediterrani. En aquest sentit, el president Puigdemont ha explicat que la presidenta Armengol ha expressat la voluntat del seu Govern de participar en la taula conjunta que ha acordat aquesta setmana amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per establir “una estratègia conjunta per a la reclamació del que és un deute històric d’aquesta part del Mediterrani on es concentra una part important de l’economia de l’Estat espanyol” i que representa un 37% de les exportacions. Es tracta, ha explicat el president, d’un “un eix de prosperitat, de competitivitat, de llocs de treball i, per tant, de benefici social” i, malgrat això, “està completament abandonat pel Govern de l’Estat”.
 
Carles Puigdemont ha agraït a Francina Armengol la seva “disponibilitat al diàleg i lleialtat institucional” i s’ha posat a disposició de la gent de les Illes Balears, “que sàpiguen que amb Catalunya, amb el seu Govern i el seu president, sempre trobaran una mà estesa en la col·laboració per a la prosperitat respectiva”. “En aquesta estratègia de normalitat de les relacions entre els nostres governs hi ha d’haver un ampli ventall de camp per recórrer”, ha explicat el president, que ha convidat la presidenta Armengol a visitar Catalunya, “perquè puguem continuar aquesta normalitat, sempre en benefici dels nostres ciutadans”.
 
 

3  

Imatges

Roda de premsa

Roda de premsa 2342

Reunió

Reunió 1812

Reunió 2

Reunió 2 1619