El conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat avui que el Departament de Cultura treballa per a una futura incorporació del País Valencià i l’Aragó a l’Institut Ramon Llull, després que el passat 20 de maig es formalitzés el reingrés de Balears a la institució. Vila ha manifestat que “cal avançar en les relacions amb el País Valencià, amb resultats a curt i mig termini, i amb l’ Aragó perquè, amb aquests dos territoris, els marcs de relació estan establers i són positius”.
 
El conseller ha fet aquestes afirmacions en la resposta oral a la sessió de control del Parlament de Catalunya a la pregunta sobre la reincorporació de les Illes Balears a l'Institut Ramon Llull i les previsions de la institució per als pròxims anys.
 
Vila ha indicat que “confia que amb la tercera reincorporació de Balears a l’Institut Ramon Llull, formalitzada el passat 20 de maig, vagi la vençuda”, perquè “vivim un moment especialment dolç en les relacions entre els governs de Balears i Catalunya”. El conseller ha lamentat que, fins ara, “en tres ocasions el Govern Balear ha pres la decisió de reingressar a l’Institut Ramon Llull i un govern consegüent li ha esmenat la pàgina i s’ha retirat de la institució”.
 
Santi Vila  ha ressaltat que el reingrés de les Illes Balears a la institució “no és només un acord que resolgui un marc interinstitucional, sinó que fa possible la promoció internacional dels creadors de la nació catalana, entesa en un sentit ampli”. “L’acord d’incorporació de Balears a l’Institut Ramon Llull ja té efectes i conseqüències pràctiques enguany: fa pocs dies es va inaugurar la Biennal d’Arquitectura de Venècia amb un protagonisme important de l’Institut; a la Fira del Llibre de Varsòvia hi van participar autors balears, i en l’Any Llull hi participen personalitats tan extraordinàries i universals com Miquel Barceló”, ha afegit.