• Les entitats fan jornada de portes obertes i organitzen, durant tres dies, tot tipus d’actes per tal d’apropar i donar a conèixer les seves activitats a la ciutadania
Dia Associacionisme Cultural
Entitats, associacions i ateneus d’arreu de Catalunya organitzen més de 150 activitats durant aquest cap de setmana amb motiu del Dia de l’Associacionisme Cultural, que té lloc demà, 4 de juny. Enguany, com l’any passat, es fan jornades de portes obertes i, a partir de la iniciativa de 120 entitats de 69 municipis, s’organitzen un gran nombre d’activitats, com visites guiades, espectacles, exposicions, conferències, etc.  
 
Avui, divendres 3 de juny, a les 19 hores, tindrà lloc l’acte institucional inaugural Dia de l’Associacionisme Cultural als Lluïsos de Gràcia de Barcelona, Durant l’acte, que comptarà amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, l’investigador, consultor i formador en matèria de gestió i polítiques culturals i relacions internacionals, Jordi Baltà, pronunciarà una conferència sobre la cultura associativa com a eina de canvi cap a una societat més democràtica i participativa. Tot seguit, es farà entrega de diplomes a les entitats culturals que celebren aniversaris destacats durant l’any 2016. La celebració es clourà amb la interpretació de diversos cuplets en commemoració del centenari “Els pastorets” de Folch i Torres.
 
L’any 2014, el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural (DASC), instaurant una jornada dedicada a posar en valor el pes i la força de l’associacionisme cultural a Catalunya. La data rememora el 4 de juny de 1864, quan va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral.
 
Catalunya compta actualment amb més de 4.200 entitats culturals que apleguen més de 350.000 persones i que representen 384 equipaments culturals associatius. La declaració d’aquest dia s’emmarca també en l’acompliment del Pla de l’Associacionisme Cultural que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya