·        Carles Puigdemont i Francina Armengol han celebrat aquest matí la seva primera reunió oficial, a Palma
Signatura reingrés Ilels Balears a l'IRL
Els presidents Puigdemont i Armengol i els consellers de Cultura de Catalunya i les Illes Balears signen l'acord, al Santuari de Cura

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, han signat avui un conveni de col·laboració per al període de tramitació del reingrés de les Illes Balears al Consorci de l’Institut Ramon Llull (IRL). “Amb aquest acord, que avui solemnitzem amb emoció, constatem una voluntat de reentesa i retrobada, que els nostres conciutadans tant esperaven”, ha afirmat el president Puigdemont. I ha agraït “l’esforç de molta gent que ha aguantat en temps difícils, i no ha desconnectat mai del que representava aquest univers lul·lià de relacions entre les Illes Balears i Catalunya”.
 
Aquest acord signat avui permetrà avançar en el procés de reincorporació de les Illes Balears a l’IRL, mitjançant la programació d’un seguit d’activitats conjuntes. La signatura ha tingut lloc a la sala Gramàtica del Santuari de Cura (municipi d’Algaida, a les Illes Balears), lloc emblemàtic per al lul·lisme, ja que va ser en aquest escenari on el frare franciscà Pere Joan Llobet, a meitat del segle XV, va fundar una escola al cim del Puig de Randa per promoure el coneixement del pensament de Llull.
 
A més dels dos presidents, han signat el conveni la consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern balear, Ruth Mateu, i el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila. Ha participat també en aquest acte, el director de l’IRL Manuel Forcano.
 
En el decurs de la seva intervenció, el president Puigdemont ha subratllat que “el llegat de Llull és el que ens permet ser molt optimistes per al futur”, perquè, ha dit, malgrat que som una comunitat de pocs habitants i pocs quilòmetres quadrats, “quan al segle XXI es miren les nacions, el que se’ns demana és què podem aportar al món i aquí Llull ens inspira”. I ha afegit que “aquests 700 anys de Ramon Llull és un motiu per poder proposar, a partir del seu llegat, aquest coneixement i aquesta identitat i ho podem fer d’una manera absolutament fraternal, respectuosa i amb una vocació d’anar sumant”.
 
“Volem anar molt lluny, i sé que ens acompanyarem mútuament”, ha dit el president, i ha reiterat “l’enorme emoció i privilegi” d’haver pogut signar avui aquest acord entre Catalunya i les Illes Balears.
 
La presidenta Armengol, per la seva banda, ha recordat que les Illes Balears va ser fundadora juntament amb Catalunya de l’IRL perquè, ha dit, és lògica la col·laboració entre veïns que tenen una llengua comuna i posar tots els mitjans possibles per promocionar-la conjuntament. Per això, s’ha mostrat confiada que aquest nou reingrés de les Illes Balears sigui decisiu.
 
 
Activitats per al 2016 i 2017
 
L’acord signat avui contempla contempla la realització, en el 2016, d’activitats per promoure i projectar la llengua i la cultura comunes, així com també la previsió de nous projectes a desenvolupar a partir del 2017. Alguns d’aquests projectes ja s’han posat en marxa com,  per exemple, la intervenció de Miquel Barceló a la Bibliothèque Nationale de France, a París (22 de març- 28 d’agost), amb l’obra “Le Grand Verre de terre. Vidre meravelles” en homenatge a Ramon Llull. O bé, la participació d’autors balears a la Fira del Llibre de Varsòvia (16-22 de maig), on la literatura catalana és la convidada especial de l’edició d’enguany.
 
Per als propers mesos, l’acord preveu reforçar i enriquir el programa d’activitats culturals als departaments universitaris de l’exterior on s’ensenya català; preveu també incloure una companyia de teatre de les Illes Balears al programa Avignon à la Catalane, una programació d’arts escèniques catalanes que té lloc durant el mes de juliol en el marc del Festival Avignon le OFF; i la participació d’una o diverses formacions balears en la Fiesta des Suds, el festival de música popular més important de Marsella i un dels més importants de l’arc mediterrani.
 
També hi haurà participació a la Fira del Llibre de Frankfurt en un estand conjunt i l’exposició “Ramon Llull, 700 anys de missió”, promoguda pel Bisbat de Mallorca en el marc del programa de l’Any Llull, i que s’exhibirà al Palazzo de la Conselleria a Roma.
 
-

2  

Imatges

Signatura conveni (1)

Signatura conveni (1) 443

Signatura conveni (2)

Signatura conveni (2) 424