Biennal de Venècia
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presentat el projecte “Aftermath_Catalonia in Venice. Architecture beyond Architects, amb què l’Institut Ramon Llull presenta Catalunya a la 15ena Biennal d’Arquitectura de Venècia. El projecte que, mitjançant instal·lacions audiovisuals, recull intervencions públiques d’arquitectes catalans fetes durant els últims deu anys, està comissariat pels arquitectes Jaume Prat i Jelena Prokopljević i el cineasta Isaki Lacuesta i es presenta a la Biennal dins els Eventi Collaterali.  
 
El conseller Vila ha destacat que “enguany la presència catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia és la més important de la història” i ha ressaltat que “alguns despatxos catalans fan el triplet perquè estan presents al pavelló català, a l’espanyol i al general”. El conseller ha subratllat que “per explicar el moment que viu l’arquitectura i tot el que aquesta disciplina aporta a la millora de la societat, és absolutament imprescindible referir-se a la feina, a les aportacions que es fan des dels despatxos amb signatura catalana”.
 
Per al conseller, la participació catalana a la Biennal arriba en “un moment dens, especial i interessant per a l’arquitectura; un moment oportú atès que coincideix amb la tramitació al Parlament de Catalunya d’una llei de foment i d’impuls a l’arquitectura de qualitat, així com amb la celebració d’un nou Congrés de l’Arquitectura impulsat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya”.
 
Santi Vila ha felicitat els responsables del projecte “perquè conflueix en un molt bon moment de l’arquitectura catalana, que ha sabut fer dels 7 anys de recessió econòmica una oportunitat magnífica per repensar-se, per a reinventar-se i per construir nous llenguatges com els que es veuran a la Biennal. Confio que la feinada que han fet els arquitectes serveixi per projectar de nou la marca Catalunya, els valors de creativitat i compromís social que aquesta exposició representa”.
 
El conseller de Cultura ha apuntat que “per primera vegada el projecte català fa una aportació prospectiva i ens interpel·la sobre el sentit de les actuacions que duem a terme”. “Un denominador comú és que tot són actuacions públiques i és una arquitectura clarament vinculada a l’interès general, al bé comú, a l’interès públic. La centralitat i el protagonisme d’aquestes intervencions van vinculats a l’interès social que acaben tenint. Això ens ha d esperonar a tenir-hi molt interès perquè segur que poques disciplines com l’arquitectura, en el seu sentit més ampli, l’urbanisme, el paisatgisme, podran fer a mig termini tantes i tant valuoses aportacions en la regeneració urbana, en la reconciliació entre ciutadans i institucions, en la regeneració de tot un teixit que en aquests moments està clarament tensionat”, ha afegit. Vila també ha anunciat que l’exposició es podrà visitar a Venècia fins al novembre i que, posteriorment, es podrà visitar a Arts Santa Mònica per primera vegada.
 
També han participat en la presentació el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano; i els comissaris del projecte, Jaume Prat, Jelena Prokopljević i Isaki Lacuesta.
 
Mitjançant instal·lacions audiovisuals, “Aftermath_Catalonia in Venice” posa en relleu set intervencions arquitectòniques públiques, seleccionades com a exemples virtuosos d’una arquitectura que millora la relació de l’usuari amb l’entorn urbà, social i natural. Les diverses instal·lacions, que inclouen un hospital, un aparcament, un teatre i un espai natural, mostren als visitants la manera en què l’espai arquitectònic fa possible que els usuaris gaudeixin dels espais públics com a membres conscients de la societat mentre segueixen les rutines del seu dia a dia.
 
La proposta catalana ha generat força expectativa i és un dels 30 projectes que recomana la revista Wallpaper. Totes les obres d’arquitectura recollides a les instal·lacions audiovisuals d’”Aftermath_Catalonia in Venice” són intervencions públiques d’arquitectes catalans fetes durant els últims deu anys.
 
Obres seleccionades
 
- Recuperació mediambiental del riu Llobregat: 2007-2015, a Barcelona; BATLLE I ROIG Arquitectes - Enric Batlle i Joan Roig.
 
- Hospital Transfronterer de la Cerdanya: 2007-2012, a Puigcerdà; BRUNT-PINEDA ARQUITECTES, S.L.P - Manuel Brullet Tenas, Alfonso de Luna Colldefors i Albert de Pineda Álvarez.
 
- Torre Júlia. Habitatges tutelats per a gent gran: 2004-2011, a Barcelona; Pau Vidal, Sergi Pons i Ricard Galiana.
 
- Teatre Atlàntida: 2004-2010, a Vic; Josep Llinàs, Josep Llobet, Pedro Ayesta i Laia Vives.
 
- Aparcament Saint-Roch: (2012-2015, a Montpellier; d’ARCHIKUBIK - Marc Chalamanch, Miquel Lacasta i Carmen Santana.
 
- Centre per al Servei de Distribució d'Aliments-Campclar (SDA): 2014, Tarragona; NUA Arquitectures - Maria Rius, Arnau Tiñena i Ferran Tiñena.
 
- Can Batlló: 2011 – en construcció, a Barcelona; coordinada per la comunitat Can Batlló i LaCol Cooperativa d’Arquitectes.
 
El projecte proposa que els visitants avaluïn la qualitat de la intervenció arquitectònica des d’un punt de vista humà i social. La filmació de vídeo, feta durant un període d’uns quants mesos, conté escenes i imatges de persones que van interaccionar amb els set projectes. El seu objectiu és afavorir una experiència empàtica que porti l’observador a analitzar i percebre l’arquitectura des de la perspectiva de l’usuari per tal de definir-ne el valor més profund.
 
L’exposició també proposa un catàleg, que es pot descarregar en línia, per aprofundir en els conceptes que hi ha rere el projecte, un webdoc que inclou entrevistes amb els creadors i els equips que van participar en els set casos, i models i dades relacionats amb el procés de creació i construcció: www.aftermath.llull.cat.
 
“Aftermath_ Catalonia in Venice. Architecture beyond architects” tindrà dues col·laboracions especials. La instal·lació comptarà amb “Taulacreu”, taula dissenyada per vora arquitectura (Pere Buil i Toni Riba), i la cadira “Biennale” un projecte de l’arquitecte Josep Ferrando desenvolupat en col·laboració amb Figueras.
 
Aquesta serà la tercera vegada que l’IRL impulsa la presència de Catalunya a la Biennal d’Arquitectura de Venècia. L’any 2012 hi va participar per primera vegada amb el projecte “Vogadors”, comissariat per Jordi Badia i Félix Arranz i integrat per nou obres de joves arquitectes catalans i balears, i que va tenir un gran èxit per part de públic i crítica. El 2014 Catalunya va repetir la bona participació amb l’exposició “Arquitectures Empeltades”, comissariada per Josep Torrents i Alegre i que prenia com a punt de partida la reforma de la Casa Bofarull (1913-1933), una de les obres cabdals de Josep Maria Jujol. Des de l’any 2009, Catalunya té presència regular també a la Biennal d’Art de Venècia.
 
 

1  

Imatges

Fotografia: Presentació del projecte "Aftermath_Catalonia in Venice. Architecture beyond Architects"

Fotografia: Presentació del projecte "Aftermath_Catalonia in Venice. Architecture beyond Architects" 2120