• La petició signada per la Generalitat, els sindicats UGT i CCOO, la patronal PIMEC i les organitzacions municipalistes FMC i ACM permetria augmentar el nombre de joves inscrits, actualment prop de 35.000 a Catalunya
  • L’esforç del SOC i de les entitats col·laboradores ha permès que prop de 21.900 joves ja se n’hagin beneficiat del programa i que uns 7.900 hagin una trobat una feina en el decurs de la Garantia Juvenil
  • El SOC amplia enguany el nombre de personal tècnic de la Xarxa d’Impulsors de la Garantia Juvenil, que passa de 70 a 98 persones a tot Catalunya
Foto de la reunió
El Consell de Direcció del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha aprovat per unanimitat instar al Ministerio de Empleo y Seguridad Social a eliminar els obstacles per inscriure’s al programa de Garantia Juvenil i flexibilitzar els requisits que, en l’actualitat, deixen fora al col·lectiu de joves més vulnerables.
 
Els membres del Consell de Direcció del SOC presents (Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, els sindicats UGT i CCOO, la patronal PIMEC i les entitats municipalistes Federació de Municipis de Catalunya i Associació Catalana de Municipis) han demanat al Govern espanyol eliminar aquestes dificultats.
 
Des de l’inici de la implementació del programa de Garantia Juvenil el segon semestre de 2014, aproximadament 35.000 joves s’han pogut inscriure a Catalunya, una xifra allunyada de l’objectiu del Govern de la Generalitat d’atendre a tots els joves dels nostre país, i malgrat l’esforç del SOC i de la xarxa d’entitats col·laboradores en difondre i acompanyar els joves en el complicat procés d’inscripció.
 
Malgrat les traves del Ministerio, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través dels programes dissenyats pel SOC i implementats per les entitats col·laborades públiques i privades, ha aconseguit que dels prop de 35.000 joves inscrits, ja se n’hagin beneficiat gairebé 21.900. D’aquests quasi 7.900 han trobat una feina en el decurs del Programa.
 
No obstant, l’esforç del SOC, de cara a donar cobertura a la majoria de joves catalans que es queda fora de la Garantia Juvenil, el Consell de Direcció del SOC ha instat al Ministerio de Empleo y Seguridad Social a flexibilitzar les condicions per apuntar-se al programa de manera que l’únic requisit fos la voluntat del jove que ni estudia ni treballa de participar-hi en el moment de la inscripció.
 
A més, el Consell de Direcció del SOC ha demanat al Govern espanyol que elimini totes traves que actualment compliquen el procés d’inscripció i modificar-lo perquè sigui un sistema àgil, simple i fàcil per a qualsevol jove. També perquè doni garantia jurídica a les entitats que gestionen els programes de Garantia Juvenil dissenyats pel SOC.
 
El Consell de Direcció del SOC ha recordat al Ministerio de Empleo y Seguridad Social que la Llei 18/2014, que regula l’accés dels joves a la Garantia Juvenil, dificulta als potencials beneficiaris accedir realment al programa en establir més requisits que superen de llarg el Reglament del Fons Social Europeu que estableix com a requisits per poder participar en la Garantia Juvenil ser menor de 30 anys i no estar treballant ni formant-se.
 
Exemples d’aquests requisits que dificulten la inscripció dels joves són no haver treballat en els 30 dies naturals anteriors a la data de presentació de la sol·licitud; no haver rebut accions educatives que comportin més de 40 hores mensuals en els 90 dies naturals anteriors a la data de la sol·licitud; o no haver rebut accions formatives que comportin més de 40 hores mensuals en els 30 dies naturals anteriors a la data de la sol·licitud.
 
Així mateix, el SOC ha aprovat ampliar el personal tècnic de la Xarxa d’Impulsors de la Garantia Juvenil. Enguany, 98 persones, 28 més que l’any passat, s’encarregaran de difondre la Garantia Juvenil, explicar els joves els beneficis del Programa  i acompanyar-los en el procés d’inscripció.
 
Finalment, a més demanar al Ministerio que atengui aquestes peticions, el Consell de Direcció del SOC ha requerit al Govern espanyol que faci les gestions oportunes per demanar un nou calendari d’execució del Pla Operatiu de Garantia Juvenil a la Unió Europea per afavorir i garantir una execució eficient per no frustrar la feina de tots els agents implicats i en benefici dels joves.
La Garantia Juvenil
La Garantia Juvenil és un programa impulsat per la Unió Europea contra l’atur juvenil, dotat amb 6.000 milions d’euros distribuïts entre els estats membres segons les necessitats de cada mercat laboral. Catalunya compta amb 241 milions d’euros fins l’any 2020, entre fons propis i del Fons Social Europeu.
 
Els joves beneficiaris, que han de ser menors de 30 anys inscrits al programa que compleixin els requisits, tenen el compromís de la Generalitat de rebre ofertes de formació, feina, pràctiques laborals o emprenedoria, en un termini de quatre mesos des que van acabar la formació o van començar el període d’atur.
 
Els Serveis oferts als joves Pla es divideixen en tres grups en funció dels objectius: activar les persones joves no ocupades ni integrades en els sistemes d’educació o formació; reforçar l’ocupabilitat i les competències professionals d’aquest col·lectiu; i incrementar l’emprenedoria dels joves en els sistemes d’educació o formació com a via d’accés al mercat laboral.