• En una entrevista al diari francès Le Figaro, el cap de l'Executiu demana “acordar un referèndum” i diu que així “Espanya podrà comptar amb nosaltres per contribuir a la governabilitat”
  • A la revista americana Newsweek, que també publica avui una entrevista amb el president, Puigdemont assegura que és una “paradoxa” que la UE faci “tot tipus de piruetes per mantenir el Regne Unit dins de la Unió”, però semblin “indiferents respecte la nostra economia”
El president conversa amb el periodista de Le Figaro durant l'entrevista. Autor: Jordi Bedmar
El president conversa amb el periodista de Le Figaro durant l'entrevista. Autor: Jordi Bedmar
P { margin-bottom: 0.21cm; }
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assegura avui, en una entrevista que publica el diari francès Le Figaro, que tot el procés que està vivint Catalunya “acabarà amb un estat català independent dins la Unió Europea, agradi o no a Espanya”. “Hi ha dos projectes realistes sobre la taula: la independència i l'estatus quo actual, que és el model de comunitats autònomes que, des del meu punt de vista, ha explotat. La resta és especular sobre una proposició que ningú ha formulat”, afirma el president.
 
En una entrevista signada pel corresponsal del diari a Madrid, Mathieu de Taillac, el cap de l'Executiu demana al Govern espanyol seure a la taula i negociar: “Posem-nos d'acord en fer un referèndum i Espanya podrà comptar amb nosaltres per contribuir a la governabilitat”, assegura.
 
També rebutja les especulacions sobre el posicionament de les institucions europees respecte el procés català perquè diu que “no hi ha cap posició formal de la UE” al respecte. “La UE és un exemple de realisme polític i de capacitat d'adaptació. Si Brexit dóna un vot afirmatiu al Regne Unit, però no a Escòcia, veurem què passarà, quin serà el missatge adreçat a una part d'un estat que es vol emancipar”, subratlla.
 
Preguntat sobre el futur govern espanyol, el cap de l'Executiu lamenta que “la incapacitat dels polítics espanyols a entendre's” hagi provocat la convocatòria d'eleccions anticipades, i remarca que “els 200 milions d'euros que costen aquestes eleccions inútils s'haurien pogut evitar amb una mica de sentit comú i noció de la realitat”.
 
 
Una legislatura per preparar els instruments d'Estat
 
El cap de l'Executiu explica en l'entrevista que aquesta legislatura servirà per “preparar les lleis i els instruments d'Estat” del futur país i que, un cop aquesta feina estigui feta, “convocarem eleccions per escollir una assemblea constituent”.
 
Mentre Catalunya no esdevé un estat, Puigdemont manifesta que Catalunya “exercirà al màxim totes les competències previstes per la Constitució”. “El nostre procés d'independència té la major seguretat jurídica” defensa el cap del Govern, i afegeix que de moment Catalunya aplica la legislació espanyola perquè no en té una altra de vigent, però que quan la pròpia sigui efectiva “volem passar de la llei a la llei”.
 
Respecte l'aprovació de la constitució d'un estat independent, assegura que el percentatge necessari és de “50% més un”. “Jo veig bé que això ens obligui a altres llindars, però llavors com a part d'un pacte amb Espanya”, ha assegurat, i ha dit que, en tot cas, “el no es pot acceptar és que aquells que no volen un referèndum ens imposin les regles”.
 
Sobre aquest tema, Puigdemont ha dit que es vol parlar de tot, del resultat, de la data, de la pregunta i de les respostes, i que també es pot “sotmetre la posició d'Espanya a referèndum, al mateix nivell que la proposta de la independència”.
 
 
Entrevista a la revista Newsweek
 
També la revista nord-americana Newsweek publica avui una entrevista que Josh Lowe va fer al president Puigdemont en la seva visita, fa uns dies, a la delegació catalana a Londres. El cap de l'Executiu afirma que "la política catalana es va emancipar de la política espanyola el 27 de setembre de 2015" i que, des d'aquella data, “hem actuat amb una mentalitat sobirana, la sobirania política".

Independentment del resultat de les eleccions espanyoles i del nou Govern que se'n derivi, el cap del Govern subratlla que el seu Executiu seguirà amb "full de ruta cap a la independència", creant els estructures d'estat necessàries per a fer realitat el nou estat. "No hi ha alternativa a la independència catalana", remarca el president, que afegeix que "caldria ser molt radicals per defensar el que tenim ara”.
 
En referència a la permanència de Catalunya dins la Unió Europea quan esdevingui un estat, Puigdemont ha ressaltat la “paradoxa” que suposa que “la UE faci tot tipus de piruetes per mantenir el Regne Unit dins de la Unió, però semblen indiferents respecte la nostra economia”. En aquest sentit, afirma que un Brexit "pot significar un petit avantatge tàctic” pel procés polític català, “però no és bo per al futur de Catalunya a llarg termini”.
 
 
 
Adjuntem els enllaços a les dues entrevistes: