• En una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio,  el cap del Govern assegura que “el procés no està mort i en els propers mesos tindrem notícies que ho confirmaran”
  • Puigdemont qualifica la decisió de la CUP de rebutjar els pressupostos “d’injustificable” que l’allunya de la independència
  • El president deixa clar que d’aquí al setembre “el Govern no està en funcions i continua treballant com fins ara”
 
El president Puigdemont ha estat entrevistat per Mònica Terribas a 'El matí de Catalunya Ràdio'
El president amb Mònica Terribas als estudis de Catalunya Ràdio (Autor: Jordi Bedmar)
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha mostrat convençut aquest matí, en una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, que la qüestió de confiança que debatrà el Parlament el proper mes de setembre “és una nova oportunitat per a tots plegats per enriquir el full de ruta”. Pel cap de l’Executiu “és una oportunitat perquè la CUP i tots els grups parlamentaris puguin decidir si el futur del país és una regressió a un autonomisme tronat que no porta enlloc o se sumen a un projecte únic que hi ha sobre la taula d’innovació i progrés, que és la construcció d’un estat propi per a Catalunya”.
 
El cap del Govern, que ha declarat que “el procés no està mort, té una mala salut de ferro, i en els propers mesos en tindrem notícies que ho confirmaran”, ha insistit que d’aquesta moció, que es plantejarà després de la Diada de l’Onze de Setembre, “el  procés en port sortir molt més reforçat, sense alguns dels dubtes que s’han dibuixat en aquests darrers mesos, que poden entrebancar-lo, i amb la possibilitat que es rellanci en aquesta fase final”.
 
Si es supera la qüestió de confiança, la gent no discutirà la legitimitat per impulsar-lo, prendrem decisions importants”, ha remarcat el president, qui ha insistit que el full de ruta “no es pot tocar ni empetitir, i jo el puc enriquir o millorar”. I ha reblat “farem el possible per complir el desig de dos milions de persones que volen la independència”, ha reblat.
 
Rebuig dels pressupostos

En aquesta línia, Puigdemont ha criticat la decisió de la CUP de no respectar l’acord d’estabilitat que varen signar i no recolzar uns pressupostos socials “que posen les persones per davant de tot”. Ha reiterat que l’acord entre JxSí i la CUP “no era un xec en blanc i ho demostra les moltes vegades que ens hem reunit per parlar”. Per tot això, ha qualificat aquesta decisió de la CUP  “d’injustificable” i ha assenyalat que “no van amb el cap alt”.
 
Preguntat per la directora del programa, Mònica Terribas,  si la prioritat de la CUP és la independència, el president ha dit no estar-ne segur perquè “si ho fos, avui tindríem pressupostos, i dir que els comptes no són prou sobiranistes no vol dir que no ho siguin”. I ha afegit “potser l’interès de la CUP era tenir uns pressupostos que busquessin una ràpida confrontació amb l’Estat espanyol”, però ha recordat que aquesta manera d’actuar contradiu el seu compromís assumit en el debat d’investidura “de fer les coses bé, anar pel carril central, i no posar en risc les persones”.
 
“Els actes allunyen la CUP de la independència, gent que conec i que els ha votat estan astorats”, ha afirmat el cap del Govern, i els ha demanat que de cara al setembre “s’aclareixin i que les seves divisions internes no les paguin el país i el procés”.
 
Tot i subratllar que quan hi ha un fracàs “mai la culpa és el 100% d’un sol, no crec en les culpabilitats màximes i úniques” i avançar que  “nosaltres també analitzarem la nostra actuació”, ha deixat clar que “la responsabilitat de trencar l’acord sí que ha estat unilateral, ha estat de la CUP”.
 
“El Govern no està en funcions”

En un altre moment de l’entrevista, el president ha respost les crítiques de l’oposició, que ha assegurat que es perdran 4 mesos fins a la presentació de la qüestió de confiança. El president ha afirmat que “el Govern no està perdent el temps; nosaltres treballem, continuarem implementant tot allò que ens vam comprometre a fer al Pla de Govern”. “Aquest Govern no està en funcions”, ha deixat clar.
 
El president ha explicat que la decisió de presentar la moció al setembre i no ara és perquè “és un debat molt seriós per coincidir amb un clima electoral” i “perquè jo no puc convocar legalment fins al 4 de d’agost unes noves eleccions”. Per tant, ha explicat, “el més sensat és un nou curs polític, on una sèrie d’elements externs ja no hi seran, tothom podrà tenir un debat alliberat de tensions electorals, i serenament prendre una decisió sobre el futur polític de Catalunya”.
 

1  

Imatges

El president durant l'entrevista

El president durant l'entrevista 3260