• El cap de l’Executiu ha clos aquest vespre a Barcelona l'Assemblea General de Foment del Treball
  • El president ha dit que, per contra, Espanya “crea desconcert” a nivell internacional perquè “no s’endevina un projecte clar de país compartit i no hi ha un govern d’àmplia base d’elecció democràtica”
 
El president Puigdemont i Gay de Montellà. Autor: Jordi Bedmar
El president Puigdemont i Gay de Montellà. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat aquesta tarda en la clausura de l'Assemblea General de Foment del Treball que “qualsevol economia madura i avançada” sol fixar-se en “aquells països i societats que són dinàmics, que estan mobilitzats, que expressen alt respecte per si mateixos, i que no abaixen el cap davant dels abusos, sinó que mostren ambició i ganes d’anar endavant”. “Aquest és el cas de Catalunya i de la seva societat”, ha remarcat el cap de l’Executiu, que avui “té projecte de país, una narrativa compartida i, sobretot, una àmplia base democràtica que sustenta el Govern”.
 
Una situació que el cap de l’Executiu ha destacat que no té res a veure amb la que actualment es viu a Espanya, que, per contra, “crea desconcert” a nivell internacional perquè “no s’endevina un projecte clar de país compartit” i no té “un govern d’àmplia base d’elecció democràtica”. “En aquestes condicions és difícil ser atractiu a ulls dels inversors estrangers”, ha subratllat el president, perquè assegura que “no hi ha res més desincentivador per a qualsevol inversor que un país que no sap on va o que no sap donar resposta als desafiaments que té damunt de la taula”.
 
A aquest escenari, el president Puigdemont hi ha sumat el fet que el Govern espanyol “continua generant una constant inseguretat jurídica” quan limita la capacitat dels governs autonòmics “a través de la seva constants lluita al TC” per anar bloquejant totes les iniciatives que fan els diferents governs autonòmics “per desplegar les competències que la Constitució els té assignades”. Una situació, ha dit, que està provocant que hi hagi “una reclamació cada cop més estesa en el conjunt de l’Estat espanyol sobre la sostenibilitat i l’obsolescència del model”.
 
Dades econòmiques favorables per Catalunya
En el discurs de cloenda de l’Assemblea de Foment, el president Puigdemont ha subratllat que les dades de l’economia catalana mostren que el país “va bé” i que cal celebrar “amb moderat entusiasme, però amb confiança en el futur” que tot indica que alguna cosa ha canviat.
 
Catalunya millora a nivell d’inversió estrangera, de reducció d’atur, de creació de llocs de treball i d’exportacions, ha explicat Puigdemont, i, quan això passa “és evident que el mèrit principal és de la gent que ha arriscat, que ha resistit i que no ha tirat la tovallola, que ha defensat els llocs de treball que existien i que ha intentat créixer i innovar”. Per tant, “el primer mèrit és pel teixit social i econòmic del país”, ha declarat el cap del Govern, que ha afegit que també n’és corresponsable el conjunt del país, en la mesura que “està fent enormes esforços per mantenir el pols vital que ha fet que Catalunya sempre hagi superat amb nota qualsevol dels entrebancs que ha hagut d’afrontar”.
 
Puigdemont també ha volgut destacar el mèrit que tenen els governs anteriors que han gestionat el país, ja que, en una situació econòmicament critica, “en lloc de defugir la responsabilitat, van agafar el toro per les banyes i van decidir que aquest país no podia decaure”. “Van fer molts ajustos, molts difícils d’explicar i alguns difícils d’acceptar, però sabien que, si ens hi posàvem abans, abans en sortiríem”, ha reblat.
 
El president ha volgut acabar el seu discurs agraint la feina que fa Foment del Treball: “Us demano que no us rendiu mai, que contribuïu a tirar endavant el país i ens ajudeu a generar el principal instrument de progrés i cohesió d’una societat: la feina”. “En aquest propòsit ens hi trobareu al costat”, ha assegurat el cap de l’Executiu.

1  

Imatges

El president amb Gay de Montellà

El president amb Gay de Montellà 1459