• El conseller Romeva ha assistit aquest matí a l'acte d'inhumació de les restes de víctimes de la Guerra Civil al cementiri municipal de Sant Pau d'Ordal (Subirats, Alt Penedès).
  • La Generalitat ha coordinat dues intervencions arqueològiques a la serra de Riés, en què hi han trobat i excavat quatre fosses, i han recuperat les restes de set soldats republicans que hi van morir durant els combats del gener de 1939.
  • Romeva ha destacat que actes com el d’avui serveixen per “recordar la valentia i el compromís de set persones, que en simbolitzen tantes d’altres”
Foto1_Subirats
 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha destacat aquest matí que Catalunya “no pot oblidar mai la pròpia història, ni permetre que sigui tergiversada” perquè “en la comprensió de la nostra història trobarem la base del nostre futur com a país lliure”. El conseller Romeva ha fet aquestes declaracions durant l’acte d’inhumació de les restes de set víctimes dels combats del gener de 1939 trobats en quatre fosses de la serra de Riés (Subirats), que ha tingut lloc al cementiri municipal de Sant Pau d’Ordal.
 
Romeva ha remarcat que actes com el d’avui serveixen per “recordar la valentia i el compromís de set persones, que en simbolitzen tantes d’altres” i ha recordat que “la lluita antifeixista era una lluita per la llibertat, la justícia i la fraternitat”. En aquest sentit, Romeva ha afegit que, tot i que avui dia el context és un altre, “no ha canviat la fermesa d’aquestes conviccions. Ens sentim hereus d’aquelles lluites, que afortunadament avui poden manifestar-se per altres vies”.
 
Romeva ha agraït la feina feta per part de l’equip d’experts interdisciplinari que ha fet possible la localització, l’estudi i aquest acte d’inhumació de les restes trobades a les fosses de la serra de Riés i ha assegurat que aquests treballs “són una mostra d’aquest compromís per recuperar la memòria col·lectiva, únic fonament prou sòlid per poder-hi edificar els propers capítols de la nostra història”.
 
L’acte ha comptat també amb la presència de la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia; l'alcalde de Subirats, Pere Pons, i l'alcalde d’Olesa de Bonesvalls, Josep Maria Tillo; la diputada del Parlament de Catalunya, Maria Rosell; el director del Memorial Democràtic, Plàcid García-Planas; la coordinadora dels equips de treball en la campanya de la serra de Riés, Assumpció Malgosa, i la cap de Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura, Maria Teresa Miró.
 
 
 
Treballs d’investigació a la serra de Riés
Sota la direcció de la Generalitat de Catalunya, un equip interdisciplinari format per experts de la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) -amb la col·laboració de l'Ajuntament de Subirats i de l'Ajuntament d'Olesa de Bonesvalls, del Centre d'Estudis de Subirats i de l'Institut d'Estudis Penedesencs- ha realitzat els treballs de localització, recuperació i anàlisi antropològica de restes humanes de la Guerra Civil a la serra de Riés, entre el 2014 i el 2015. Després, mitjançant dues intervencions arqueològiques, els experts hi han trobar i excavat quatre fosses, i han recuperat les restes de set soldats republicans que van morir a la serra de Riés durant els combats del gener de 1939, juntament amb alguns efectes personals.
 
Atès que no ha estat possible determinar-ne la identitat, les restes recuperades han estat inhumades en un nínxol del cementiri de Sant Pau d’Ordal i del cementiri d’Olesa de Bonesvalls amb la inscripció “Morts en defensa de les llibertats en els combats d’Ordal de gener de 1939”.
 
El treball d'investigació, ha permès aportar més coneixement històric sobre les fosses del Penedès. La recerca també ha generat dades importants per al coneixement dels fets bèl·lics que van succeir el gener de 1939 arran de l'ofensiva franquista.
 
Segons els resultats de les investigacions, els soldats republicans morts a la serra de Riés eren membres de la 196 Brigada Mixta procedents de la zona de Madrid, que van arribar amb vaixell des de València i que el 21 de gener de 1939 van ser desplegats a la zona del Garraf i l’Alt Penedès. Un dels seus batallons es va emplaçar a Olesa de Bonesvalls i el 23 de gener de 1939 va quedar totalment desfet en els combats que es van produir al voltant del Turó de les Mentides.
 
La Generalitat de Catalunya compta amb un portal web que permet geolocalitzar fosses a tot Catalunya: http://fossesirepressio.cat. Es tracta d’un projecte impulsat per la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament que ofereix imatges, informació històrica i la possibilitat de cercar persones per nom i cognoms.

2  

Imatges

Foto1

Foto1 415

Foto2

Foto2 485