• El conseller Romeva ha anunciat aquest matí inversions per a la rehabilitació i la conservació del Poble Vell de Corbera d’Ebre i espais de la xarxa del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre
  • Romeva visita avui diverses poblacions de la Terra Alta per impulsar polítiques de recuperació de la memòria democràtica
  • A la tarda, el conseller assistirà a l’estrena de la pel·lícula “Ebre, del bressol a la batalla” al cinema Coliseum de Gandesa
Romeva a Poble Vell Corbera
 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha anunciat aquest migdia a l’església del Poble Vell de Corbera d'Ebre que el Consell General del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe), presidit pel conseller, dedicarà prop de 250.000 € a realitzar un pla d’actuació per a la recuperació del Poble Vell amb diverses accions de rehabilitació i conservació. Romeva -que s’ha reunit amb els alcaldes de Caseres, Flix, Vilalba dels Arcs, Gandesa, Corbera d’Ebre, la Fatarella, la Pobla de la Massaluca, Arnes i Horta de Sant Joan- també ha anunciat que els pressupostos que el Govern ha presentat recentment contemplen una inversió de 95.000 € per a altres projectes del Comebe a la zona.
   
El conseller ha destacat que “cal treballar la memòria democràtica”, i especialment fer-ho “de forma documentada" perquè pugui esdevenir “un instrument de superació i de generació de noves oportunitats col·lectives”. Segons el conseller, “aquest és el repte que ens hem plantejat com a administració” i ha de ser “un treball compartit amb els municipis directament involucrats en la Batalla de l’Ebre”.
 
En el cas de Corbera d’Ebre, el conseller ha assenyalat que hi ha una voluntat molt clara per part del Govern per recuperar el Poble Vell de Corbera i “posar-lo a disposició de la memòria i de la dignitat col·lectiva” "convertir-lo en un projecte de país".
 
Romeva ha recordat que el Poble Vell de Corbera ha estat mantingut durant molt de temps gràcies al compromís dels municipis de l’entorn, però “administrativament no ha tingut el suport que es mereixia”. En aquest sentit, ha apuntat que amb la doble inversió anunciada el Govern vol “corregir aquest deute històric” i que aquesta és “una mostra més de la lluita contra la desmemòria col·lectiva que tantes vegades afecta la societat”.
 
El nucli municipal de Corbera d’Ebre que hi havia al turó de la Montera es troba en un elevat grau de degradació. El Pobre Vell va quedar totalment malmès per la Batalla de l’Ebre i el poble va haver de ser reconstruït posteriorment en una altra zona propera, on actualment hi ha la població. L’antic poble va quedar desprotegit i ha patit una destrucció progressiva a causa de l’efecte del temps i de la soferta climatologia de la Terra Alta. 
 
Visita institucional a la Terra Alta
 
El conseller ha fet aquest anunci aquest migdia en el marc d’un programa institucional a diferents municipis de la comarca de la Terra Alta per explicar les polítiques de recuperació de la memòria democràtica que el Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència té previst impulsar a través del Comebe.
 
El programa de visites ha inclòs els municipis de Corbera d’Ebre, La Fatarella, Vilalba dels Arcs i Gandesa, i alguns centres d’interpretació que formen part de la xarxa del Comebe, com el Centre d’interpretació 115 dies de Corbera o bé el Memorial de les Camposines a la Fatarella, antiga trinxera de l’exèrcit republicà durant la batalla de l’Ebre. El secretari general del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Aleix Villatoro, i la directora de Relacions Institucionals, Carme Garcia, han acompanyat el conseller durant tota la jornada.
 
Els Espais de la Batalla de l'Ebre han esdevingut un referent històric i d'interès turístic al país. El Govern considera que la recuperació de la memòria és un deure col.lectiu i un deute amb totes les persones que van patir la guerra. Per això, el Departament treballa per aprofundir en les polítiques públiques de recerca de dades de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme i promou actes de commemoració pels desapareguts a la batalla de l’Ebre, entre d’altres.
 
Estrena de la pel·lícula “Ebre, del bressol a la batalla”
 
Aquesta tarda el conseller acabarà la jornada a Gandesa amb l’estrena de la pel·lícula “Ebre, del bressol a la batalla” al Cinema Coliseum de Gandesa. Aquest és el primer film que narra els tràgics fets succeïts el 1938 a l’Ebre a partir de la història de cinc joves de la Lleva del Biberó que van ser cridats a participar en la batalla. La pel·lícula està dirigida per Roman Parrado i produïda per Oriol Marcos –ambdós assistiran a l’acte–, i coproduïda per Televisió de Catalunya.

6  

Imatges

El conseller al Poble Vell de Corbera

El conseller al Poble Vell de Corbera 275

Poble Vell de Corbera d'Ebre

Poble Vell de Corbera d'Ebre 1835

Poble Vell de Corbera d'Ebre 2

Poble Vell de Corbera d'Ebre 2 1376

Reunió amb alcaldes a l'Església del Poble Vell

Reunió amb alcaldes a l'Església del Poble Vell 4745

Visita al Centre d'interpretació 115 dies de Corbera

Visita al Centre d'interpretació 115 dies de Corbera 2251

Visita al Memorial de les Camposines a la Fatarella

Visita al Memorial de les Camposines a la Fatarella 3615