• El cap de l’Executiu ha lliurat els Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial i als Establiments Comercials Centenaris
El president Puigdemont amb tots els guardonats (Autor: Rubén Moreno)
El president Puigdemont amb tots els guardonats (Autor: Rubén Moreno)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquesta tarda que el Govern “vol blindar especialment la cultura de fer comerç pròpia d’aquest país, perquè es mantingui i es pugui garantir que serà transferida a les generacions que vénen”. Ha afegit que, amb aquest objectiu, l’Executiu català “treballa en termes de legislació, de normativa, d’acompanyament a les diferents associacions i de reconeixement”.
 
El cap de l’Executiu ha defensat el model comercial català després de lliurar aquesta tarda els Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial i als Establiments centenaris de Catalunya 2015. L’acte ha tingut lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i ha comptat també amb l’assistència del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.
 
Carles Puigdemont s’ha referit als comerciants com a “agents de transformació social, que vol dir cívica i ciutadana”, i ha posat en valor el que representa el comerç en el PIB del conjunt de Catalunya, així com en la creació de llocs de treball. Ha afegit que “ser comerciant o botiguer és una actitud que va més enllà del mer negoci”.
 
El president ha assegurat sentir-se “molt proper per tradició familiar” als comerciants i botiguers, perquè “sé el que representa aquest compromís amb el sacrifici, amb l’esforç, amb la feina ben feta, amb el fet que el client torni, que ha de tornar, satisfet i fent confiança en l’establiment”. “Aquesta és la nostra fortalesa, la vostra com a establiment, però la nostra com a país”, ha remarcat.
 
Els Premis a la Iniciativa Comercial, que arriben enguany a la seva setzena edició, són el reconeixement del Govern a les iniciatives més innovadores del comerç urbà de proximitat. També s’ha reconegut els establiments comercials amb més de cent anys d’antiguitat i activitat ininterrompuda al servei del comerç. Els guardons i els guardonats han estat els següents:
 
 
Premi a la Iniciativa Empresarial: aquest premi reconeix els projectes d’innovació en el comerç i d’impuls de l’eCommerce. 
 
  • En la categoria d’Innovació en el Comerç, que reconeix els projectes que incorporen un nou concepte de fórmula comercial que impliqui una millora substancial del procés de comercialització i venda, ha estat guardonada l’empresa Selecta Vidal SA, per la botiga John Berri, un nou concepte de botiga dedicada a l’home modern i urbà amb dos espais diferenciats però complementaris (casual i tailoring).

 

  • En la categoria d’eCommerce, que reconeix els projectes desenvolupats per empreses que disposen d’establiments de venda presencial, s’ha distingit a l’empresa Peixos Ripoll Estera SL pel projecte Peix al Cove, www.peix.cat, dedicada a la venda online de peix i productes del mar. S’ha atorgat també un accèssit a Toc Toc, SCP, per la botiga especialitzada en mobles i decoració infantil www.toctocinfantil.com, formada per un web interactiu que permet obtenir projectes de decoració còmodament.
 
 
Premi a la Millor Iniciativa Col·lectiva Territorial: reconeix els projectes de dinamització comercial impulsats per les associacions que hagin destacat pel foment del comerç de proximitat en el seu territori. Han estat guardonats:
 
  • Unió de Comerciants de Móra d’Ebre, per la campanya “Street Market”: entre l’Aigua i el Cel”.
 
  • S’atorga també, fora de concurs, una Menció Especial a l’Associació d’Amics del Passeig de Gràcia, per la trajectòria de posicionament i dinamització d’un carrer emblemàtic, que ha esdevingut un referent internacional.
 
 
Premi a la Millor Iniciativa Col·lectiva Sectorial: reconeix els projectes de potenciació i millora de l’eficiència i rendibilitat de les empreses associades a un determinat sector d’activitat. Ha estat guardonat:
 
  • Gremi de Catalunya de Comerciants de Ferreteria, Subministraments Industrials, Bricolatge, Menatge i Afins, per la campanya “Aquí t’ajudem”, de promoció i fidelització per als agremiats.
 
Premi a la Millor Gestió Pública: que reconeix els ajuntaments o d’altres ens públics, pel seu suport al teixit comercial i per la seva implicació en el desenvolupament de sinergies entre el comerç, el turisme i la cultura. Ha estat guardonat:
 
  • L’Ajuntament de Ripoll (Ripollès), pel projecte de promoció comercial i turística del centre històric i monumental de la ciutat.
D’altra banda, la Generalitat també ha reconegut avui la trajectòria de persones, empreses i entitats, per la seva dedicació, capacitat d’innovació i emprenedoria i la seva contribució al prestigi del sector. Concretament, ha reconegut la tasca de Maria Lluïsa Coll Espejo, que va ser gerent de l’Associació Barnacentre, de Barcelona; de Marià Isidre Escudero i Mairal, que va ser durant 25 anys president de l’Associació de Comerciants Plaça Nova – Pep Ventura de Badalona; de Rafael Castells París, per la tasca realitzada entorn de la promoció del “Calçot de Valls” com a element central en l’atracció del turisme del municipi; de Pepita Pepiol i Roig, que va ser presidenta de l’Associació Unió del Comerç Rapitenc; i de Josep Costa i Giralt, president de l’Associació de Pastissers Artesans de la província de Girona, vicepresident de la Federació Catalana de Pastisseria de Barcelona i vicepresident de la Federación Nacional de Pastelería amb seu a Madrid.
 
En l’acte també s’ha reconegut, a títol pòstum, la trajectòria de Mirta R. Álvarez García, que va ser presidenta de la Unió de Comerciants de Badalona; de Jordi Maymó i Asses, que va ser director general de Mercabarna; de Marçal Tarragó i Balagué, economista especialitzat en urbanisme comercial, i de José Ignacio Galán, arquitecte i director general de L35 i soci fundador de la Asociación Española de Centros Comerciales.
 
 
Premis de la Generalitat de Catalunya als Establiments Comercials Centenaris
La Generalitat de Catalunya ha distingit un total de 27 establiments centenaris per la seva trajectòria de més de cent anys de servei al comerç. També, per segona vegada, s’ha reconegut la història de 15 establiments comercials amb més de cent cinquanta anys d’activitat.
 
Establiments comercials amb cent anys
·         Ca la Llúcia, de Ripoll (Ripollès)
·         Cafès Manigua, de Mataró (Maresme)
·         Cal Centro, de la Vilella Baixa (Priorat)
·         Cal Marquet, de Sant Fruitós de Bages (Bages)
·         Cal Sastret, d’Organyà (Alt Urgell)
·         Calçats Bruguera, de Terrassa (Vallès Occidental)
·         Calçats Comas, de Sant Hilari Sacalm (La Selva)
·         Carnisseria Can Negre, de Santa Coloma de Farnés (La Selva)
·         Cistelleria Casa Canals, de Badalona (Barcelonès)
·         Embotits Obach, d’Organyà (Alt Urgell)
·         Estanc Vila-seca 1, de Vila-seca (Tarragonès)
·         Farmàcia Broto, de Sant Hilari Sacalm (La Selva)
·         Forn Anglada Cal Forner, d’Ullastrell (Vallès Occidental)
·         Forn Artesà Vergés, de Terrassa (Vallès Occidental)
·         Forn de Cal Joan Bo, d’Artesa de Segre (La Noguera)
·         Forn de Pa Cal Canyo, de Guimerà (Urgell)
·         Forn de Pa Clarisó, de Vilanova de Bellpuig (Pla d'Urgell)
·         Forn de Sant Tirs, de Barcelona (Barcelonès)
·         Forns del Pi de Barcelona (Barcelonès)
·         Granja Tívoli de Sant Hilari Sacalm (La Selva)
·         Joieria i Rellotgeria Puigferrer, d’Olot (Garrotxa)
·         La Torre d'en Roca, SL, de Sallent (Bages)
·         Loteria Mir, de Barcelona (Barcelonès)
·         Matalasseria A. Mercader, de Barcelona (Barcelonès)
·         Òptica Florit, de Barcelona (Barcelonès)
·         Pastisseria Torrent "Cal Enric", de Sant Hilari Sacalm (La Selva)
·         Sabateria Cal Trempat, de Prats de Lluçanès (Osona)
 
Establiments comercials de més cent-cinquanta anys
·         Antiga Vilanova, de Vic (Osona)
·         Cal Perico Merceria Vidal, d’Igualada (Anoia)
·         Cal Vivet de Sentmenat (Vallès Occidental)
·         Cereria Salvadó, de Reus (Baix Camp)
·         Drassanes Sala de l'Escala (Alt Empordà)
·         Forn de Pa Margarida, de Castellbell i El Vilar (El Bages)
·         Fruites i Verdures Soley "Roser" de Barcelona (Barcelonès)
·         Llibreria Roca de Manresa (El Bages)
·         Merceria Casa Tenas d’Olot (Garrotxa)
·         Pastisseria Cosp de Puigcerdà (Cerdanya)
·         Pastisseria Fornés de Sant Hilari Sacalm (La Selva)
·         Pastisseria Piferrer d’Anglès (La Selva)
·         Pastisseria Torres de Lleida (Segrià)
·         Perfumeria a Cal Gaspar d’Igualada (Anoia)
·         Sabateria Cama de Palafrugell (Baix Empordà)
 

2  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 1372

Foto Premi Iniciativa Empresarial

Foto Premi Iniciativa Empresarial 794