• El cap de l’Executiu alerta en una entrevista al programa 8 al dia que el veto als pressupostos “tindrà conseqüències molt grans per als ciutadans”, perquè “es redueix en 873 milions d’euros la capacitat d’aquest Govern de fer polítiques socials”
  • El president assegura sentir-se “decebut” amb la posició de la CUP i diu que “no hauria acceptat la presidència de la Generalitat si hagués sabut que l’acord mutaria”
  • Remarca que, tot i les discrepàncies, “el full de ruta està intacte perquè el decideix la gent i no els partits polítics”
El president Puigdemont amb Josep Cuní, en un moment de l'entrevista (Autor: Rubén Moreno)
El president Puigdemont amb Josep Cuní, en un moment de l'entrevista (Autor: Rubén Moreno)
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquesta nit en una entrevista al programa 8 al dia, de 8tv, que ha decidit sotmetre’s a una qüestió de confiança “per garantir que aquest procés culmina”. “Jo no sóc dels que tiro la tovallola, i estic convençut que tota la gent que s’ha mobilitzat aquests anys, sabent com sap que tenim el primer Govern i Parlament independentistes de la història moderna, ens acompanyarà més que mai”, ha remarcat.
 
El cap de l’Executiu ha explicat que va decidir aquest cap de setmana presentar la qüestió de confiança perquè li va semblar la “manera més respectuosa d’enviar un missatge de lideratge i fermesa i, alhora, preservar el procés i redefinir algunes coses de l’inici de la legislatura que han caducat”. Ha assegurat que no anirà a la votació “havent fent cap pacte previ”, sinó que convidarà tothom a sumar-se a la seva estratègia, inclosa la CUP, i que, amb aquesta fórmula, “tots, els 135 diputats, decidirem si al país li convenen eleccions o no, o si li convé formar majories entorn d’un president i un Govern que fan una proposta molt concreta per acabar l’encàrrec del 27S”.
 
“A partir de la qüestió de confiança, si se superen les condicions que plantejaré, ningú podrà discutir l’autoritat moral i política que tindrà el Govern, jo i el Parlament per prendre decisions com les que haurem de prendre a partir de la segona fase d’aquests 18 mesos”, ha subratllat.
 
Tot i que el president ha assenyalat que no és moment de retrets, sí que ha afirmat sentir-se “decebut” amb la decisió de la CUP de no retirar l’esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat, perquè “han trencat un acord signat i solemne”. “No hauria acceptat la presidència de la Generalitat amb un acord que hagués sabut que mutaria”, ha afegit el president, que ha explicat que es van fer 16 reunions amb els membres de la CUP per tractar els pressupostos i que se’ls va oferir la possibilitat de treballar-los abans que anessin al Consell Executiu o un cop estiguessin dins del Parlament, i van preferir aquesta segona opció. “No és acceptable que ara ens retreguin que abans de portar-los al Consell Executiu no els ho consultéssim. Estaven advertits d’això”, ha reblat.
 
Malgrat “les discrepàncies, sensibilitats diferents i algun error”, el president ha volgut subratllar que “el full de ruta està intacte perquè el decideix la gent, no els partits polítics, i tota la gent que s’ha mobilitzats tots aquests anys i que va anar a votar pensa el mateix”. “Qui pensi que aquest entrebanc és una feblesa, s’equivocarà”, ha declarat.
 
 
Conseqüències negatives per als ciutadans
 
El no als pressupostos de la Generalitat “tindrà conseqüències molt grans per als ciutadans”, ha remarcat el president, ja que “no hi ha possibilitat de negociar noves partides” i “es redueix en 873 milions d’euros la capacitat d’aquest Govern de fer polítiques socials”. Això significarà, com ha detallat, que el Departament d’Exteriors no disposarà de recursos per completar el segon tram de l’exercici; que el tram de contractació de professors per donar suport a escoles d’alumnat especial se’n ressentirà; que els beneficiats de l’increment de la Pirmi no hi podran accedir; que les places per a gent gran o persones disminuïdes i les beques menjador, que havien d’augmentar, no ho podran fer, o que els programes associats amb la lluita contra la pobresa energètica i els desnonaments no tinguin diners disponibles.
 
“No he vingut a repartir carnets de culpabilitat”, ha subratllat el cap de l’Executiu durant l’entrevista, però ha remarcat que “molts dels grups parlamentaris que s’han omplert la boca de polítiques socials, de lluita contra la pobresa, o que han dit que ja n’hi ha prou de retallades, han fet un exercici de cinisme, perquè és un pressupost que ajuda les persones, que té més d’un milió d’euros a disposar”. I, en aquest sentit, ha afirmat que la responsabilitat o la culpabilitat que els comptes no hagin tirat endavant està “més repartida”.

1  

Imatges

El president amb Josep Cuní

El president amb Josep Cuní 1014