El president Puigdemont ha estat entrevistat per Lleida TV
El president Puigdemont durant l'entrevista amb Lleida TV (Autor: Ruben Moreno)
 
 
  • En una entrevista a Lleida TV es mostra convençut que l’afer Fernández Díaz “va més enllà del ministre de l’Interior” i lamenta que el president espanyol no hagi demanat comparèixer d’urgència per explicar “la utilització dels poders públics per una lluita partidista bruta”
 
  • A TV Girona assegura que si Catalunya “envia un missatge nítid i clar a Madrid” a les eleccions generals de diumenge “podrem prendre decisions en la línia del que desitja el poble de Catalunya”
 
  • Denuncia la “intencionalitat política clara” de l’Estat “d’afavorir políticament Madrid” i de “diluir i perjudicar Catalunya”, com demostra l’estat deficient d’infraestructures com la ferroviària
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest vespre en una entrevista a Lleida Televisió que “la conxorxa política de llarg abast” que revelen les converses entre el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, “per intentar derrotar una causa democràtica” com l’independentisme és un fet “molt greu i impropi de la democràcia”, que “ha fet un mal enorme a la seguretat jurídica que tan ens reclamen a nosaltres”. “Hi ha un ministre d’un govern que ha liderat la creació d’un artefacte d’intoxicació. Com sabem si aquell altre actuarà amb rectitud o farà com el senyor Fernández Díaz  per aconseguir uns objectius a través de qualsevol mitjà?”, s’ha preguntat.
 
Pel president, les converses fetes públiques en aquestes últimes hores són “proves contundents” que confirmen l’existència d’una conspiració que “afecta les esferes més altes de l’Estat per criminalitzar l’independentisme i els partits que hi donen suport”. En aquest sentit, durant la conversa amb la periodista Ares Escribà, enregistrada aquest migdia al Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu s’ha mostrat “convençut” que l’afer “va més enllà del ministre de l’Interior”. Carles Puigdemont ha lamentat que Fernández Díaz no hagi dimitit ni renunciat al càrrec i ha criticat també que no s’hagi produït cap reacció per part del president espanyol en funcions, “un president molt afeblit”, que, segons ha dit, “hauria hagut de demanar una compareixença parlamentària urgent per explicar si és o no cert que l’Estat està utilitzant el poder públic per a una lluita partidista bruta”.
 

La qüestió de confiança

En un altre moment de la conversa, i preguntat pel veto als pressupostos de la Generalitat, el president ha admès que no li agrada “gens” haver perdut la majoria parlamentària al cap de cinc mesos de l’inici de la legislatura, però, ha dit, “és un entrebanc que no ens atura”. Carles Puigdemont ha defensat en aquest sentit la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el proper mes de setembre per “articular una majoria sòlida” a l’entorn del full de ruta del Govern. “Confio que el Parlament em farà confiança, perquè no ens hem desviat de l’encàrrec majoritari del poble de Catalunya”, ha manifestat, i si és així, ha continuat, “el Parlament tindrà un plus de legitimat, un mandat molt més explícit per acabar la feina que hem començat”.

En qualsevol cas, malgrat “el punt de decepció i desengany” per l’incompliment del pacte d’estabilitat parlamentària, el cap de l’Executiu ha fet un “balanç raonablement satisfactori” de la tasca feta per “mantenir vives” les dues agendes prioritàries del Govern: garantir l’atenció a les persones més desafavorides i la cohesió territorial i social i, al mateix temps, continuar impulsant el procés cap a la independència.
 
 
Entrevista a TV Girona
 
A TV Girona, en una entrevista enregistrada ahir al Palau de la Generalitat i que s’emet també aquest vespre, el president Puigdemont ha afirmat que si Catalunya “envia un missatge nítid i clar a Madrid” en les eleccions generals de diumenge, a partir de la qüestió de confiança del setembre “el procés agafarà ritme” i entrarà en una fase “en què podrem prendre decisions en la línia del que desitja el poble de Catalunya”. “Si el Parlament ens retorna aquesta confiança, podrem ser molt clars”, ha dit Carles Puigdemont, i ha avisat que “necessitem aquesta gasolina per encarar el darrer tram amb molta força”, perquè “la fase final és la més complicada, la que necessita més tranquil·litat, calma i discreció”.
 
Durant la conversa amb el cap d’informatius de la cadena, Dani Vilà, el cap de l’Executiu ha qualificat de “decebedora” la “despreocupació dels partits polítics” espanyols respecte de Catalunya. “És completament incomprensible” que el govern de l’Estat “no hagi mogut ni una parpella”, un fet, ha dit, que “ha costat molt d’entendre” a l’exterior, on tampoc “no entenen per què els catalans no podem votar”.
 
Carles Puigdemont ha advertit en aquest sentit que “o la política espanyola compta amb les demandes de Catalunya de poder crear un estat independent o no se’n sortirà”. “Hem anat a eleccions sense necessitat, perquè només que s’hagués acceptat l’existència d’una demanda democràtica del poble de Catalunya de fer un referèndum per la independència, ja hi hauria govern espanyol”, ha remarcat. I ha deixat clar que “el peix al cove no tornarà”, perquè “l’independentisme ha vingut per quedar-se”.
 
 
Intencionalitat política de diluir i perjudicar Catalunya
 
Preguntat per les deficiències del servei de Rodalies, el president de la Generalitat ha denunciat la “intencionalitat política clara” de l’Estat “d’afavorir políticament Madrid i el que representa el model d’Espanya centralitzada enfront d’una economia social i diversificada, com la de Catalunya, que, a més, té identitat nacional”. “Hi ha un intent clar de diluir i perjudicar Catalunya”, com demostra, ha dit, el nivell d’execució dels plans de Rodalies de Madrid i Catalunya, “anunciats el mateix dia pel mateix ministre, però amb una execució del 10 i del 100 per cent”, respectivament. “No és excepcional, sinó que és recurrent que s’inverteixi menys aquí que al conjunt de l’Estat i singularment més a la comunitat de Madrid, que és una competidora directa de l’economia catalana”, ha denunciat.

Davant d’això, el cap del Govern ha reiterat que “l’única manera de poder garantir que podrem servir i satisfer els serveis als nostres ciutadans és controlant els nostres ingressos”. I s’ha preguntat: “en quin país vol viure la gent que pateix les inclemències dels incompliments de l’Estat en Rodalies: en un país que incompleix i que no canviarà o en un país que pot gestionar els seus recursos i decidir quines són els seves prioritats?”.

2  

Imatges

El president durant l'entrevista a TV Girona

El president durant l'entrevista a TV Girona 1286

El president durant l'entrevista a Lleida TV

El president durant l'entrevista a Lleida TV 1151