• El cap de l’Executiu ha confirmat que, finalment, diumenge assistirà a la final de la Copa del Rei, després que “la justícia hagi evitat el que era una decisió completament antidemocràtica del Govern espanyol”
Compareixença del president. Autor: Rubén Moreno
Compareixença del president. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha referit aquesta tarda a la polèmica generada entorn de la presència d’estelades a la final de la Copa del Rei i ha assegurat que, “en un país normal, un Govern cessaria un representant públic que ha intentat impedir un dret democràtic i no ho ha aconseguit”. “D’entrada el que s’hauria d’exigir és una dimissió i, si no, un cessament” ha afegit el cap de l’Executiu amb relació a la delegada del Govern a Madrid que va decretar la prohibició, de qui ha constatat que “ni tan sols concita unanimitat entre els seus”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en roda de premsa després que el jutjat contenciós administratiu número 11 de Madrid hagi acceptat parcialment el recurs de l’Associació per la Defensa dels Drets Humans i, per tant, permeti així la presència d’estelades diumenge a l’estadi Vicente Calderón.
 
Un cop resolta la polèmica, Puigdemont ha demanat a tothom “respectar la decisió que restitueix l’exercici d’un dret democràtic com és la llibertat d’expressió” i ha assegurat que, si s’hagués actuat amb “amb seny i respecte”, no hauria passat res. “Ens podíem haver estalviat el que ha estat una demostració pública i de ressò internacional de quin és el concepte que el Govern espanyol té de l’exercici de la democràcia”, ha declarat.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha lamentat “l’actitud desafiant” de la vicepresidenta del Govern central i d'alguns ministres “davant de la defensa que hem exercit alguns de la llibertat d’expressió”, i ha demanat que rectifiquin les seves declaracions i que hi hagi un “aclariment urgent” al respecte. “Tenen un problema molt seriós si creuen que paraules com democràcia poden empresonar algú”, ha dit Puigdemont, que ha afegit que les seves paraules “demostren la qualitat democràtica que els empara”.
 
Amb la decisió final del jutge, Puigdemont ha anunciat que finalment assistirà al partit de la final de la Copa del Rei perquè “la justícia ha evitat el que era una decisió completament antidemocràtica del govern espanyol”, de la qual ha remarcat que, com a president de la Generalitat, “no en podia ser còmplice”.
 
El president ha aprofitat la seva compareixença per agrair les accions de col·lectius com l’Associació per la Defensa dels Drets Humans, “la indignació pública col·lectiva”, i, especialment, “aquells que s’han posicionat a favor des de la discrepància amb el que representa la bandera estelada”, ha subratllat.
 
“Molta gent demòcrata s’ha sentit ofesa amb aquesta decisió perquè, si allò permès és només allò amb què coincideixes políticament, aleshores se’ns empetiteix enormement la democràcia”, ha conclòs.
 

1  

Imatges

Compareixença del president al Palau. Autor: Rubén Moreno

Compareixença del president al Palau. Autor: Rubén Moreno 313