• El cap de l’Executiu lamenta que “el pactisme català no ha trobat un pactisme espanyol capaç de cedir, coresponsabilitzar-se i entendre les raons de l’altre”

 

  • Carles Puigdemont ha participat a Madrid en l’obertura del cicle de conferències Escolta Espanya, Escucha Catalunya, de la Fundació Ortega y Gasset-Gregorio Marañón
Cicle Fundació Ortega y Gasset
El president durant la seva intervenció a la Fundació Ortega y Gasset-Gregorio Marañón
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat des de Madrid “l’aposta convençuda i compromesa” de Catalunya amb el diàleg, que “és la nostra nació”. “A Catalunya ens sentim dins la nació-diàleg, però ens agradaria trobar moltes altres cultures polítiques que compartissin aquest mateix espai”, ha afirmat el cap de l’Executiu, que aquest migdia ha inaugurat el cicle de conferències Escolta Espanya, Escucha Catalunya, de la Fundació Ortega y Gasset-Gregorio Marañón.
 
El cap de Govern ha lamentat en la seva intervenció que “el pactisme català no ha trobat un pactisme espanyol capaç de cedir, coresponsabilitzar-se i entendre les raons de l’altre, encara que no agradin”. “Hagués estat imprescindible un pactisme espanyol amb la mateixa voluntat de diàleg i d’orgull de pacte que nosaltres”, però “la cultura política espanyola contemporània no només no ha resolt això, sinó que ha empitjorat”.
 
Carles Puigdemont ha insistit en la necessitat que els dirigents polítics espanyols tinguin “coratge” per abordar el projecte polític català, perquè el diàleg a partir de “discrepàncies profundes i de distàncies molt grans, fins i tot de desencontres profunds, només es pot abordar des del coratge polític”. Ara bé, ha advertit, “si el diàleg no és amb voluntat de concreció i aplicació d’allò dialogat i acordat, pot portar a noves frustracions que no volem”.
 
Al llarg de la seva intervenció el cap de l’Executiu ha volgut recordar “la contribució enorme” que s’ha fet des del pactisme català “al progrés espanyol i a la construcció europea”, i ha denunciat en aquest sentit que “quan des d’algunes veus d’Europa, potser desinformades, es juga frívolament amb la idea de deixar fora Catalunya, s’oblida que Catalunya està en els valors fundacionals d’Europa”.
 
 
‘Escolta Espanya, escucha Cataluña’
 
El president de la Generalitat ha lloat “la valentia” de la Fundació Ortega y Gasset-Gregorio Marañón amb el cicle Escolta Espanya, escucha Cataluña, unes jornades que “serien un èxit si fóssim capaços de transferir a la política el coneixement que aquí es genera i comparteix”. I és que, ha remarcat, “no he trobat dificultats de diàleg al carrer”, sinó que “on hi ha una veritable resistència a entrar en el diàleg i en el pacte és en la cultura política espanyola”.
 
El professor emèrit de l’Oxford University, l’historiador i hispanista John H. Elliott, ha pronunciat la conferència Estados, naciones, soberanías. España, Cataluña: historia de una relación. En l’acte també han intervingut el president de la Fundació Ortega y Gaset-Gregorio Marañón, Eduardo Serra, i el patró de la fundació Bancària La Caixa, Jaime Lanaspa.
 
Per part del Govern han assistit a l’acte la consellera de la Presidència, Neus Munté; el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, i el secretari de Govern, Joan Vidal de Ciurana.

1  

Imatges

Foto president

Foto president 2197