• El cap de l’Executiu ha inaugurat a S’Agaró el cicle de conferències de la Fundació Jordi Comas Matamala parlant de turisme
Un moment de la intervenció del president. Autor: Rubén Moreno
Un moment de la intervenció del president. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest vespre des de S’Agaró que “el turisme és un eix fonamental en la construcció d’un nou país” i ha destacat la necessitat de seguir potenciar-lo perquè “és un clar pilar de futur de la nostra economia i de la nostra societat”.
 
En una conferència pronunciada dins el cicle d’activitat de la Fundació Jordi Comas Matamala, el president ha desgranat les dades econòmiques que demostren que, actualment, “Catalunya és líder a escala europea i mundial a nivell turístic”. En aquest sentit, Puigdemont ha subratllat que “el 2015 el nostre país va esdevenir la segona destinació d’Europa en turisme internacional” (només superada per París-Île de France) i que també “es va assolir el màxim històric de despesa dels turistes estrangers”.
 
A nivell econòmic, el president ha assenyalat que el turisme ha esdevingut un sector estratègic que representa gairebé el 12% del PIB i suposa entre el 12% i el 13% de l’ocupació total catalana.
 
Mentre que en alguns països el turisme es fonamenta només en un o dos eixos destacats, en el cas de Catalunya l’origen és molt divers, ja que “som una de les destinacions més diversificades d’Europa” i ocupem les primeres posicions en quasi totes les vessants del turisme. Un exemple és el turisme de creuers, on “Barcelona lidera el rànquing estatal i europeu en nombre de creueristes”, però el país també té cada cop més potencial a nivell de conferències, fires i grans esdeveniments, i ocupa les primeres posicions en l’àmbit del turisme de reunions.
 
Reflexionant sobre el model de futur que volem potenciar, Puigdemont ha afirmat que cal seguir treballant en “donar més qualitat i excel·lència als turistes i aconseguir una oferta amb un atractiu diferencial”, per la qual cosa és essencial incidir en “la innovació i la internacionalització en el sector”.
 
“El model turístic que impulsem des del Govern de Catalunya a partir de les Directrius Nacionals del Turisme 2020, és un model de competitivitat sostenible. Un model de turisme responsable, ambientalment sostenible, socialment inclusiu i universalment accessible”, ha declarat.
 
Aquestes directius, ha assegurat el cap del Govern, han d’anar acompanyades de recursos, com la taxa turística, que “ha esdevingut l’instrument financer que ens permet treballar en la construcció d’aquest model” i és “una excel·lent eina per prevenir, per evitar que en el futur haguem de curar”. Des de la seva posada en marxa el novembre de 2012 i fins al desembre de 2015 el total recaptat a Catalunya amb aquesta taxa ha superat els 126 M€, dels quals 39,5 s’han transferit als ens locals.
 
Tot i el pes del turisme en el model econòmic català, el cap de l’Executiu també ha volgut remarcar que “la nostra economia és diversa i té altres sectors estratègics” que contribueixen a potenciar l’atractiu del país “com a territori destinatari d’inversions, de talent, de projectes i, en definitiva, de progrés”. Així, ha destacat que Catalunya és la 1a regió de l’Europa continental en atracció d’inversions estrangeres en R+D empresarial i que també ha estat reconeguda com la regió més atractiva per invertir del sud d’Europa pel 2016 i 2017.
 
“Catalunya té una economia molt diversificada on el turisme actua com un més dels eixos tractors. En la mesura en què Catalunya segueixi essent competitiva com a destinació turística, conservarà també la seva competitivitat econòmica, social i cultural”, ha conclòs Puigdemont.

2  

Imatges

Conferència Fundació Jordi Comas Matamala (1)

Conferència Fundació Jordi Comas Matamala (1) 382

Conferència Fundació Jordi Comas Matamala (2)

Conferència Fundació Jordi Comas Matamala (2) 424