• El cap de l'Executiu ha presidit aquest migdia els actes commemoratius de la Hèsta d’Aran, la Diada nacional de la Val d’Aran, i dels 25 anys de les primeres eleccions al Conselh Generau d'Aran
  • El president ha demanat als aranesos “protegir, defensar fins al final i estendre” la seva llengua i també ha reconegut la "legítima i lícita mirada pròpia” dels aranesos de cara al futur
El president Puigdemont ballant a la Hèsta d'Aran. Autor: Rubén Moreno
El president Puigdemont ballant a la Hèsta d'Aran. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reiterat aquest migdia en la Hèsta d’Aran, la Diada nacional de la Val d’Aran, el “compromís” explícit del Govern de Catalunya amb el desplegament de la Llei de règim especial d'Aran.
 
El compromís polític sobre el desplegament ha de ser intacte i el màxim d'ambiciós”, ha declarat el president, “d'acord amb la potència del compromís dels que la vam aprovar, ja que es va fer per unanimitat, sense vots en contra, i això és molt important”. Aquest fet implicaque no ens podem adormir ni ser gasius en el seu desplegament, sinó que hem de ser ambiciosos”, ha remarcat Puigdemont, que ha afirmat que, per tal que el desplegament sigui efectiu, “cal que hi hagi eines efectives com els pressupostos i el sistema de finançament”.
 
En aquest sentit, el president ha constatat els problemes actuals del sistema de finançament de Catalunya i ha reiterat que “no té possibilitats de resoldre's fins que Catalunya no pugui disposar de les seves pròpies eines, eines d'Estat, per poder assumir els compromisos que té amb el conjunt del país, especialment amb els col·lectius més vulnerables, els que necessiten més equilibri i cohesió territorials i aquells que viuen en territoris més desafavorits per raons geogràfiques i socioeconòmiques”. Malgrat aquesta mancança, Puigdemont ha reiterat davant el síndic d'Aran, Carlos Barrera, que “el Govern acompanyarà el Conselh Generau d'Aran i els esforços que fan tots els municipis” i vetllarà per un desplegament efectiu de la Llei.
 
 
25 anys de les primeres eleccions al Consell General
 
Enguany se celebren els 25 anys de les primeres eleccions al Consell General d’Aran. Aquests comicis es van celebrar el 17 de juny de 1991 sobre la base de la llei del Parlament 16/1990, que va recuperar les institucions araneses un segle i mig després de ser abolides per un reial decret.
 
En el marc d’aquest reconeixement de la singularitat de la Val d’Aran, el gener de 2015 el Parlament va aprovar la Llei de règim especial d'Aran, que, reconeix la realitat nacional occitana amb identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística; estableix el règim especial propi de l’Aran per protegir-ne el caràcter singular, els drets històrics, la identitat, el dret i l’organització institucional, política i administrativa, i en garanteix les competències, els recursos i l’autonomia perquè governi els seus interessos.
 
Igualment, la Llei també reconeix la divisió territorial en sis terçons, la bandera, l'escut, la festa, l'himne, els drets lingüístics, amb l'aranès com a llengua pròpia i d'ús preferent a les administracions, i la capitalitat de Vielha, i defineix les funcions del Conselh Generau d'Aran i els seus òrgans.
 
El president s'ha mostrat molt “orgullós” de poder acompanyar els aranesos en la commemoració de la recuperació de l'autogovern que, ha dit, “era la primera mostra d'un camí que s'havia d'anar enriquint, que ho ha fet, i que ho ha de continuar fent a través del desplegament de la llei de la realitat nacional aranesa”. Una llei que ha assegurat que “té a veure amb les tradicions, la història, la llengua i la cultura, però també amb la voluntat de ser per mirar al futur”. “I de mirar al futur entenent que hi ha una realitat que ens envolta directament i una de general, de la qual no volem ni voleu prescindir, però que us hi heu d'adreçar amb la vostra legítima i lícita mirada pròpia”, ha afirmat.
 
Això és el que hem intentat fer des de les institucions catalanes a través del reconeixement jurídic i institucional que s'ha donat a les institucions i del reconeixement al dret que teniu els aranesos a decidir el vostre futur”, ha subratllat Puigdemont, que també ha destacat la “vocació” de voler “recórrer junts aquest camí en el respecte i la potenciació de la vostra realitat”.
 
En el decurs del seu discurs, el cap de l'Executiu també s'ha referit a la llengua aranesa, demanant als seus parlants la seva “protecció i defensa fins al final” i encoratjant-los a “estendre-la”, per tal que “sigui una llengua que continuï adreçant-se al món des d'aquesta història i aquest passat tan ric i profund, de tanta aportació cultural a la civilització europea”.
 
Prèviament a la intervenció del president ha pres la paraula el síndic d’Aran, Carlos Barrera. També han assistit a aquesta commemoració la consellera de Governació, Meritxell Borràs; l’alcalde de Vielha i Mijaran, Antonio Serrano; l’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, i la delegada territorial a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós.

2  

Imatges

Hèsta d'Aran

Hèsta d'Aran 566

Hèsta d'Aran 2

Hèsta d'Aran 2 1081