• La portaveu del Govern ha destacat la capacitat de prioritzar l’eix social dins del marc sobiranista i com aquestes mesures socials són percebudes positivament a nivell europeu
  • Munté: “El nostre país és competitiu i es fa atractiu a Europa” i per tant, ha dit, que hi ha “espai i marge per una Catalunya dins de la UE
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha explicat que entén la independència com “un instrument que permeti més i millor qualitat democràtica i poder proveir a la ciutadania de tot un seguit de beneficis que en aquests moments no els podem garantir amb els actuals instruments”. Munté ha afirmat que “el nostre país és petit, però competitiu”, però que actualment està condicionat  pel fet de tenir un seguit de competències “segrestades pel Govern espanyol”. És aquí quan la consellera ha sentenciat que “el sentit de la independència és gaudir de totes aquelles eines que no tenim o estan coartades per la voluntat centralitzadora de l’Estat”. Unes afirmacions que la portaveu ha fet en el marc del debat “República catalana. Model econòmic: reptes”, que ha organitzat l’ANC territorial de Sabadell, i on també s’ha convidat al diputat al Parlament, Germà Bel; i al professor dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC, Joan Torrent.
 
En el debat, Munté ha reconegut que el procés “s’ha vist afectat pels fets que es van produir fa una setmana”. Tot i no tenir la possibilitat d’aplicar uns pressupostos que eren molt importants tant en l’àmbit nacional com social, la consellera ha insistit que el Govern està aplicant el full de ruta: “El procés es viu i tenim l’oportunitat i l’obligació de reforçar-lo en aquests mesos”. Així mateix, la portaveu també ha recordat que les dificultats també vénen de l’Estat, ja que “ens hem trobat amb un govern de l’Estat en funcions i proactiu a l’hora de tombar-nos instruments que van al moll de l’os de les dificultats que viu Catalunya”, fent referència a la pobresa energètica o als problemes d’habitatge. Però tot i així, la consellera ha recordat que el Govern segueix treballant  i “fem propostes que són considerades bones pràctiques a nivell d’Europa, com per exemple l’acollida dels refugiats o la llei d’igualtat. Per tant, som capaços de prioritzar l’eix social dins del marc sobiranista. A les nostres mans està que aquest suport social no acabi”, ha reblat.
 
En aquest sentit, Munté ha reconegut que el fet de romandre dins de l’Estat espanyol i ser una comunitat autònoma més “és un llast absolut a l’hora de poder abordar determinades qüestions, que si no som un estat independent no podrem abordar”. “El nostre país és competitiu i es fa atractiu a Europa”, i per tant, ha dit, que hi ha “espai i marge per una Catalunya dins de la UE, sent conscients que això és una oportunitat enorme, però que també passa per un seguit de decisions, com la sobirania a cedir dins d’aquesta Europa”.
 
Els tres integrants del debat no només han coincidit en la idea que el procés no està mort, sinó que han reafirmat la importància de seguir explicant què s’està fent per tal d’eixamplar la base sobiranista. En aquest punt és quan també s’ha recordat que al voltant del procés “hi ha una sèrie de debats sobre reformes que són inajornables”, ha confessat Munté. La consellera s’ha referit al debat sobre la reforma de l’administració pública en el seu conjunt “per millorar la relació entre administració i ciutadans”; al de la reforma horària, “que ens ha de permetre uns usos del temps més eficients, sans i equitatius”; al debat sobre els impostos o bé sobre “l’elevadíssima pressió fiscal que patim els catalans”. Al mateix temps, Munté ha convidat als assistents a “combatre” el discurs de la por i els mantres que arriben des de l’Estat, com la fugida d’empreses.